Spencerová o rozpočte USA a o kontroverzných zhromaždeniach na Ukrajine

Spencerová o rozpočte USA a o kontroverzných zhromaždeniach na Ukrajine

Praha 2. januára 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Česká novinárka a odborníčka na medzinárodné vzťahy Tereza Spencerová vo svojom pravidelnom dennom prehľade informačného “doplnku ku hlavnému prúdu” zverejnenom na portáli Prima hovorí o problematickom rozpočte Spojených štátov ako aj o kontroverzných “banderovských” zhromaždeniach na Ukrajine.

Ilustračné foto

“Hneď dvomi pochodmi, jedným veselším snehuliakovým a druhým vypätým a početnejším nacionalistickým si v Kyjeve a ďalších mestách (a za väčšinového mlčania Západu) pripomenuli 110. výročie narodenia Stepana Banderu… prvýkrát ako oficiálny štátny sviatok. Na Ukrajine si pritom uvedomujú, že Banderovo meno vyvoláva hlavne v Poľsku a Rusku negatívne emócie, a tak pripomínajú i jeho lepšiu tvár: vraj nepil ani nefajčil, hral na gitaru a mandolínu, rád hral šach, plával, behal a lyžoval a už od mladosti sa pripravoval nielen na ozbrojený boj, ale aj policajné mučenia, a tak sa sám pútal reťaze, pichal sa ihlami a každý deň sa polieval studenou vodou,” cituje Spencerová ukrajinské médiá.

Reklama

Spencerová tiež uvádza, že americký prezident Donald Trump po 11 dňoch “žmurkol ako prvý” a ponúka Demokratickej strane rozhovory, ktoré by vyriešili zablokovaný federálny rozpočet USA. “Hlavný spor sa točí okolo piatich miliárd dolárov, ktoré Trump v rozpočte chce na stavbu “steny” na hranici s Mexikom.” Americká pohraničná stráž medzitým použila slzný plyn na “násilný dav” na mexickej strane.

Dodáva, že podľa prieskumu skoro 60 percent Američanov si želá, aby Trump odtajnil podrobnosti Muellerovho vyšetrovania “Russiagate” … americký prezident to chcel urobiť už v septembri, ale potom “s ohľadom na kľúčových spojencov” ustúpil …

Reklama

Nová situácia sa na prelome rokov vyvíja aj na čínskom pobreží. “Nezávislosť Taiwanu by bola “katastrofou”, nevyhnutné je “mierové znovuzjednotenie”, ale pritom si Čína ponecháva možnosť “prijať všetky potrebné opatrenia,” vyhlásil čínsky prezident Si vo svojom prvom veľkom tohtoročnom prejave pri príležitosti 40. výročia naštartovanie politiky “otepľovania “vo vzťahoch s Taiwanom. Spenceorvá uvádza, že zásadných Siových prejavov bude veľa, pretože Čína si tento rok pripomenie 70. výročie založenia komunistickej strany a vyhlásenie ľudovej republiky, 30. výročie masakru na Tchien-an-men.

“S oneskorením asi dvoch týždňov sa na verejnosť dostal prejav čínskeho admirála Lua, ktorý pohrozil potopením amerických lietadlových lodí, ak by USA v Juhočínskom mori vystupňovali agresivitu… “USA sa najviac boja obetí. Strata jednej lietadlovej lode by ich pripravila o päť tisíc mužov a žien. Potopenie dvoch by počet obetí zdvojnásobilo. Uvidíme, ako veľmi sa Amerika bojí “…

Česká novinárka uviedla tiež informáciu, že hackerská skupina Dark Overlord pohrozila, že ak nedostane bližšie neurčenú sumu, zverejní “mnohé odpovede na otázky okolo 11. septembra”. “Vraj majú k dispozícii asi 18-tisíc dokumentov z poisťovní a amerických vládnych radov.”

Izraelský premiér Netanjahu nemieni zložiť funkciu ani v prípade, že ho prokuratúra obžaluje v niekoľkých korupčných kauzách…

Británia rokovala so Saudmi o navýšení zbrojných dodávok aj v dňoch, kedy sa rozvíjala kauza zavraždeného Džamala Chašúgdžího…

Reklama

Taliban v Iráne rokoval o situácii, ktorá v Afganistane nastane po americkej a všeobecne západnej okupácii… “Čiže, odsun amerických vojakov je zrejme viac ako na spadnutie…”

Spencerová píše aj o tom, že sýrska armáda demobilizovala vojakov, ktorí rukovali pred vojnou, v roku 2010… Turecký minister obrany zavítal k hrobke Sulejmana Šáha, ktorá bola výsostným územím Turecka v Sýrii od 20. rokov, a sľúbil boj proti Islamskému štátu. Džihádisti v Idlíbe premenili napätie z posledných dní do prvých vzájomných bojov na život a na smrť…

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali