Slovenskí žiaci sa v globálnych kompetenciách v testovaní PISA umiestnili v nadpriemere

Slovenskí žiaci sa v globálnych kompetenciách v testovaní PISA umiestnili v nadpriemere

Bratislava 22. októbra 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovenskí žiaci sa v globálnych kompetenciách umiestnili v jemnom nadpriemere. Vyplýva to z medzinárodného testovania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) PISA 2018. Ako informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, medzi skúmané oblasti boli prvýkrát zaradené aj globálne kompetencie

škola
Ilustračné foto

Meranie skúmalo povedomie žiakov v environmentálnych, sociálnych či kultúrnych témach, akými sú chudoba, migrácia, klimatická zmena, stereotypy či medzinárodné konflikty. Tiež zisťovali, ako sú žiaci informovaní o rôznych témach, či ich preberajú v škole, či o nich diskutujú a či dokážu informácie z tejto oblasti kriticky vyhodnocovať

Reklama

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská priblížila, že do merania sa zapojili 15-roční žiaci z celkovo 66 krajín sveta. Na hodnotení globálnych kompetencií v podobe kognitívneho testu sa v cykle PISA 2018 zúčastnili žiaci z 27 krajín sveta vrátane Slovenska. Študenti z 39 krajín vyplnili iba dotazníkovú časť. Na oboch častiach testovania globálnych kompetencií sa zúčastnilo 11 krajín OECD, a to Čile, Grécko, Izrael, Kanada, Kolumbia, Kórea, Litva, Lotyšsko, Spojené kráľovstvo – Škótsko, Španielsko a Slovensko. V testovaní sa slovenskí žiaci ocitli nad priemerom krajín OECD. Získali 486 bodov oproti priemeru 474. V testovaní obstáli najmä gymnázia, menej uspokojivé výsledky mali stredné odborné školy.

 

Reklama
Slovenskí žiaci sú s témami podľa merania dobre oboznámení

Slovenskí žiaci sú s témami ako sú klimatické zmeny, migrácia, hlad a podvýživa, príčiny chudoby či rovnosť mužov a žien v rôznych častiach sveta podľa merania dobre oboznámení. Vyše 20 percent z nich uviedlo, že tieto témy poznajú a dokážu ich celkom dobre vysvetliť a takmer polovica žiakov tvrdila, že by tieto témy mohli vo všeobecnosti vysvetliť. Témy, pri ktorých žiaci vybrali možnosť, že o nich nikdy nepočuli alebo počuli, ale nevedeli by ich vysvetliť, sú globálne zdravie a klimatické zmeny a globálne otepľovanie.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) podotkol, že je potrebné si uvedomiť, že žiaci v školách spomínané pojmy už počuli často, no nevedia s nimi narábať, vytvárať súvislosti či kriticky spracovať získané informácie. „Ak chceme dosiahnuť lepší výsledok, musíme sa zamerať aj na zmenu cieľov vzdelávania, zmenu vyučovacieho štýlu a podporu metód výučby, ktoré vedú žiakov k narábaniu s informáciami, prepájaniu poznatkov, vytváraniu súvislostí a kritickému mysleniu,“ priblížil Gröhling. Ministerstvo zároveň pracuje na rozsiahlom programe na podporu zmeny vzdelávacieho štýlu učiteľov.

Podľa riaditeľky Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Miroslavy Hapalovej je pre osvojenie si globálnych kompetencií dôležité okrem nastavenia obsahu vzdelávania aj spôsob, akým sa o týchto témach žiaci učia. Vysvetlila, že je nutné zmeniť stratégie výučby, vytvoriť priestor na diskusie so žiakmi a riešenie problémových úloh s prepojením na reálny život. Hapalová dodala, že na ŠPÚ momentálne pracujú na zmenách v štátnych vzdelávacích programoch, ktoré majú na školách vytvoriť priestor pre učenie sa v súvislostiach a do hĺbky aj o aktuálnych problémoch formou integrácie obsahov predmetov z jednej alebo viacerých vzdelávacích oblastí.

„Viaceré z týchto tém je zároveň možné vnášať do škôl aj nepriamo, ich zahrnutím do celkovej kultúry na školách a spoločnými aktivitami, napríklad v oblasti znižovania odpadu, či angažovania žiakov a učiteľov do prosociálnych aktivít formou zbierok,“ objasnila. Doplnila, že ide o efektívny spôsob, ako žiakov s týmito témami teoreticky oboznámiť a podnietiť u nich rozvoj globálnych kompetencií a s nimi súvisiacich hodnôt.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali