Štefan Wolf: Vrchárske drámy

Štefan Wolf: Vrchárske drámy

Bratislava 12. marca 2018 (HSP/Foto: TASR- Dušan Hein)

 

V rokoch 2016-2017 vyšla trilógia knižných publikácií Štefana Wolfa Vrchárske drámy.
– I. diel: Druhá svetová vojna a počiatky boľševizmu na Štáloch
– II. diel: Kolektivizácia Štálov (1949 – 1973)
– III. diel: Prenasledovanie náboženstva

Ilustračné foto

Súčasťou mesta Nová Baňa sú aj jej kopanice – štále, na ktorých prežívali pokojne svoj život mnohé generácie roľníkov, ktorí žili z výsledkov svojej práce a darov prírody a delili sa aj s inými. V jednej z asi 15 osád štálov v osade Slameníkovci prežil celý svoj život i autor knižnej trilógie Štefan Wolf.

Reklama

Predstavuje sa ako katolík, sedliak a popri tom aj spisovateľ a básnik. Opisuje ťažký život obyvateľov týchto Novobanských štálov počas dvadsiateho storočia, od rokov druhej svetovej vojny až po súčasnosť. Svoje diela adresuje predovšetkým obyvateľom štálov i mesta a ich potomkom: “Nech utrpenie doby poznajú.”

Na tomto utrpení možno priblížiť aj utrpenie mnohých obyvateľov Slovenska počas rokov 1948 – 1989, kedy vládnuca moc likvidovala všetky zabehnuté spôsoby života v krajine a oberala občanov o základné ľudské práva a slobody a hodnoty, ktoré vytvorili celé generácie. Najťažšie dôsledky si odnášali kresťania, roľníci, remeselníci, ale aj učitelia, podnikatelia, politici… Mnohí skončili na dlhé roky vo väzniciach, niektorí prišli aj o život, iní trpeli celé desaťročia fyzicky a psychicky z tlaku ktorý na nich vládnuci režim cez jeho prisluhovačov vytváral. Mnohí odišli z tohto sveta skorej než sa politický režim v roku 1989 zmenil, mnohé krivdy už nebolo možné napraviť.

Reklama

Sľubovaný blahobyt nielenže neprišiel, ale len bieda, ktorú to prinieslo, negatívne ovplyvňuje aj súčasnosť. Akoby o tieto svedectvá nebol záujem nielen zo strany predstaviteľov súčasnej moci, ani verejnosti. Len niektorí hrdinovia dokážu nájsť silu a odvahu, aby sa so svojim svedectvom o ťažkých rokoch života, perzekúcií, prenasledovania a okradnutia o hodnoty, ktorými chceli slúžiť iným dokázali podeliť s inými. Zachytiť ich ako doklad o tejto dobe na papier a dať ich do rúk aspoň svojim najbližším alebo verejnosti.

Štefanovi Wolfovi sa to aj vďaka jeho talentu podarilo. Toto dielo má význam oveľa širší, než sú obyvatelia Novej Bane a jej okolia, pretože celá krajina trpela podobne a z tohto utrpenia sa len ťažko spamätáva, akoby ani v súčasnosti nešlo o odstránenie nespravodlivosti, ale pribúdajú problémy nové. Aby sme mohli pracovať na prosperujúcej prítomnosti, treba nám najprv odstrániť krivdy minulosti a preto je ich potrebné predovšetkým poznať. Takéto čítanie by bolo vhodné najmä pre študentov stredných škôl, aby mali možnosť si uvedomiť, čím je zaplatený relatívny blahobyt a ich bezstarostnosť súčasnosti.

Každý diel trilógie je zaujímavým čítaním, pretože opisuje osudy ľudí autorovi známych, ktorí veľa trpeli. V prvom dieli sa sústreďuje na utrpenie počas 2. svetovej vojny, predovšetkým jej konca. V druhom dieli približuje to, že roľníkom, ktorí stáročia vlastnili pôdu ako zdroj obživy pre svoje rodiny a ťažko a zodpovedne na nej pracovali, im bola násilím nespravodlivo odnímaná, ak sa vzpierali, čo bolo prirodzené, pretože museli odvádzať viac kontingentov než boli schopní dopestovať a boli nútení zapojiť sa do kolektivizácie. Boj proti statočným roľníkom viedli práve ľudia pochybnej morálky i odbornosti. V treťom dieli približuje protináboženský boj a konkrétne opisuje skrývanie sa dvoch kňazov lazaristov P. Ľudovíta Orješka a Rudolfa Púchovského na lazoch pri Novej Bani, ktorí unikali pred prenasledovaním, ich zadržanie i prenasledovanie a osudy tých, ktorí ich skrývali, ich hrdinstvo vedúce k mučeníctvu.

Trilógia obsahuje asi 300 strán textu doplneného čiernobielymi fotografiami z archívu autora i iných archívov, je vydaná v brožovanej väzbe. Prvý diel má aj farebnú obrazovú prílohu, všetky diely v krátkosti predstavujú autora knihy a sú doplnené epilógom historika Martina Lacka.

Po knihe treba siahnuť, pokiaľ máte zmysel pre pravdu a skutočné hodnoty, ona Vás nenechá ľahostajnou, lebo obsahuje svedectvo písané životom. Kiež by ju pre poučenie čítali nielen tí, ktorým je opisované územie blízke, ktorí túto zložitú a nespravodlivú dobu zažili, ale pre lepšie pochopenie života nielen v minulosti aj tí, ktorí sa narodili neskôr.

Reklama

Ľudovít Košík

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali