Spoločenská hra pre túto jeseň s názvom „Našlo sa v Kočnerovom telefóne“… kto z nej bude profitovať nakoniec?

Spoločenská hra pre túto jeseň s názvom „Našlo sa v Kočnerovom telefóne“… kto z nej bude profitovať nakoniec?

Bratislava 25. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR)

 

Zdá sa, že móda sa mení. Ak minulú jeseň bola v móde slušnosť, tak túto jeseň je to presne naopak –  v móde je neslušnosť. Teraz frčia tajné nahrávky a posolstvá z údajných esemesiek, ktoré sa vraj našli v istom bezodnom telefóne

Ilustračné foto

Kočnerove (údajné) esemesky sú používané ako kladivo na nepohodlných, ktorí stoja v ceste novému poriadku. Bolo iba otázkou času, kedy ho použijú aj na najpopulárnejšie nezávislé médium, jediný skutočne nezávislý denník na Slovensku. Vlastne je prekvapujúce, že sa to nestalo už oveľa skôr.

Reklama

Aké skvelé je mať automat na pravdu: stačí povedať, že našlo sa v Kočnerovom telefóne. Čo na tom, že dané „odhalenie“ je do neba volajúca sprostosť – na tom predsa nezáleží v hysterickej atmosfére, ktorá na teraz Slovensku panuje, kde je cieľom, aby každý podozrieval každého a na konci dňa celkom otrávený a omámený volil „zmenu“.

Prečo sa s tým Kočnerom vlastne všetci bavili? Pretože všetko o každom vedel, každého poznal. To bola jeho hlavná devíza. Akási profesionálna klebetnica na steroidoch. Bol v kontakte s politikmi, majiteľmi médií… a bol v kontakte s novinármi.

Reklama

Vtedy ešte nikto nevedel, že jedného dňa bude Kočner obvinený z vraždy. Bol to novinár, úspešný podnikateľ a lobista, ktorý mal veľa známych a dobrých informácií – byť v kontakte s ním až do leta 2018 nebolo ničím škandalóznym. A ani vtedy nikto reálne neveril, že by mohol byť do vraždy naozaj namočený, keďže Kočner o tom vopred otvorene hovoril – všetci vedia, že sa Kuciakovi vyhrážal, že tak ako sa Kuciak vŕta v jeho živote, bude tak robiť aj on. Kto to bral vtedy vážne? V hre bola takzvaná talianska stopa a najmä dodnes je otázna záhadná rola agenta Nicholsona, ktorý bol zvláštnou náhodou prvý pri Gorile, prvý pri Valkovej vražde a prvý aj pri Kuciakovi.

Novinár, podnikateľ a lobista Marián Kočner, ktorý bol vo všetkých veľkých médiách a smotánke varený-pečený, mal prazvláštny spôsob života. Iba počas niekoľkých mesiacov, od novembra 2017 do mája 2018, si mal len so sudkyňou Jankovskou vymeniť šesťtisíc esemesiek, to je tridsať denne, nerátajúc víkendy ani sviatky. A to bola len Jankovská – ďalších šesťtisíc esemesiek si mal v tom období vymeniť so sudcom Sklenkom, s Glváčom deväťsto a okrem toho si mal písať aj so stovkami ďalších ľudí.

Teda Kočner musel denne napísať možno aj stovky esemesiek. Každý deň, na záchode, za volantom, pri jedle… Ktovie či si pritom nevykĺbil palec, chudák. A ktovie, či by sa o tento jeho výkon nemala začať zaujímať popri iných inštitúciách aj komisia pre Guinnessove rekordy.

Okolo Kočnerovho telefónu je aj veľa ďalších zvláštností. Akosi sa už prestalo hovoriť o tom, že niekoľko mesiacov mohol mať k telefónu prístup aj niekto, kto s ním mohol manipulovať. Ani o tom, prečo niekto, kto má v telefóne takú doslova atómovú bombu, zverí ten telefón na dlhé mesiace kamarátovi, o ktorom vie, že je agentom, o ktorého sa kadekto zaujíma. A ten kamarát si potom zázračne vstúpi do svedomia a telefón odovzdá polícii. To sa stalo v lete 2018, ale obsah telefónu bol dešifrovaný a prichádza na verejnosť až teraz, čo samozrejme nijako nesúvisí s blížiacimi sa voľbami…

Niektoré (údajné) esemesky ani nepôsobia dojmom, že ich písal skúsený novinár. Jedna z nich napríklad má svedčiť o tom, že Kočner cez tretiu osobu mal vybavovať pre Hlavné správy interview s bývalým policajným prezidentom. Odhliadnuc od toho, že to je jednoducho klamstvo, tak tu autor správy ukázal aj neznalosť reálií. V tom prípade naozaj nebolo potrebné vykopávať otvorené dvere, stačilo zdvihnúť telefón a dohodnúť si s Gašparom stretnutie. Pre odvolávaného policajného prezidenta v nemilosti bolo skvelou príležitosťou môcť do médií povedať otvorene svoju verziu, keď v iných médiách šancu nedostal. Cez tretiu osobu si vylobovať možnosť urobiť rozhovor – áno, takto nejako by si zrejme mohol predstavovať ten proces napríklad nejaký radový pracovník niektorej služobnej zložky „deep state“ mašinérie, kde je komunikácia postavená na štábnej disciplíne a hierarchii.

Reklama

Podobný dojem z Threemy majú aj iní. O pravosti týchto správ má určité pochybnosti aj Béla Bugár. Upozornil na časť komunikácie, kde niekoľko dní po voľbách v roku 2016 mal Kočner písať Glváčovi o budúcom zložení vlády. „Že piati odídenci zo Siete… Veď sieť sa nerozpadávala. To je jedna vec a druhá vec, päť dní na to už hovoril o úradníckej vláde, to znamená, že ako keby tam niečo niekto vsunul.“

Autenticitu uniknutej komunikácie spochybnili aj ďalšie dotknuté osoby a pochybnosti vyjadrili aj niektorí mainstreamoví novinári, ale to len vtedy, keď sa týkali niekoho z opozície. Pravda, ak je reč o koaličných či iných nežiadúcich ľuďoch, vtedy považujú Kočnerovu Threemu za niečo ako sväté písmo.

Podstatnejšia než pravosť či nepravosť konkrétnej esemesky, je však otázka pravdivosti Kočnerových esemesiek, tých pravých. Stručne to zhodnotila poslankyňa Katarína Cséfalvayová: „Je potrebné, aby vyšetrovatelia rozplietli, kam naozaj siahal vplyv pána Kočnera a čo je len naparovanie sa alfa samca pred obdivovateľkou.“ Dodajme, že nielen pred obdivovateľkou, ale pred úplne každým. Tých, ktorí považujú Kočnera predovšetkým za chvastúňa a fabulátora, ktorý hovorí vždy presne to, čo potrebuje, bez ohľadu na pravdivostnú hodnotu, je totiž zástup taký dlhý, že siaha odtiaľto až po sídlo Penty.

Nezáleží na tom, kto kedy kam čo napísal, ale predovšetkým na tom, čo je pravda a čo nie je pravda. Zdá sa, že sa veľa ľudí zhodne aspoň na tom, že to, čo sa z Kočnerovho mobilu dostalo na svetlo sveta, je zmes pravdy, polopravdy a nepravdy. Či už tá nepravda a polopravda je dielom samotného Kočnera alebo niekoho iného, to je vlastne jedno: zámerná lož s cieľom niekoho pošpiniť bude odporná vždy.

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali