Štatistický úrad SR: Rast HDP Slovenska v 2. štvrťroku sa spomalil na dve percentá

Štatistický úrad SR: Rast HDP Slovenska v 2. štvrťroku sa spomalil na dve percentá

Bratislava 6. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

 

Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka spomalila. Potvrdil to v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa síce udržal, ale jeho dynamika medziročne klesla na 2 %. Pod spomalenie rastu sa podpísal najmä priemysel a pokles vývozu. Naopak, rast podporoval domáci dopyt

Ilustračné foto

Dynamika rastu v stálych cenách klesla o 2,5 percentuálneho bodu (p. b.) v porovnaní s 2. štvrťrokom 2018. Rast HDP na úrovni pod 2 % bol naposledy zaznamenaný v 3. štvrťroku 2013. Po očistení o sezónne vplyvy sa oproti 1. štvrťroku 2019 reálne zvýšil o 0,5 %. V bežných cenách sa objem HDP medziročne zvýšil o 4,7 % na 23,7 miliardy eur.

Reklama

Celkovo v prvom polroku tohto roka dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 45,5 miliardy eur. V bežných cenách sa zvýšil medziročne o 5,7 %. V stálych cenách vzrástol o 2,8 %, čo bolo o 1,3 p. b. menej ako v 1. polroku minulého roka.

Z vyprodukovaného HDP tvorila pridaná hodnota v 2. štvrťroku tohto roka objem 21,3 miliardy eur a medziročne vzrástla o 2,3 %. “Spomedzi desiatich sledovaných zoskupení ekonomických činností takmer všetky zaznamenali rast, z toho väčšina však na nižšej úrovni, ako to bolo pred rokom,” uviedol ŠÚ SR.

Reklama

Pridaná hodnota medziročne poklesla v odvetví priemyslu o 0,3 %. “Ide dlhodobo o jednu z najvýznamnejších zložiek HDP z hľadiska podielu. Pritom od začiatku minulého roka medziročné indexy priemyslu dosahovali rast od 0,6 % po hodnotu 4,9 %,” vyčíslil ŠÚ SR. Ďalšia podielovo významná zložka HDP veľkoobchod, maloobchod a oprava motorových vozidiel v 2. štvrťroku vzrástla v stálych cenách o 1,5 %, pričom v rovnakom období vlaňajška bol rast na úrovni 4,5 %.

Celkový medziročný vývoj na úrovni dvoch percent podporilo odvetvie verejná správa, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc, ktoré vyprodukovalo vyššiu pridanú hodnotu o 6,5 %. Pred rokom to bolo 4,6 %. “Je to tretia podielovo najsilnejšia zložka HDP,” uviedol ŠÚ SR.

Mieru rastu podporila aj vyššia dynamika rastu v odvetviach s menším podielom v rámci štruktúry HDP, ide najmä o finančné a poisťovacie činnosti s medziročným rastom v mesiacoch apríl až jún o 7,8 %, činnosti v oblasti nehnuteľností o 5,6 %, informačné a komunikačné činnosti o 4,3 %, pôdohospodárstvo o 3,5 % a stavebníctvo o 1,6 %. Výber čistých daní z produktov klesol o 0,1 %.

V 2. štvrťroku tohto roka bol rast hospodárstva výsledkom domáceho dopytu. Na jeho zvýšení sa podieľala tvorba hrubého kapitálu rastom 11,9 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu však zaznamenala pokles 3,8 %.

Rástli aj všetky výdavky na konečnú spotrebu, v úhrne sa medziročne zvýšili o 2,5 %. Konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam bola vyššia o 5,7 %, verejnej správy o 4,2 % a domácností o 1,9 %.

Reklama

Saldo zahraničného obchodu výrobkov a služieb bolo aktívne, avšak zahraničný dopyt vykázal pokles 1,9 %, čo bolo naposledy v 4. štvrťroku 2014. Dovoz výrobkov a služieb bol medziročne vyšší o 0,8 %.

Z vytvoreného HDP dôchodkovou metódou tvorili hrubý prevádzkový prebytok a zmiešané dôchodky 11,2 miliardy eur. V porovnaní s 2. štvrťrokom minulého roka vzrástol ich objem o 0,9 %. Odmeny zamestnancov sa zvýšili o 10 %. Objem vybraných daní z produkcie a dovozu vzrástol o 2,6 % na 2,7 miliardy eur. Hodnota subvencií bola vyššia o 9,1 % a dosiahla 182 miliónov eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Včera 17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Včera 17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali