Španielske riešenie dôchodkov. Jedna skupina bude platiť viac

Španielske riešenie dôchodkov. Jedna skupina bude platiť viac

Madrid 31. marca 2023 (HSP/ft/Foto:Pixabay)

 

V súvislosti so starnutím obyvateľstva a rastúcimi nákladmi sa Madrid rozhodol zvýšiť príspevky namiesto zníženia dávok, informuje Financial Times

senior
Ilustračné foto

Španielsko pokračuje v dôchodkových reformách, ktoré zahŕňajú spornú nápravu dlhoročných drahých sľubov dôchodcom: mladší ľudia budú platiť viac.

Reklama

Zatiaľ čo Francúzsko sa búri kvôli plánom na zvýšenie minimálneho veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, v Španielsku je už desaťročia hranica 65 rokov, a preto sa hľadajú iné spôsoby, ako posilniť škrípajúci dôchodkový systém a zároveň byť spravodlivý k mladým aj starým.

Po zrušení reforiem z roku 2013, ktoré sa stali politicky neúnosnými pre zníženie dávok dnešných dôchodcov, španielska vláda vedená socialistami vo štvrtok požiada zákonodarcov o schválenie nového balíka, ktorý požaduje viac od mladších generácií.

Reklama

José Luis Escrivá, španielsky minister pre dôchodky, uviedol, že opatrenia sa odklonia od “tradičnej paradigmy dôchodkovej reformy”, pričom francúzsku snahu o zvýšenie veku odchodu do dôchodku označil za prístup starej školy.

Španielsko prijme opatrenia, ktorým sa Francúzsko vyhlo, a do dôchodkového fondu získa nové peniaze od podnikov a zamestnancov – najmä od tých najlepšie platených – a potom ich použije na zníženie nespravodlivosti, ako je napríklad dosah chýbajúcich príspevkov na ženy, ktoré sa vzdali práce, aby sa mohli starať o deti.

“Vytvorili sme opatrenia generujúce príjmy, ktoré posilnia systém, aby sme mohli financovať ďalšie zvýšenie výdavkov,” povedal Escrivá pre Financial Times.

Spory však vyvoláva jeden zdroj príjmov, ktorý sa nazýva “mechanizmus medzigeneračnej spravodlivosti”. Hoci jeho názov naznačuje prerozdeľovanie od starších ľudí k mladším, v skutočnosti zahŕňa to, že pracujúci ľudia musia viac prispievať do systému sociálneho zabezpečenia.

“Väčšina odborníkov si myslí, že názov tohto mechanizmu je zvrátený. Je to práve naopak,” povedal Rafael Domenech, ekonóm banky BBVA, ktorý bol poradcom pri zrušených reformách z roku 2013, ktoré prijala vláda konzervatívnej Ľudovej strany (PP).

Reklama

Escrivá túto charakteristiku spochybňuje. Úsilie Španielska je však príkladom neriešiteľných dilem, ktorým čelia mnohé európske krajiny: ako vyvážiť dôstojné dôchodky pre súčasných dôchodcov, medzigeneračnú spravodlivosť pre mladých ľudí a finančnú udržateľnosť.

Dosiahnutie dvoch z týchto cieľov sa zdá byť zvládnuteľné. Zabezpečiť všetky tri je ťažké. Niektoré črty Španielska robia jeho výzvu ešte ťažšou, počnúc naliehavou potrebou znížiť verejný dlh, ktorý sa rovná 116 % hrubého domáceho produktu.

Ďalším dôvodom je skutočnosť, že krajina nevytvorila konkurenčný trh súkromných dôchodkov typu 401k, ako je to v USA, ani rozšírené plány zamestnávateľov. To znamená, že závislosť starších ľudí od štátnych dôchodkov – aktívni pracovníci financujú dávky súčasných dôchodcov – je vyššia ako inde.

Čiastočne z tohto dôvodu sú dávky súčasných dôchodcov pomerne štedré. Výška ich dôchodkov predstavuje 80 % čistého príjmu pred odchodom do dôchodku, čo je viac ako 74 % vo Francúzsku a 62 % v priemere krajín OECD.

Európska komisia nalieha na Španielsko, aby konalo. Spravodlivejší a zdravší dôchodkový systém stanovila ako podmienku pre vyčlenenie miliárd eur z fondov EÚ na obnovu. Komisia “pozitívne zhodnotila” dôchodkové zmeny, ktoré Španielsko vykonalo pri predchádzajúcich výplatách, ale najnovšie reformy ešte musí preskúmať.

Reklama

Airef, španielsky nezávislý fiškálny dozorný orgán, minulý týždeň vydal svoj posudok, v ktorom uviedol, že reformy v tomto kole by sa samy osebe neoplatili a do roku 2050 by zvýšili rozpočtový deficit Španielska o 1,1 percentuálneho bodu HDP.

Demografické tlaky sú výrazné. V súčasnosti v Španielsku pripadajú na jedného dôchodcu traja ľudia v produktívnom veku; do roku 2050 bude tento pomer závislosti len 1,7 ku jednej. Tento prudký pokles sa vysvetľuje očakávanou dĺžkou života v Španielsku, ktorá je 83 rokov – jedna z najvyšších na svete – a skutočnosťou, že baby boom prišiel neskoro.

Hoci sa občianska vojna v Španielsku skončila v roku 1939, Španielsko nezaznamenalo taký prudký nárast počtu tehotenstiev, aký nastal po skončení druhej svetovej vojny v iných krajinách. Namiesto toho sa prvé roky vojenskej diktatúry Francisca Franca niesli v znamení hladu, represií a medzinárodnej izolácie. Pôrodnosť sa zvýšila až koncom 50. rokov 20. storočia, keď sa začalo rozvíjať hospodárstvo. Prvé ročníky španielskeho baby boomu práve odchádzajú do dôchodku.

Sú neodolateľnou silou, ale politici dali dnešným dôchodcom neotrasiteľný sľub, čím obmedzili ich možnosti reformy. V liste, ktorý im Escrivá minulý rok adresoval, napísal: “Bez ohľadu na okolnosti si musíte byť istí, že kúpna sila vášho dôchodku je vždy zaručená.”

Jeho pocity odrážali zhodu v súvislosti s reformami z roku 2013 na politickej ľavici. S cieľom obmedziť náklady zaviedli mechanizmy, ktoré by obmedzili mesačné platby dôchodkov, keď by bol systém v deficite, a znížili by dávky, keď by sa priemerná dĺžka života predlžovala.

Tieto reformy mali vstúpiť do platnosti v roku 2019, ale nikdy sa tak nestalo. Akonáhle došlo k zníženiu skutočných dôchodkov 10 miliónov ľudí, ktorí volia, reformy sa stali pre vládu vedenú socialistami neprijateľnými. Parlament odhlasoval ich zrušenie v roku 2021, hoci PP bola proti tomuto rozhodnutiu.

Španielske dôchodky tak zostali jednoducho naviazané na infláciu. V dôsledku toho sa v januári zvýšili o 8,5 %, čo je lepší výsledok ako priemerný nárast zhruba o 3 %, ktorý sa týka platených zamestnancov. Priemerná platba teraz predstavuje 1 191 EUR mesačne a maximálna 3 059 EUR.

“Nejde o to, aby sme boli štedrí. Ide o to, aby dôchodcovia mali dôstojný život,” povedal Fernando Luján z odborového zväzu UGT, ktorý najnovšie reformy podporuje.

Proti nim stojí CEOE, popredná španielska podnikateľská lobby. Sťažuje sa nielen na to, že zamestnávatelia musia odvádzať viac príspevkov na sociálne zabezpečenie, čo je jedna z hlavných obáv prezidenta Emmanuela Macrona vo Francúzsku. Podnikateľská skupina však upozorňuje aj na nepriaznivé podmienky pre mladých ľudí, ktorí sú už teraz hlavnými obeťami vysokej nezamestnanosti, nízkych miezd a neistých pracovných miest.

Rosa Santosová, riaditeľka pre pracovné vzťahy v CEOE, označila mechanizmus medzigeneračnej spravodlivosti za daň. Mladí ľudia “budú musieť odpracovať viac rokov, aby dostali rovnaký dôchodok ako súčasní dôchodcovia – a to v najlepšom prípade, čo je otázne -, keďže do systému prispeli oveľa viac”, povedala.

Reklama

Odhliadnuc od kritiky týkajúcej sa príspevkov, Escrivá argumentovala, že reformy podporujú spravodlivosť, pretože “v relatívnom vyjadrení sa dôchodky mladých ľudí zlepšia viac ako dôchodky starších ľudí”.

Vláda vypočítala, že reformy zvýšia dôchodok osoby, ktorá má dnes 60 rokov, o 5 300 EUR, ale 25-ročnému človeku dajú navyše 20 000 EUR.

Pokiaľ budú dávky súčasných dôchodcov nedotknuteľné, môže to byť najlepšia ponuka, akú môžu mladí ľudia dostať.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali