“Smerujeme k totalitnému pohodliu.” Advokátka Hamplová bije na poplach

“Smerujeme k totalitnému pohodliu.” Advokátka Hamplová bije na poplach

Praha 16. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Známa advokátka Jana Zwyrtek Hamplová publikovala článok venovaný opätovnému príchodu cenzúry do ňášho prostredia. Sme tam jednou nohou znova, hovorí pri pohľade na správanie niektorých organizácií vo verejnom priestore. Najhoršie vraj je, že si na to začíname zvykať

eu, europska unia
Ilustračné foto

Cenzurovať je pohodlnejšie než premýšľať, nariadiť je pohodlnejšie ako presvedčiť a kádrovo je pohodlnejšie ako vecne oponovať. Vedeli to už súdruhovia, a sme tam jednou nohou zase. Prichádza to krôčik za krôčikom. A najhoršie na tom je, že to zase začíname prijímať ako štandard. Mocní a vplyvní si život opäť uľahčujú cenzúrou, s rozhodnutím o kádrovaním, len to má trochu iné podoby ako v minulosti zasa však smeruje k vyššej dokonalosti. Tak napríklad súdruhovia to všetko pokojne vystavovali a mali v zákonoch (teda boli predvídateľné), zatiaľ čo dnes sa to maskuje a tvrdia, že nič z toho sa nedeje avšak podstata je úplne rovnaká. Spolieha sa súčasne na to, že to tým vplyvným dovolíme. Prečo by sme im to nedovolili?“, napísala Hamplová na začiatku svojho príspevku na blogu portálu Aktuálně.

Reklama

Podľa jej slov české verejné prostredie ustupuje veľký spoločnostiam, ale aj mocným sociálnym sieťam a médiám.

“Navyše všetci v tejto rýchlej dobe bojujeme s časom, takže prečo ho strácať nejakými šľachetnými aktivitami, pretože “to aj tak nemá cenu koľkokrát som ja už túto vetu v posledných rokoch počula! A keď sa nejaká aktivita vyskytne, robí sa to za peniaze ako džob (pozri chvíľkari). Tak prečo by sme radšej nedržali ústa a krok?“, pýta sa advokátka a dodáva: Skrátka moc a vplyv sa dostáva opäť do rúk drzých skupín, ktoré držia v rukách, čo si prečítame, čo sa dozvieme, čo bude odstránené a čo bude milostivo ponechané vo verejnej sfére, teda obraz sveta okolo nás je nimi cenzurovane vytváraný, a jeho objektívny stav veľmi modifikovaný. Ako kedysi, keď ste si pustili televíziu. Čítali sme medzi riadkami, a už čítame zase.

Reklama

 

O Európskej únii

Jana Hamplová v súvislosti s Európskou úniou poukazuje na pomalé ukrajovanie slobody príkazmi zhora. Vďaka tomu vraj prestávame byť na našom území svojimi pánmi.

Slobodu ľudí ukrajujú čoraz početnejšie príkazy zhora, ktoré svojimi zložitosťami obmedzujú najmä drobné slobodné podnikanie, ktoré je zväzovanie do šialených administratív a evidencií všetkého (aby boli asi radšej kolosy spomínate na objav socialistického bloku koncerny?), komplikované je slobodné vyjadrovanie, v ktorom už za chvíľu budú aj zakázané slová (zrejme najhorúcejšími adeptmi prídavné mená “čierny a biely môjho priateľa tento týždeň FB zablokoval na mesiac za použitie názvu obchodného centra Čierny most), a pozornosť od dôležitých tém (pandémia, migrácia) je odvádzaná smerom ku rodovej vyváženosti, postavenej niekedy na hlavu, a k desiatkam pohlaví, ktoré nikto nikdy nevidel,uviedla advokátka.

Na svojom území pomaly prestávame byť svojimi pánmi, dodala.

 

Reklama
Kam sa hrabú socialistickí cenzori

Takže si to zhrňme máme tu jedno veľké poľnohospodárske JRD (), kde malý roľník (Česká republika), si nemôže vôbec robiť, čo chce, na svojich poliach (o úplne malých roľníkoch ani neuvažujem). Máme tu svoje územie, o ktorom si vraj ale tiež nemôžeme rozhodovať sami, a musíme tu ubytovať toho, kto si dupne, a dokonca ho musíme živiť, ak sa mu nechce tak pracovať. A , a dokonca aj jedna kancelárka odvedľa, si nám vraj môže diktovať. Niekto iný zase (často nejaký anonym) rozhoduje, čo budeme čítať a vidieť v správach a na sieťach, a dokonca reguluje aj to, čo my sami si chceme oznamovať vo verejnom priestore pretože on vie najlepšie, čo by to malo byť (a ničím poctivým sa živiť nevie). Kam sa hrabú cenzori za socializmu!“, vyhlásila vo svojom blogu Jána Hamplová.

Podľa jej názoru dnes vyžaduje veľkú odvahu mať názor, podobne ako tomu bolo za čias socializmu.

A opäť sú tu aj zakázané mená, ktoré nesmú publikovať a organizovať autogramiády. Takí novodobí disidenti. Len ich ešte nezatvárame,dodáva k téme slobodnej výmeny názorov advokátka.

Najviac demokratické sú údajne štáty, ktoré sú označované za postsocialistické. Dôvodom vraj je skúsenosť ich národov s cenzúrou, kádrovaním a nariaďovaním hlúposti.

“Už dlhšiu dobu preto tvrdím, že najviac demokratické zatiaľ postsocialistické štáty. Pretože my naozaj vieme, čo to cenzúra, kádrovanie a trápne nariaďovanie stupidity je. A že EÚ nás tlačí do novodobého socializmu, len s inou tvárou, je už tiež celkom zreteľné. A nemali by sme to pripustiť. Aj kvôli maličkostiam. Trebárs voľbe MISS. Súdruhovia tiež kedysi zrušili práve voľbu MISS (ako symbol), pretože jednak nemohli ustrážiť, že najkrajšie dievča bude členka SSM, ale hlavne preto, že MISS predsa bola kapitalistická” súťaž. Dnes sa v našej Európe bojíme zvoliť kráľovnou krásy belošku, a vďaka tlaku rôznych zahalených etník rušíme aj tradičné promenády v plavkách, lebo to vraj nie je žien dôstojné. Hlúposť. Ony by svoje ladné krivky rady ukázali, a zažili potlesk svojej kráse to len my im vnucujeme iný názor,uviedla advokátka.

Reklama

Podľa jej slov sa nachádzame na zlomovom bode histórie.

Skrátka lámu sa dnes ľady. () sme jednou nohou opäť v socializme. Direktívnom, cenzurujúcom, kádrujúcom, a dokonca umožňujúcom žiarivú kariéru aj hlupákom. A na to môže doplatiť celá , a s ňou aj naša Česká republika. Preto by sme k tým voľbám jednoducho mali zase raz ísť. Aby sme sa nečudovali ešte viac, než sa čudujeme už teraz čo všetko je zase možné. Rozumné kraje a pár rozumných senátorov je celkom dobrá vec. A je to v našich rukách. Zatiaľ. Tak tým nepohŕdaj. Aby nám to zase raz nezobrali,uzavrela Jana Zwyrtek Hamplová svoj príspevok.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali