Šovinistický prístup nezachráni maďarské školy na juhu. Ani nútenie slovenských rodičov dávať svoje deti do týchto škôl

Šovinistický prístup nezachráni maďarské školy na juhu. Ani nútenie slovenských rodičov dávať svoje deti do týchto škôl

Bratislava 25. septembra 2019 (HSP/Foto:Screenshot)

 

V televíznej relácii RTVS2 s názvom “Tvárou v tvár” diskutovala moderátorka Ágnes Bárdos so svojim hosťom Attilom Endrődi-Mikom, ktorý absolvoval štipendijný program Petőfi, okrem iného aj o dôležitosti zachovania maďarských škôl a škôlok na Slovensku 

Na snímke Attila Endrődi-Mike

Endrődi v rozhovore poukázal na to, že sa v jeho okolí čoraz častejšie diskutuje všeobecne o školstve. Jeho osobne mrzí hlavne to, že s mnohými Maďarmi musel diskutovať o tom, aby svoje deti nezapísali do slovenskej školy alebo škôlky.

Reklama

“Maďarské dieťa patrí do maďarskej školy, ak sa dostane do slovenskej vzdelávacej inštitúcie, dlhé roky mu to bude spôsobovať len problémy. Potom sa ožení so slovenskou dievčinou a napokon sa človek nebude môcť porozprávať so svojim vnukom po maďarsky, lebo vnuk nebude vedieť po maďarsky. Toto nemôžeme dopustiť,” ukázal Endrődi uvažovanie šovinistickej časti maďarskej menšiny.

Ako ďalší problém vidí to, že pomerne rýchlo dochádza k “výmene jazyka”. No hlavným problémom je podľa jeho názoru stále školstvo. Endrődovi napríklad prekáža, že zanikli minulý rok dve maďarské školy a vôbec by ho vraj neprekvapilo, ak by tento rok zanikli ďalšie. Všetky pre nedostatok žiakov.

Reklama

Maďarské školy mávajú totiž na Slovensku častokrát problémy s prevádzkou, keďže nemajú dostatočné počty žiakov a teda ich normatív nestačí na udržanie školy. No a tento problém sa dá podľa Endrődiho vyriešiť len tak, že budú rodičia svoje deti zapisovať do maďarských škôl.

 

Bez slovenských škôl na juhu Slovenska

Na druhej strane však stoja slovenskí rodičia, ktorí upozorňujú, že na juhu Slovenska majú problém nájsť pre svoje dieťa slovenskú školu. Aj títo slovenskí rodičia sú takto nútení udržiavať maďarské školstvo a zapísať svoje deti do maďarských škôl, lebo slovenská škola jednoducho nie je dostupná. Pričom v niektorých obciach vzniku slovenských škôl vyslovene bránia maďarskí šovinisti v miestnych parlamentoch a na postoch starostov.

Rodičia z Iniciatívy BKZ, na tento, podľa ich názoru, akútny nedostatok slovenských škôl upozornili v roku 2018 aj všetky kompetentné a s problémom súvisiace úrady, Vládu SR, Národnú radu SR, ministerstvá.

Reklama

Ako uvádza iniciatíva na svojej webovej stránke, nedostatok slovenských škôl pociťujú hlavne v okolí Dunajskej Stredy. Podľa iniciatívy, sa obecné zastupiteľstvá bránia otvoreniu slovenských škôl a používajú vymyslené argumenty a to aj napriek tomu, že viaceré maďarské školy bojujú o prežitie pre nedostatok žiakov.

Jedno z takýchto miest, kde majú problém zapísať deti do slovenskej školy, navštívil minulý rok aj premiér Peter Pellegrini, ktorý vyhlásil, že nebude tolerovať, aby sa deti nemohli vzdelávať v rodnom slovenskom jazyku.

Povedal to po stretnutí s rodičmi z Iniciatívy BKZ, ktorí bojujú o slovenskú základnú školu v obci Rohovce (okres Dunajská Streda) a so zástupcami samosprávy s tým, že chcel osobne zistiť, kde sa stala chyba a kde je problém. Samospráva totiž odmietla otvoriť školu s vyučovacím jazykom slovenským.

“Ukázalo sa, že samosprávy preferujú udržiavanie málotriedok, aby nezavrel starosta triedu počas svojho funkčného obdobia, aby sa nestalo, že v ďalších voľbách ho už nezvolia. Pritom je jedno, či je kvalita vzdelávania dobrá alebo zlá,” dodal Pellegrini. (viac v článku)

Po jeho návšteve v Rohovciach poslanci parlamentu na schôdzi v novembri 2018 odsúhlasili novelu zákona o štátnej správe. Novela dáva obciam povinnosť zriadiť slovenské triedy, ak sa v okruhu 6 kilometrov nenachádza škola, kde sa vyučuje v štátnom jazyku. Ak starostovia nebudú konať, zriadenie slovenskej školy im môže prikázať okresný úrad. Nové pravidlá mali platiť už od tohto školského roka 2019/2020.

Reklama

Portálu ale uvádza, že aj tento rok museli mnohí rodiča z Rohoviec a dotknutých obcí riešiť zápis na povinnú školskú dochádzku všemožnými spôsobmi.

 

Prebiehajú rokovania o pozemkoch

Starostka obce Macov v okrese Dunajská Streda Ľudmila Lániková nám pred časom potvrdila, že eviduje nedostatok slovenských škôl. Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2011 sa v obci so zhruba 300 obyvateľmi hlási ku materinskému jazyku slovenskému 43 % obyvateľov, zatiaľ čo k maďarčine takmer 39 % občanov. V Macove však nie je škola s vyučovacím jazykom slovenským.

Lániková pre Hlavné správy uviedla, že v obci sú podnety a reakcie rodičov s otázkami, kam majú dávať deti do školy. “Obec na svojom zasadnutí v máji 2019 prijala uznesenie v zmysle ktorého súhlasí so zriadením školy s vyučovacím jazykom slovenským v našej obci, avšak nemáme vlastné pozemky na túto výstavbu, preto sme navrhli, že poskytneme súčinnosť pri hľadaní vhodného pozemku vo vlastníctve súkromných osôb,” vysvetlila.

“Následne sa v júni 2019 uskutočnilo stretnutie s premiérom za účasti Okresného úradu v Trnave, odbor školstva, kde boli predložené dve alternatívy vhodných pozemkov. Premiér prisľúbil, že budú vyčlenené peniaze na zriadenie základnej kontajnerovej školy v obci Macov,” dodal.

Koncom minulého týždňa, v piatok 6. septembra sa uskutočnilo stretnutie za účasti generálnej riaditeľky Ministerstva vnútra SR, Okresného úradu Trnava a taktiež občianskej iniciatívy BKZ Rohovce, ktorá sa usiluje o zriadenie základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským.

Podľa slov starostky Macova sa na tomto stretnutí vykonala aj obhliadka vhodných pozemkov. “Momentálne čakáme na vyjadrenie ako sa bude naďalej postupovať pri vybavovaní. Chcem podotknúť, že obec je nápomocná pri vybavovaní potrebných podkladov,” uviedla nám starostka Macova.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali