Stratfor vysvetlil, prečo Ukrajina potrebuje eskaláciu na Donbase

Stratfor vysvetlil, prečo Ukrajina potrebuje eskaláciu na Donbase

Washington 2. februára 2017 (HSP/Stratfor/ Foto:Screenshot Youtube)

 

Prestížne americké analytické centrum Stratfor  vysvetlilo, prečo sa eskaluje napätie na východe Ukrajiny

Podľa Stratforu zmena politických vektorov núti Kyjev robiť čoraz zúfalejšie kroky, aby sa prispôsobil novej situácii.

Reklama
Stratfor vysvetlil prečo Ukrajina potrebuje eskaláciu na Donbase
Stratfor vysvetlil prečo Ukrajina potrebuje eskaláciu na Donbase

Po telefonickom rozhovore Putina a Trumpa dňa 28.1.2017, v ktorom sa obaja lídri dohodli na začatí dialógu a riešení tých najostrejších otázok, začal Porošenko obchádzať európskych spojencov na “diplomatickom turné po Európe”. Porošenko chápe, že pri Trumpovi stráca definitívne americkú podporu.

Problémy Ukrajiny však Európu nezaujímajú.  Porošenko sa preto snaží eskaláciou konfliktu na Donbase zatiahnuť znova Európu do riešenia ukrajinskej krízy.

Reklama

Ak by sa aj Porošenkovi kvôli eskalácii napätia na Ukrajine podarilo zabrániť zbližovaniu Putina a Trumpa, situácia na Ukrajine sa stane pre Porošenka krajne nebezpečná.

Prvé kroky Donalda Trumpa v pozícii amerického prezidenta jasne ukazujú, že mieni svoje predvolebné sľuby splniť. Sľúbil, že sa budú vzťahy medzi Ruskom a USA meniť, a svoj sľub aj dodržiava. Prioritou v rámci vzájomných vzťahov Ruska a USA sa pre Donalda Trumpa stalo zníženie počtu strategických jadrových zbraní.

Počas telefonického rozhovoru medzi Putinom a Trumpom sa bližšia pozornosť sankciám voči Rusku nevenovala, Trump však mieni čo najskôr sankcie proti Rusku ukončiť. Pozícia amerického prezidenta vyvolala paniku aj v Európe, pretože Trump mieni zmeniť politiku NATO a takisto aj vzťah  k pohraničným štátom Pobaltia, Ukrajiny a pod.

Pre Ukrajinu je to veľmi zložitá situácia. Ukrajinci sa chytajú poslednej nádeje a tou je prinútiť európske krajiny, aby situáciu na Ukrajine vnímali z pozície ukrajinského pohľadu a zorganizovali sa proti Rusku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali