Skutočným problémom je NATO a Rusko

Skutočným problémom je NATO a Rusko

Kyjev 4. októbra 2023 (HSP/asiatimes/Foto:Twitter)

 

Ukrajina pod vedením Zelenského nebude rokovať, ale NATO a Rusko by ešte mohli uzavrieť dohodu o vojne aj o budúcej bezpečnostnej architektúre Európy, píše Stephen Bryen pre Asia Times

ukrajinskí vojaci
Na snímke ukrajinskí vojaci

Pokiaľ je Volodymyr Zelenskyj prezidentom Ukrajiny, je strata času a úsilia pokúšať sa o mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Reklama

Zelenskyj je zamrznutý v nehybnej pozícii, pretože jeho vnútorná podpora a prežitie sú spojené s tvrdými ukrajinskými nacionalistami, ktorí sú proti akýmkoľvek ústupkom Rusku. Chcú bojovať do posledného muža (a ženy).

Ak sú rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou nemožné, existuje nejaké riešenie na zastavenie krvavej vojny na Ukrajine?

Reklama

Fakty sú jasné. Prvým, teraz už úplne jasným, je, že Ukrajina nemôže vyhrať svoju vojnu proti Rusku. Nemá dostatok živej sily a palebnej sily na to, aby vytlačila Rusov z ukrajinského územia.

Nedávna štvormesačná ukrajinská protiofenzíva nepriniesla takmer žiadne pozitívne výsledky okrem obetovania obrovského množstva vojenského materiálu a takmer 20 000 zabitých a zranených vojakov.

V súčasnosti sa uvádza, že na naliehanie najmä Spojených štátov začne Ukrajina ďalšiu ofenzívnu operáciu prekročením rieky Dneper v oblasti Chersonu v nádeji, že odreže Rusku pozemný prístup na Krym.

Súčasťou tejto ofenzívy bude údajne aj útok na mohutnú Záporožskú atómovú elektráreň (Zaporiz’ka atomna elektrostantsiia) s cieľom vyvolať jadrový incident, z ktorého ukrajinská propaganda obviní Rusko.

Na akúkoľvek novú ofenzívu je málo času, pretože Ukrajinu čoskoro zasiahnu sezónne dažde a chladné počasie. Zdá sa však, že taktika je založená na myšlienke, že ukrajinská pechota môže ísť po spevnených cestách a prežiť proti koncentráciám ruského delostrelectva.

Reklama

Rusko si stále zachová vzdušnú prevahu nad bojiskom, hoci sa objavila správa, že Spojené kráľovstvo presúva do Poľska stíhačky Eurofighter Typhoon, ktoré by mohli byť vyslané na Ukrajinu. (Sľúbené stíhačky F-16 sa na Ukrajinu nestihnú dopraviť včas).

Ukrajinskí piloti nie sú vycvičení na Typhoony a nemohli by ich obsluhovať, čo naznačuje, že by ich museli obsluhovať britskí piloti a museli by byť umiestnené mimo Ukrajiny.

Príbeh Tajfúna úzko súvisí s návrhom relatívne nového britského ministra obrany Granta Shappsa vyslať na Ukrajinu britské jednotky, ktoré by na mieste lepšie vycvičili ukrajinské jednotky a pomohli Ukrajincom pripraviť a uskutočniť súčasnú ofenzívu a novú plánovanú ofenzívu na rieke Dneper a Záporožie.

Britský minister obrany tiež navrhol prevziať aktívnu námornú úlohu v Čiernom mori proti Rusku. Británia už plánuje vyslať lode britskej flotily na odstránenie mín v Čiernom mori, ktoré tam umiestnili Rusi.

Neskoro 2. októbra Shapps uviedol, že Británia nepošle svoje lode na ochranu ukrajinského vývozu obilia. Zdá sa, že ide o ďalší obrat Spojeného kráľovstva.

Reklama

Vstup uniformovaných jednotiek Spojeného kráľovstva na Ukrajinu by Rusi takmer určite považovali za casus belli a znamenal by rozšírenie vojny na Ukrajine do Európy.

Toto posolstvo sa zrejme dostalo k premiérovi Spojeného kráľovstva Rišovi Sunakovi, ktorý stiahol Shappsov návrh na vyslanie uniformovaných jednotiek na Ukrajinu. Sunak sa zatiaľ nezaoberal ani možným nasadením tajfúnov, ani britskou námornou podporou Ukrajiny v Čiernom mori.

Medzitým sa vo Washingtone začína meniť situácia. V reakcii na snahy USA a Európy presunúť obrannú výrobu na Ukrajinu uskutočnilo Rusko 1. októbra najmenej päť samostatných úderov, pri ktorých zničilo ukrajinské vojenské sklady, modernizačné a údržbárske zariadenia a výrobné komplexy.

Úspešné útoky zahŕňali ciele v Čerkasoch, Kryvom Ríhu, Záhorí (vrátane podniku na výrobu motorov Motor Sič), Kostiantynivke a Charkove. Vo Washingtone rastie nespokojnosť s podporou Ukrajiny, pričom odpor je dostatočný na to, aby sa ukrajinská pomoc vylúčila z práve prijatej rezolúcie o pokračovaní v činnosti vlády USA.

Časť opozície odráža obavy z rozšírenej korupcie na Ukrajine. Väčším problémom na Ukrajine je však politický boj, ktorý zvýrazňuje skutočnosť, že súčasný vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zálužný je proti plánom na ofenzívu na Dnepre, ktoré presadzujú Zelenskyj a Washington.

Okrem toho sa Ukrajina v auguste a septembri ani zďaleka nepriblížila k povolaniu dostatočného počtu mužov a žien do armády pre rastúci odpor. Vyhadzov regrútov teda nebol spôsobený korupciou (hoci nejaká pravdepodobne bola), ale zlým počtom regrútov.

Zalužnému hrozia rôzne nebezpečenstvá. Ukrajinská služba BBC nedávno informovala, že ukrajinský Štátny vyšetrovací úrad (DBR) a domáca spravodajská služba SBU začali trestné stíhanie Zalužného za neúspech nedávnej protiofenzívy na juhu.

Toto vyšetrovanie by sa nemohlo uskutočniť bez Zelenského podpory. Zelenskyj dosadil do SBU svojich ľudí a využíva ju na zatýkanie a prenasledovanie svojich oponentov.

Zalužného považujú aj Rusi za vynikajúceho veliteľa. Na Zalužného sa už množia útoky, ktoré ho obviňujú z vyhodenia plynovodu Nord Stream do vzduchu (samotný plynovod je pravdepodobne výmyslom CIA, ktorá Zalužného priamo neobvinila).

Trestné vyšetrovanie zamerané na jeho priame vojenské velenie by však bolo ťažkou ranou pre ukrajinskú armádu a schopnosť Ukrajiny ďalej bojovať.

Reklama

Odhliadnuc od trhlín, ktoré sa na Ukrajine začínajú prejavovať, skutočnou otázkou zostáva, či sa Rusko a NATO dokážu dohodnúť nielen na Ukrajine, ale aj na bezpečnostnej architektúre v Európe.

Rusi sú presvedčení, že rozširovanie NATO ich ohrozuje. Ruskí lídri sa tiež domnievajú, že spolu s rozširovaním NATO a základní NATO prichádza aj presun jadrových kapacít na frontovú líniu.

Rusko sa usiluje o zastavenie rozširovania NATO, čo nie je ani zďaleka možné. Nájsť spôsob, ako kompenzovať vnímané útočné hrozby, je však potenciálne možné a do istej miery by sa podobal dohodám o kontrole zbrojenia, ktoré buď už nie sú relevantné, alebo boli zrušené, najmä dohode o jadrových silách stredného doletu (INF) z roku 1987, ktorú Trumpova administratíva zrušila začiatkom roka 2019.

USA tvrdili, že ju Rusko nedodržiava, ale niektorí sa domnievajú, že INF bola zrušená, pretože obmedzovala USA v súťaži s čínskymi jadrovými zbraňami stredného doletu. Čína nikdy nebola zmluvnou stranou INF a vytrvalo sa bráni pripojeniu k akýmkoľvek serióznym dohodám o obmedzení zbrojenia.

Ukrajina nemôže dlho bojovať bez podpory NATO. Na prvý pohľad by sa dalo predpokladať, že keď politici EÚ a USA utekajú do Kyjeva, Ukrajina bude naďalej dostávať neobmedzenú pomoc od NATO.

Reklama

Podpora na úrovni minulého roka je však sotva možná už len zo štrukturálnych dôvodov (napríklad nedostatok zásob). Európa je navyše čoraz unavenejšia, pretože všetky jej intervencie nezabezpečili víťazstvo.

Nemecko, ktoré bolo priemyselnou veľmocou Európy, hospodársky upadá najmä preto, že nemá dostatočné dodávky lacnej energie, najmä ruského plynu. Skôr či neskôr budú musieť Nemci čeliť svojej hospodárskej a politickej budúcnosti, pravdepodobne skôr.

Perspektíva rozšírenej vojny sa začína dostávať do povedomia aj európskych lídrov, ak nie v USA.

Zdá sa, že ak Ukrajina pod vedením svojich súčasných lídrov odmieta rokovania s Ruskom, NATO a Rusko nefungujú pod žiadnymi obmedzeniami, odhliadnuc od miestnych politických otázok.

Je nepravdepodobné, že by Bidenova administratíva obrátila list a otvorila dvere diplomacii, ale to sa môže zmeniť, ak Ukrajina utrpí ďalšie vojenské neúspechy alebo sa rozpadne ukrajinská politická štruktúra.

Reklama

Hoci možno povedať, že Zelenskyj je v pasci, z ktorej sa nedá uniknúť, Biden sa uchádza o znovuzvolenie a chce sa vyhnúť tomu, aby ho obviňovali z ďalšej katastrofy po Afganistane. Ťažko presne predpovedať, aké udalosti by Bidena dohnali k rokovaciemu stolu, ale má na výber a ak sa rozhodne, môže sa vyhnúť debaklu.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

V roku 2026 sa budú konať prvé majstrovstvá sveta klubov žien. Rozhodla o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom zasadaní v Bangkoku. Turnaj by mal zahŕňať 16 tímov a konať by sa mal na prelome januára a februára. FIFA zároveň informovala, že zníži počet reprezentačných prestávok v ženskom kalendári o jednu na päť ročne.

20:17

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad deviatkou “pavúka” Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:2, 6:4.

20:14

Čilsky tenista Alejandro Tabilo sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená 29-ka Číňana Čanga Č’-čena 6:3, 6:4.

20:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

19:58

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič vo svetle tragickej udalosti predčasne ukončil svoju účasť na dvojdňovej medzinárodnej konferencii v Brne. Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný a udalosťou je hlboko zarmútený.

19:56

Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

19:48

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.

19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali