Škótsko sa v prípade “tvrdého brexitu” pripravuje na druhé referendum o nezávislosti

Škótsko sa v prípade “tvrdého brexitu” pripravuje na druhé referendum o nezávislosti

Glasgow 21. decembra 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Jane Barlow/PA via AP)

 

V prípade, že sa Škótskej národnej strane (SNP) nebudú páčiť podmienky medzi Britániou a EÚ o brexite, Škótsko bude volať po druhom referende o nezávislosti, ktorého cieľom je zostať členom EÚ, povedali škótski úradníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Škótska ministerka Nicola Sturgeonová varoval, že “tvrdý brexit”, teda scenár, pri ktorom Británia stratí prístup k jednotnému európskemu trhu, by mohol mať za následok druhé teferendum o nezávislosti Škótska. Ak Westminster zlyhá pri vyjednávaní riešenia umožňujúceho Británii udržať svoje obchodné vzťahy s kontinentom, vrátane zostávajúcej časti colnej únie, škótska vláda vyjadrila dôveru ľuďom Škótska, že budú hlasovať pre oddelenie sa od Veľkej Británie a ostať tak v EÚ.

Reklama

23. júna sa konalo referendum o brexite, v ktorom Škótsko a Severné Írsko hlasovali pre zotrvanie, zatiaľ čo Wales a Anglicko podporilo oddelenie od EÚ. Medzitým sa Škótsko, výrazne nespokojné s jeho postavením vo Veľkej Británii, neúspešne pokúsilo o odlúčenie od Británie na jeseň roku 2014.

Vzhľadom na novo vzniknutý trend vrátane vyšších cien ropy po dvojročnej energetickej depresii a škótske väzby s kontinentom v oblasti obchodu a služieb a mobilitou pracovnej sily, by ďalší pokus o škótsku nezávislosť mohol byť úspešná, predpokladá Škótska národná strana (SNP). “Je to stále môj názor, že najlepšou voľbou pre Škótsko zostáva plné členstvo v EÚ ako nezávislý členský štát,” tvrdí Sturgeonová.

Reklama

Tento vývoj dostávať britskú premiérku Theresu Mayovú a ministra zahraničia Borisa Johnsona pod tlak. Energetika a finančníctvo boli dve hlavné opory britskej ekonomiky v posledných dvoch desaťročiach.

Spolu s ostražitosťou finančného centra Canary Wharf voči brexitu vyjadrenou v nedávnych vyhláseniach zo Snemovne by hrozba druhého škótskeho referenda mohla byť problémom pre Westminster.

Väčšina produkcie v Severnom mori ropy vo Veľkej Británii by patrila nezávislému Škótsku a keďže výroba vo Veľkej Británii je v oslabenom stave kvôli izolacionizmu, škótska nezávislosť by mohla byť ranou pre britskú ekonomiku.

Medzitým britský tajomník pre obchod Liam Fox povedal, že Británia by mohla zostať súčasťou jednotného trhu po tom, čo sa oddelí od politických väzieb s EÚ. Ex-minister financií George Osborne však uviedol, že v najlepšom záujme Británie je zachovanie čo najtesnejších väzieb s EÚ.

Alex Salmond, hovorca zahraničných vecí strany SNP, vyjadril presvedčenie, že jeho strana by mohla vyhrať druhé referendum, pretože mnoho Škótov by dalo prednosť zachovaniu svojho európskeho statusu pred sociálnymi zárukami poskytnutými Westminsterom.

Reklama

“Naposledy, keď som bol prvým ministrom a pustil som sa do tohto procesu, podpora nezávislosti bolo 28 percent,” povedal Salmond. “Po dvoch rokoch sme skončili na 45 percentách. V situácii, kedy sa vláda Spojeného kráľovstva rozhodla prerušiť naše tisíc rokov staré vzťahy s európskym národom, si myslím, že mnoho ľudí, ktorí boli predtým skeptickí, sa prikloní k nezávislosti.”

Premiérka Mayová zopakoval, že bude uvažovať o škótskej snahy udržiavať vzťahy s EÚ počas vyjednávania s Bruselom, ktoré by mali byť zahájené v marci.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali