SSUŠ vo Zvolene rozvíja v tínedžeroch výtvarný talent a kreativitu

SSUŠ vo Zvolene rozvíja v tínedžeroch výtvarný talent a kreativitu

Zvolen 26. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jozef Poliak)

 

Súkromná stredná umelecká škola (SSUŠ) vo Zvolene vznikla v roku 2004 z iniciatívy jej zriaďovateľky Mariany Hriňovej. Vznikla po tom, ako krátko pred tým v meste po desiatich rokoch činnosti zanikla Súkromná stredná priemyselná škola odevná, ktorá bola jednou z prvých súkromných stredných škôl na Slovensku.

Maľby

“Moja dcéra študovala v tom čase v treťom ročníku na odevnej priemyslovke. Keď škola končila, intenzívne som rozmýšľala, ako udržať kontinuitu štúdia v študijnom odbore modelárstvo a návrhárstvo odevov, aby mohli títo žiaci ukončiť štúdium maturitnou skúškou a navyše vytvoriť novú školu s tvorivými študijnými odbormi, ktorá by pripravovala mladých kreatívnych ľudí na ďalší život,” hovorí Hriňová.

Reklama

Budúca majiteľka novej školy odkúpila od tej končiacej značku, a požiadala ministerstvo školstva o povolenie na zriadenie dvoch nových odborov – propagačná grafika a propagačné výtvarníctvo (neskôr pribudli animovaná tvorba a fotografický dizajn). Do školy, ktorá sa v nových priestoroch začala formovať doslova v hodine dvanástej, preniesla aj odbor modelárstvo a návrhárstvo odevov, neskôr pomenovaný odevný dizajn (ten neskôr zanikol).

“V lete 2004 som po rôznych peripetiách a za pomoci ľudí, ktorí takýto typ školy podporovali, získala od Banskobystrického samosprávneho kraja do prenájmu internát elektrotechnického učilišťa, ktorý bol v tom čase už málo využívaný. Celý objekt som o rok neskôr od kraja odkúpila a na dlhé roky som sa tak zadlžila,” spomína na začiatky Hriňová.

Reklama

Škola mala prvý rok síce len 53 žiakov, začala však ťažiť z toho, že v období vzostupu slovenskej ekonomiky bol dopyt práve po absolventoch odborov propagácie, reklamy, médií a vôbec kreatívneho priemyslu.

Na Slovensku síce odvtedy vyrástla škole konkurencia, SSUŠ vo Zvolene si však za ten čas získala veľmi dobré meno. Počet žiakov sa zvýšil na súčasných 165 a o neustálom záujme hovoria aj čísla uchádzačov pre budúci školský rok. “Hlási sa nám 116 detí, prijať však môžeme len 60,” konštatuje riaditeľka. Záujemcovia pritom nepochádzajú len zo Zvolena či Banskej Bystrice, ale sú z rôznych kútov kraja.

Situácia dnes je ale predsa len iná ako pred 14 rokmi. Štát na základe požiadaviek priemyslu začal viac uprednostňovať a podporovať stredné školy s technickým zameraním. Riaditeľka však stále vidí svoju školu ako dôležité miesto pre rozvoj kreativity a umeleckého talentu mladých ľudí. “Názor, že školy tohto typu treba obmedzovať, je mylný. Žijeme predsa vo svete IT technológií, mediálnej tvorby, grafických programov, kde nachádzajú uplatnenie práve naši absolventi. Navyše, väčšina z nich odchádza študovať ďalej na vysoké umelecké školy či na architektúru a z viacerých z nich sú dnes už známi a uznávaní grafici, filmári či dokonca moderátori,” dodala.

 

SSUŠ vo Zvolene chce v nadstavbe školy vybudovať nový ateliér

Reklama

Nadstavba budovy, kde by mali vzniknúť fotoateliér a výtvarný ateliér, je aktuálnym plánom riaditeľky Súkromnej strednej umeleckej školy (SSUŠ) vo Zvolene Mariany Hriňovej. Projekt so žiadosťou o podporu z eurofondov čaká na schválenie na ministerstve pôdohospodárstva.

Na snímke riaditeľka Mariana Hriňová na chodbe školy

“Školu chceme rozšíriť, pretože súčasná kapacita budov je naplnená na maximum, priestory, ktoré dnes využívame, sú preexponované, a tak hľadáme možnosti rozvoja na vzdelávanie a adekvátny rozvoj talentu a kreativity žiakov,” hovorí Hriňová. Práve o odbory propagačné výtvarníctvo a fotografický dizajn je zo strany študentov najväčší záujem.

Škola musí tiež reagovať na rozvoj počítačovej a mobilnej techniky a pripraviť priestor pre jej uplatnenie. “Najnovšiu techniku nepotrebujú pre svoj ďalší rast len žiaci, ale aj naši dvadsiati pedagógovia, ktorí sa musia vo svojich odboroch neustále vzdelávať a kráčať s dobou,” zdôrazňuje.

Najväčšie problémy dnes vidí v exteriéri školy, ktorá je situovaná v blízkosti priemyselného areálu, čo sa odráža na kvalite prístupových ciest a mostov. Keďže ich vlastníci sú iné fyzické a právnické osoby, škola má len malú šancu dosiahnuť skorú nápravu. “Aj keď sme už v podstate zastabilizovaní a máme aj podporu verejnosti, problémy máme každoročne aj na samosprávnom kraji, a to so schvaľovaním počtu žiakov, ktorých môžeme prijať do prvých ročníkov,” pripomína.

 

Reklama

Žiaci SSUŠ vo Zvolene urobili pre Petra Bažíka animovaný videoklip

Nie len účasť na dôležitých celoslovenských súťažiach mladých tvorcov, ale aj získané ocenenia z nich, sú výsledkom snáh študentov Súkromnej strednej umeleckej školy (SSUŠ) vo Zvolene. Naposledy takto dostali niekoľko diplomov v súťaži filmovej a animovanej tvorby Zlatá klapka.

Na snímke výsledky prác študentov SSUŠ vo Zvolene

“Žiaci napríklad urobili animovaný videoklip k piesni Petra Bažíka do jeho hudobno-vzdelávacieho programu, ktorý je určený žiakom základných škôl,” povedala TASR riaditeľka školy Mariana Hriňová. Nedávno tiež nadviazali spoluprácu s Kamilom Peterajom. Slovenský textár má totiž otextovať jednu Bažíkovú pieseň a škola má k nej opäť vyrobiť videoklip.

Veľmi úspešný sa ale v poslednom čase stal odbor fotografický dizajn, ktorý získava ceny v stredoškolských súťažiach. “Ocenenia sme získali skoro všade, kde sme poslali práce,” hovorí vyučujúci v tomto odbore Ján Viazanička.

Počas štyroch rokov si študent tohto odboru prejde všetkými žánrami fotografie a technickými nuansami, ktoré si dobrá snímka vyžaduje. “Spozná analógovú fotografiu, ale najmä sa venujeme digitálnej fotografii,” pripomína pedagóg. Na záver štúdia absolvujú maturitnú skúšku, kde samostatne vytvoria fotografické dielo.

“Druhý rok pracujeme na veľkom projekte Architektúra mesta Zvolen. Počas niekoľkých rokov by sme chceli spracovať tému komplexne a vydať to aj knižne,” podotýka.

Riaditeľka školy spomína aj ďalšie súťaže a zároveň ocenenia, ktoré študenti dostali: Bohúňova paleta, Szaboóv grafický Lučenec, Kreativita mladých grafikov, Zelený svet, Animofest, AMFO, Výtvarné spektrum, Mladý obal. Všetky tieto skúsenosti potom využívajú, či už na štúdiu na vysokých školách alebo priamo v praxi. “Naši absolventi už robia v televíziách, venujú sa dokonca animovanej tvorbe, sú to tiež známi grafici ako napríklad Martin Schwarz, ale medzi mladými ľuďmi je známy aj Adrián Fedeš, ktorý vlastní tetovacie štúdio,” vypočítava Hriňová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali