Na Slovensku privítali vzácny dar – relikvie svätého Vincenta de Paul

Na Slovensku privítali vzácny dar – relikvie svätého Vincenta de Paul

Bratislava 27. septembra 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-Branislav Balogh)

 

Na Slovensku privítali vo štvrtok vzácny dar – relikvie svätého Vincenta de Paul. Relikviár prijali počas svätej omše v Kostole sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Hlavným celebrantom bol Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, metropolita. Arcibiskupa Zvolenského spolu so všetkými veriacimi v chráme v mene celej Vincentskej rodiny na Slovensku privítal P. Jaroslav Jaššo, CM, provinciálny predstavený slovenskej provincie Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul

Na snímke relikvie svätého Vincenta de Paul

„Keď sa pozrieme na túto relikviu a keď si uvedomíme, že tam je aj časť srdca sv. Vincenta, môžeme si tiež uvedomiť veľkú Božiu lásku. Máme si uvedomiť, že najdôležitejšie nie sú relikvie, maličké čiastočky toho alebo iného svätca, ale najdôležitejší je Boh,… jeho láska, jeho milosrdenstvo. Najdôležitejšie je,… že pri uctievaní aj tejto relikvie vidíme pôsobenie a moc samotného Boha,“ povedal v úvode sv. omše P. Jaššo, CM.

Reklama

Pripomenul, že práve Božia láska sa dotkla srdca sv. Vincenta a pohla ho k veľkým dielam milosrdenstva skrze jeho úplnú odovzdanosť do Božej prozreteľnosti, pokoru, ako aj dennodennú modlitbu. „Túto lásku, ktorá sa dotýkala jeho srdca, ktorá ho napĺňala, potom rozdával tým najbiednejším a najchudobnejším,“ dodal. Putovanie relikvií nám pripomína to najdôležitejšie: nechať sa naplniť Božou láskou a milosrdenstvom, aby sme mohli slúžiť iným podľa vzoru tohto svätca.

Na svätej omši sa zúčastnilo viac ako dvadsať kňazov a stovky veriacich nielen z Vincentskej rodiny na Slovensku. Svätú omšu priniesli naživo televízne a rádiové médiá.

Reklama

Arcibiskup Zvolenský všetkých počas homílie povzbudil: „Začína sa putovanie relikvií svätého Vincenta… Aj v našej krajine jestvuje veľmi veľa spoločenstiev, ktoré sú založené duchom svätého Vincenta. Teraz… svätý Vincent… pôjde a navštívi tieto spoločenstvá.“ Pripomenul, že pri každom vyznaní viery vyznávame vieru v spoločenstvo svätých – ktoré tvoríme aj takýmto osobitným spôsobom, keď skrze prítomné relikvie a podobizeň sv. Vincenta viditeľne vnímame toto spoločenstvo. Máme sa usilovať, aby sa v spoločenstvách, ktoré Vincent navštívi, diali „duchovné vzkriesenia,“ obrátenia, zapálenia pre vincentskú charizmu.

Metropolita spomenul aj list sv. Vincenta Lujze de Marillac, spoluzakladateľke Dcér kresťanskej lásky, v ktorom ju poúča, že svoje zverenkyne má viesť so sladkosťou, ale aj s istou dávkou horkosti. Teda láskavo, no rázne, neraz napomínajúc. „Pre nás všetkých je dôležité, aj pre vás predovšetkým, ktorí ste otcovia, mamičky v rodinách, alebo starí rodičia, učitelia, ktorí ste… postavení, aby ste iným pomáhali, iných viedli… s veľkou sladkosťou, teda láskavosťou, ale zároveň aj nezabudnúť, že vždy všetci potrebujeme…, aby sa nám pripomínali aj naše hranice vo vzťahu k ľuďom aj vo vzťahu k Bohu.“

Pripomenul tiež, že Vincent nikdy po dedinách nechodil sám, ale vždy so skupinou kňazov. Tak aj teraz, má okolo seba viacerých kňazov i sestry, osoby zasväteného života. „Ale zároveň si aj v našich podmienkach uvedomujeme, čo sme počuli v Evanjeliu: žatva je veľká, ale robotníkov je málo…“ Preto nás otec arcibiskup Zvolenský prosil a vyzval: „Prosme svätého Vincenta, nech sa za nás prihovára, o nové duchovné povolania… ženské i mužské“.
Na záver poukázal na to, že Vincentov otec si od detstva všímal na svojom synovi kňazské povolanie. Znakom preňho bola Vincentova láska k chudobným a túžba zmierniť ich biedu. Preto ak chceme získať nové povolania do zasväteného života, je „predovšetkým potrebné, aby sme my im dali príklad otvorenosti voči chudobným, aby sa to aj oni naučili… otvoriť svoje srdce pre chudobných, otvoriť svoje srdce aj pre prípadné duchovné povolanie.“

Ku koncu svätej omše sa všetkým zúčastneným prihovoril miestny farár, P. Peter Šaradin, CM. Poďakoval za prítomnosť a slová povzbudenia otca arcibiskupa a podotkol, že Vincent „aj po smrti zostáva pútnikom, misionárom. Ten, ktorý si Božiu lásku nenechával pre seba, ale obohacuje ňou a chce ňou obohatiť tých najbiednejších“. Prosil o požehnanie, aby „sme my kňazi, i veriaci, ktorí sa teraz dotýkame tohto relikviára, tohto srdca,… aby sme tiež boli pútnikmi v Božej láske.“

Po svätej omši nasledovalo súkromné uctievanie relikvií sv. Vincenta, premietanie krátkeho životopisného filmu a ďalšia súkromná poklona až do 23:00, keď bol celý deň ukončený modlitbou kompletória. Počas celého času veriaci mohli pristúpiť k svätej spovedi.

Reklama

V Bratislave Vincent zotrvá do nedele. Následne jeho relikvie budú pokračovať v putovaní do Trnavy. Svätý Vincent ešte navštívi okrem väčších miest a katedrál aj farské kostoly v obciach, kde pôsobia jednotlivé vetvy vincentskej rodiny, hospice a školy, sesterské domy, väznicu, kňazské semináre a iné miesta, ktoré sa dotýkajú jeho charizmy – ohlasovať radostnú zvesť Evanjelia ľuďom na okraji spoločnosti a formácia diecézneho kléru.

Na mnohých miestach bude príchod relikvií doplnený aj sprievodným programom v podobe svätej omše, nočnej vigílie, prezentácie o živote Janka Havlíka (slovenského seminaristu Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, ktorého proces blahorečenia bol na diecéznej úrovni ukončený 24. februára 2018 a bol postúpený do Ríma) i jednotlivých vetiev vincentskej rodiny.

Bližšie informácie o miestach a dátumoch príchodu relikvií ako aj o sprievodnom programe je možné nájsť na facebookovej stránke facebook.com/putovanierelikvii a Instagrame: instagram.com/putovanierelikvii, ako aj na oficiálnej stránke Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul: www.vincentini.sk.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali