Dočasné zníženie DPH pre gastro sektor by mohlo mať viac výhod ako nevýhod, myslí si Sulík

Dočasné zníženie DPH pre gastro sektor by mohlo mať viac výhod ako nevýhod, myslí si Sulík

Bratislava 24. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, SITA-Kancelária Národnej rady SR, Alexandra Čunderlíková)

 

Strana SaS predstavila súbor pokrízových opatrení na revitalizáciu ekonomiky po koronakríze. Jedným z nich je napríklad liberalizácia odpisovania majetku, ďalším je zavedenie rovnej 19-percentnej dane. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, počas koronakrízy bolo na základe štátnych rozhodnutí zavretých niekoľko tisíc prevádzok a mali sme aj rôzne iné zákazy, ktoré museli ľudia „strpieť“, čo sa prejavilo na zamestnanosti a aj na deficite štátu

Sulík
Na snímke podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS)

Je potrebné podľa neho pripraviť následné opatrenia po tých, ktoré už skončili alebo v blízkej dobe skončia, aby sa ekonomika čím skôr zotavila z krízy a dosiahla predkrízovú úroveň.

Reklama

Ako pokračoval predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) opatrenie týkajúce sa liberalizácie odpisovania majetku dá voľnosť daňovníkovi v rozhodovaní. V súčasnosti je totiž sedem odpisových skupín, pričom lehota na odpisovanie je do 40 rokov. Avšak daňovník by sa mohol podľa nových pravidiel rozhodnúť, v ktorom roku a v akej výške majetok odpíše.

Zdrojom financovania rovnej 19-percentnej dane bude podľa Viskupiča odstránenie daňových výnimiek. Cieľom opatrenia je to, že každý príjem bude zdanený presne jednou sadzbou.

Reklama
Marián Viskupič
Na snímke poslanec parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita Marián Viskupič

„Potrebujeme daňovo-odvodový systém, ktorý bude konkurencieschopný,“ povedal Viskupič.

Strana Sas sa v zásade mohla podľa neho rozhodovať medzi troma možnosťami zdaňovania. Prvá by bola tzv. daň na hlavu, kde by každý jednotlivec platil rovnako. Ďalšou možnosťou je progresívna daň s rastúcou sadzbou.

„No my sme presvedčení, že najlepší spôsob medzi týmito dvoma možnosťami je rovná daň, keď všetci daňovníci platia jednu sadzbu,“ povedal Viskupič.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Ján Oravec predstavil opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Jedným z nich je tzv. „kilečko 2“, teda druhý balík na zníženie administratívnej záťaže.

Ján Oravec
Na snímke štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec (SaS)

„Veríme, že sa nám podarí do konca roka pretlačiť významný balík, ktorý pomôže podnikateľom nadýchnuť sa po koronakríze,“ povedal Oravec.

Reklama

Na ďalší rok chystajú tretí balík kilečka. Ďalšie opatrenie sa týka pomoci pre významne postihnuté odvetvia, ako sú hotely a reštaurácie, a to znížením poplatkov.

Strana SaS chce tiež vytvoriť pravidlá, ktorými by Eximbanka podporovala exporty, napríklad veľkých investičných celkov, pričom aktuálne taká podpora podľa Sulíka neexistuje. Jedným z opatrení by bola aj obnova priemyselných parkov, či masívne zjednodušenie a skrátenie stavebného konania.

„Pokrízové opatrenia predstavíme v pondelok partnerom na koaličnej rade,“ povedal Sulík.

Zároveň verí, že návrhy koaliční partneri podporia.

 

Reklama
Dočasné zníženie DPH pre gastro sektor by mohlo mať viac výhod ako nevýhod, myslí si Sulík

Dočasne znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro sektor na 5 % by mohlo mať viac výhod ako nevýhod. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík. Zároveň však dodal, že ide iba o jeho osobný názor, ktorý je proti straníckemu nastaveniu a hodnotám SaS.

„Viem, že niektorí kolegovia z našej strany s týmto nesúhlasia a majú iný názor. Uvidíme ako rokovania o tomto návrhu dopadnú na koaličnej rade. Všetky dopady prípadného zníženia DPH pre gastro sektor sa musia poriadne zvážiť. Existuje však výrazne viac opatrení, ktoré predstavíme, a ktoré môžu pomôcť aj gastro podnikateľom,” povedal Sulík.

Prevádzkovatelia gastro sektora, hotelieri a agropotravinári prosia vládu o predloženie návrhu zákona na zníženie DPH pre gastro sektor na 5 % do konca roka 2022 a následne na 10 %. Iba znížená DPH pre tento sektor je podľa nich jedinou účinnou vakcínou na jeho záchranu. Konštatovali to v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Aliancie slovenskej gastronómie (ASG), Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a platformy Stále máme chuť.

Identický návrh predstavili už koncom mája poslanci NR SR, a to členovia opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok. Tí navrhujú dočasné zníženie DPH pre služby v oblasti gastra na 5 %. Znížená DPH by mala platiť do konca roku 2022, potom by zostala znížená sadzba 10 percent, rovnako ako na ubytovacie služby. Tento návrh je zaradený do programu rokovania parlamentu na aktuálnej júnovej schôdzi.

Ministerstvo financií SR (MF SR) v pondelok v reakcii pre agentúru SITA uviedlo, že k otázke možného znižovania DPH aktuálne prebiehajú na rezorte interné diskusie. Aj preto finálne stanovisko zatiaľ tlačový odbor MF SR nebude poskytovať. Pomoc podnikateľom ale v princípe rezort neodmieta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali