Slovenský výrobca zbraní Grand Power reaguje na kontroverzné vystúpenie britského veľvyslanca pred výborom NR SR: “Nevieme si predstaviť, že by si britský diplomat dovolil podobné vyjadrenia na adresu našej konkurencie v Rakúsku, Nemecku, či Turecku”

Slovenský výrobca zbraní Grand Power reaguje na kontroverzné vystúpenie britského veľvyslanca pred výborom NR SR: “Nevieme si predstaviť, že by si britský diplomat dovolil podobné vyjadrenia na adresu našej konkurencie v Rakúsku, Nemecku, či Turecku”

Bratislava 29. júna 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Slovenská zbrojárska spoločnosť Grand Power s.r.o sa koncom uplynulého týždňa ostro ohradila voči vystúpeniu britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera, ktorý nečakane v parlamentnom výbore Národnej rady žiadal, aby SR zakázala export pištolí uvedenej spoločnosti na britský trh, nakoľko boli údajne použité pri trestnej činnosti

Ilustračné foto

JUDr. Lukáš Kuna zo spoločnosti GRAND POWER s.r.o. pre náš portál uviedol, že z pohľadu známej slovenskej spoločnosti nejde o bežnú prax, aby štáty takto postupovali proti jednotlivým zbrojárskym firmám.

Reklama

“Máme za to, že veľvyslanec by mal svoje vyjadrenia a výhrady, ak pominieme fakt, že nepatria do nášho legislatívneho procesu, formulovať všeobecne a s ohľadom na dobré meno konkrétnej spoločnosti, zvlášť keď pre spájanie našej produkcie s protiprávnou činnosťou neexistuje žiadny reálny základ, ak boli naše produkty ilegálne prepašované do krajiny kde boli následne nelegálne upravené.”

Zdôraznil, že slovenská spoločnosť je konaním páchateľov skôr poškodená. “Dávať nás na roveň spoluvinníkov je prinajmenšom neférové,” dodal na margo vystúpenia veľvyslanca Bakera v slovenskom parlamente.

Reklama

Zástupca GRAND POWER s.r.o. poznamenal, že verí, že postoj veľvyslanca Veľkej Británie neodzrkadľuje oficiálny postoj krajiny. “O jeho motivácii môžeme len špekulovať, vnímame to však ako formu nátlaku na našich zákonodarcov, aby akceptovali novelu zákona, ktorá nám bola nanútená zo strany EÚ.”

“Nevieme, kto dal veľvyslancovi priestor na takýto postup na pôde nášho parlamentu a prečo, ale veríme, že sa naši poslanci ovplyvniť nenechajú. Zároveň sme sklamaní, že naše orgány takýto postup nekritizovali alebo sa voči nemu neohradili. Nevieme si predstaviť, že by si britský diplomat dovolil podobné vyjadrenia na adresu našej konkurencie v Rakúsku, Nemecku, či napríklad Turecku, odkiaľ pochádza podstatne viac nelegálnych zbraní zadržaných v Británii.”

Dodal, že adresovali list priamo veľvyslancovi Bakerovi, v ktorom ho požiadali o vyjadrenie a ospravedlnenie. “Rovnako sme oslovili naše Ministerstvo zahraničných veci so žiadosťou o zaujatie stanoviska a vyvodenie dôsledkov. Žiaľ, najmä s ohľadom na status pána veľvyslanca, ktorý požíva výraznú mieru exempcie z jurisdikcie našich orgánov, nateraz nezvažujeme ďalšie kroky, tie sú aktuálne v rukách našich orgánov.”

Na otázku, či spoločnosť očakáva, že by slovenská vláda vyhovela požiadavke veľvyslanca VB na Slovensku, JUDr. Lukáš Kuna, uviedol, že sa nevieme vyjadriť do akej miery sa naše štátne orgány nechajú ovplyvniť nepodloženými obvineniami veľvyslanca Bakera. “Avšak postup pri legálnom importe zbraní do Veľkej Británie zahŕňa vydanie importnej licencie zo strany britských orgánov, preto nechápeme, prečo by v tomto smere mali podnikať kroky orgány SR. Ilegálny import zbraní, či už zo Slovenska alebo z iných krajín, je mimo kontrolu štátnych inštitúcií a jeho potláčanie je vecou VB, rovnako ako u iné formy prevencie kriminality.”

 

Reklama
Otvorený list spoločnosti Grand Power 

“GRAND POWER s.r.o., licencovaný výrobca zbraní zo Slovenska, vyjadruje hlboké sklamanie a rozhorčenie nad činnosťou veľvyslanca Veľkej Británie na Slovensku, p. Nigela Bakera, ktorý pošpinil dobré meno našej spoločnosti v našom parlamente na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo dňa 22. júna 2021.

Pán Baker, v mene Veľkej Británie, vyslovil svoje obavy týkajúce sa výrobkov našej spoločnosti, ktoré boli, podľa jeho slov, použité na páchanie zločinov, vrátane jednej vraždy, a dokonca požiadal Národnú radu SR, aby zabezpečila zákaz exportu výrobkov našej spoločnosti do Veľkej Británie.

Radi by sme zdôraznili skutočnosť, že naša spoločnosť je licencovaným výrobcom zbraní a naše výrobky distribuujeme legálne a legitímne. Dôrazne protestujeme proti spájaniu našej legálnej výroby a legálnych predajov do Veľkej Británie s akýmkoľvek zločinom. Všetky naše výrobky sú exportované pod podmienkou súhlasu našich vládnych autorít vo forme exportnej licencie. V rámci tohto procesu sa vždy prešetruje celý rad faktorov, vrátane kredibility nášho obchodného partnera vo VB a existencie importnej licencie vydanej orgánmi VB. Spájanie našej spoločnosti s kriminálnou aktivitou je absurdné a takéto spájanie je obdobné, ako keby sme vinili výrobcu automobile za nehodu spôsobenú vodičom bez vodičského preukazu na ukradnutom aute, ako ďalej objasníme.

V minulosti našu spoločnosť niekoľko krát kontaktovali britské policajné orgány so žiadosťami o pomoc pri identifikácii zbraní, pomoc s upresnením parametrov a podobne, pričom túto súčinnosť sme vždy poskytli a vždy sme s týmito orgánmi plne spolupracovali. Túto politiku odteraz prehodnotíme. Tak či onak, všetky tieto prípady mali jedno spoločné: všetky tieto zbrane boli nelegálne pozmenené a nelegálne importované do Veľkej Británie.

Sme si vedomí pokusov a skutkov zločincov, ktorí sa pokúšajú modifikovať naše výrobky za účelom zmeny ich kalibru, reaktivácie poplašných zbraní a podobne. Konštantne tieto prípady skúmame a implementovali sme niekoľko opatrení s cieľom sťažiť takéto modifikácie, dokonca nad rámec zákona, ktorý sa v roku 2019 sprísnil, a podnikli sme kroky ako pozmenenie otvoru zápalníka, čo zabraňuje vystreleniu ostrého náboja zo zbraní typu flobert.

Reklama

Boli by sme viac ako zvedaví, či Vaša vláda rovnako žiada parlamenty iných krajín aby zakázali export iných zbraní, ktoré boli použité na páchanie protiprávnej činnosti, napríklad zo správ o zadržaných zbraniach jasne vidíme omnoho viac reaktivovaných akustických zbraní z Turecka ako vyrobí naša spoločnosť za desať rokov. Radi by sme vedeli, či rovnako kontaktujete výrobcov nožov, keďže, ako s veľkým poľutovaním, sledujeme útoky nožom vo Vašich uliciach takmer každý deň. Radi by sme vedeli, či rovnako žiadate vlády aby zakázali export nákladných a osobných áut do Vašej krajiny, keďže i tieto sa používajú na páchanie zločinov.

Rovnako by sme radi požiadali naše orgány o zákaz výroby a predaja britských áut v našej krajine za účelom prevencie dopravných nehôd.

Rovnako sme hlboko znepokojení otázkou prečo sa britský veľvyslanec angažuje v našom legislatívnom procese a zmene našich národných zákonov.

Je nám veľmi ľúto každého jedného zločinu spáchaného s našim výrobkom, žialime nad každým životom vzatým s pomocou našej zbrane. Ale nie sme zodpovední za protiprávne konanie zločincov. Naša spoločnosť dáva prácu viac ako 140 zamestnancom. Nie sú to teroristi, ani zločinci, ale zákon rešpektujúci občania Slovenska, nie UK, ktorí živia svoje rodiny a nezaslúžia si počúvať takéto obvinenia z niečích úst.

Žiadame verejné ospravedlnenie našej spoločnosti I našim zamestnancom.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali