Bratislava 18. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Frank Jordans)
Študent Štefan Lukáč realizoval svoj experiment na potkanoch
Experiment študenta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Štefana Lukáča potvrdil, že epikatechín spomaľuje nárast krvného tlaku. Ide o prírodný antioxidant, ktorý sa nachádza napríklad v čokoláde, zelenom čaji či červenom víne. Informovala o tom vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Földváryová.
Lukáč realizoval svoj experiment na potkanoch. “Od 5. týždňa sa potkanom podával epikatechín rozpustený v pitnej vode. U potkanov sme následne sledovali krvný tlak a pulz a uskutočňovali sme analýzu tkanív, napríklad, či a ako ovplyvňuje epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a aorte,” vysvetlil Lukáč.
Podávanie epikatechínu viedlo k tomu, že potkany, ktoré ho dostávali, mali nižší krvný tlak ako tie, ktoré ho nedostávali. “Epikatechín spomalil nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie. Jeho účinok súvisel so zvýšením antioxidačnej schopnosti krvnej plazmy a zlepšením produkcie oxidu dusnatého. Ten je kľúčovou látkou, ktorá rozširuje cievy, a tým znižuje krvný tlak a zlepšuje prietok krvi tkanivami. Predpokladáme, že je kľúčovou molekulou, ktorá zabezpečuje priaznivý účinok epikatechínu,” dodal Lukáč.
Najbohatším zdrojom epikatechínu sú kakaové bôby, nachádza sa však aj v zelenom a čiernom čaji, červenom víne či v ovocí. Podľa Lukáča výsledky otvorili aj priestor pre ďalší výskum o špecifických účinkoch tohto antioxidantu.
Hypertenzia je najčastejším ochorením srdcovo-cievneho systému, ktorým podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako tretina dospelej populácie. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod. Celosvetovo je hypertenzia závažným problémom, a preto sa hľadajú spôsoby, ako jej nástup zastaviť alebo oddialiť.