Rozložia pakistanský moslim a hinduista Veľkú Britániu?

Rozložia pakistanský moslim a hinduista Veľkú Britániu?

Edinburgh 30. marca 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Hamza Yousaf, moslim pakistanského pôvodu, sa stal novým šéfom škótskej vlády. Formálne je jeho hlavnou úlohou dosiahnuť nezávislosť od Británie, ktorej vládu vedie hinduista, pôvodom Ind Rishi Sunak. Krvavý hinduisticko-pakistanský konflikt sa tak obrazne preniesol aj do britskej vlády. To však nie je to najzaujímavejšie z toho, čo teraz Škótsko čaká

Rishi Sunak a Hamza Yousaf
Na snímke Rishi Sunak a Hamza Yousaf

Mahátma Gándhí bojoval nielen za nezávislosť od Británie, ale aj za to, aby sa bývalá londýnska kolónia v Hindustane stala jedným suverénnym štátom – bez hraníc medzi hinduistami a moslimami. Túto myšlienku zdieľala väčšina kľúčových ľudí v oboch vetvách vtedajšieho protibritského odboja. Následný spor o rozdelenie moci však nedal dobrým úmyslom žiadnu šancu – nezávislosť vyhlásili hneď dva nové štáty, India a Pakistan.

Reklama

Vedúci predstavitelia dvoch hlavných strán – Indického národného kongresu a Moslimskej ligy – sa navzájom nenávideli do takej miery, že sa fyzicky nedokázali dohodnúť. Preto vytvorenie hranice bolo zverené Britom, konkrétne lordovi Cyrilovi Radcliffovi, o ktorom sa predpokladalo, že v tejto záležitosti nemá žiadne vlastné záujmy.

Lord sa snažil nakresliť hranicu podľa inštrukcií – podľa náboženského princípu a existujúcej infraštruktúry, ale papier sa na niektorých miestach rozchádzal so skutočnosťou. Tajomstvo, prečo sa Radcliffe v sporných prípadoch rozhodol tak alebo onak, si odniesol do hrobu a všetky dokumenty zničil.

Reklama

Brit nemal k indickým kolóniám žiadny citový vzťah, kým nebol poverený touto špeciálnou misiou nezaujímal sa o život v nich a nenávidel miestnu klímu. Keby mu však vtedy niekto povedal, že o necelé storočie budú hinduista a pakistanský moslim rokovať o rozdelení britských ostrovov, považoval by to za zlý vtip.

Tu však sranda končí: novým lídrom Škótskej národnej strany (SNP), a teda aj šéfom škótskej vlády, je prisťahovalec druhej generácie Hamza Yousaf. Podobne ako väčšina členov jeho strany podporuje odtrhnutie Škótska od Spojeného kráľovstva, v ktorom vládu nedávno prevzal hinduista Rishi Sunak. Je to irónia historického osudu alebo odplata za kolonializmus zo strany Anglosasov, kto to už ako vidí.

V Londýne je všetko jasné: pri moci sú tam konzervatívci, ale z hľadiska kultu multikulturalizmu sú toryovia na nerozoznanie od ľavice. Ale SNP je tak trochu nacionalistická strana. Škótsky nacionalizmus sa spája s brutálnymi bradáčmi v kiltoch, nie s ľuďmi ako Yousaf. Svoju prvú prísahu ako poslanec škótskeho parlamentu zložil pred niečo vyše 10 rokmi v šerváni, odeve indickej šľachty, pričom svoju prísahu zopakoval v urdčine, úradnom jazyku Pakistanu.

Zároveň sa zdá, že Yousafovi mimoriadne záleží na právach transsexuálov, ako aj na právach iných “módnych” menšín.

Vtip je v tom, že SNP je už dlho veľmi ľavicová strana, dokonca ešte naľavo od londýnskeho hlavného prúdu. Po tom, čo sa na politické výslnie odrazila na myšlienke sebeckého rozdeľovania výnosov z ropy nájdenej na škótskom šelfe, prijala už celú európsku agendu ľudských práv vrátane kultu Európskej únie, z ktorej Británia, ako viete, vystúpila.

Reklama

Pokiaľ ide o rozpory medzi “slobodnou voľbou pohlavia” a moslimskou vierou, je ich menej, než by sa mohlo zdať. V teokratickom Iráne je veľa vecí zakázaných, ale operácie na zmenu pohlavia sú úplne legálne: ajatolláhovia veria, že v islame neexistuje žiadne tabu.

Ďalšia vec je, že v niektorých otázkach je Yousaf, mierne povedané, radikál. Štátom garantovaná a finančne podporovaná “zmena pohlavia” podľa rozmaru školáka je jeho osobnou víziou budúcnosti. Toto (alebo možno pozadie prvého ministra, ako sa k tomu teraz priznal) vytvorilo v škótskej vládnucej strane líniu rozkolu.

Yousafovou hlavnou súperkou vo vnútrostraníckych voľbách do vedenia bola Kate Forbesová, menej vyzdvihovaná ale skúsenejšia politička ako on. Nový premiér Škótska bol jedným z najbližších spolupracovníkov predchádzajúcich dvoch premiérov a v období masového očkovania proti covidu zastával aj posty ministra dopravy, spravodlivosti a zdravotníctva. V súčasnosti má len 37 rokov, ale Forbesová je ešte mladšia – 32 rokov. Päť z týchto rokov bola v škótskej vláde zodpovedná za financie.

Zdalo sa, že jej prehra je vopred daná, ale zrazu sa pustila do vážneho boja s Yousafom a nakoniec zaostala len o štyri percentuálne body – 48 proti 52. A tu si treba uvedomiť, že Forbesová, naopak, zastáva konzervatívne postoje podľa štandardov SNP, pokiaľ ide o potraty, manželstvá homosexuálov, zmenu pohlavia, všeobecne všetko, čo je v rozpore s jej prísnymi protestantskými postojmi.

Strana je teda rozdelená zhruba na polovicu: Yousafove ubezpečenia o zmene pohlavia sú už pre mnohých “príliš”, vraj to neskončí dobre. A prvý minister má veľkú šancu dokázať, že jeho kritici sa mýlia – a má chuť to urobiť.

Reklama

Sľúbil napríklad zaviesť rasovú rôznorodosť v škótskej vláde, hoci Škótsko na rozdiel od Londýna alebo Manchestru nie je rasovo rôznorodé – takmer všetci sú tu belosi. Vzhľadom na Yousafov pôvod by to bol plnohodnotný experiment v duchu “novej etiky” v celom štáte, hoci ešte nie nezávislom.

Akoby sa v krajine dudákov rozhodli vybudovať ideálnu spoločnosť podľa Georgea Sorosa.

Samotný Yousaf sa domnieva, že Škótsko by sa vôbec malo stať republikou, čo napodiv nezdieľa väčšina v SNP (aspoň nikdy neboli námietky proti tomu, aby sa považovali za poddaných Alžbety II. ako Austrálčania alebo Kanaďania, ale byť poddaným Karolovi III. tu už je nadšenie menšie). To by bol, pochopiteľne, ešte zaujímavejší experiment, ktorý však Yousafovi pravdepodobne nebude umožnené uskutočniť.

Noviny VZGLJAD už napísali, že šance Škótov na ďalší pokus o odtrhnutie sa od Británie prostredníctvom referenda sú mizivé. Dali jasne najavo, že nebudú pokúšať osud častejšie ako raz za 20 až 30 rokov. A tvrdšej a radikálnejšej hre zabránia vnútrostranícke hádky škótskych nacionalistov, ktoré pod vedením Yousafa hrozia dosiahnuť novú úroveň.

To znamená, že napriek všetkým indicko-pakistanským sporom je triumf Hamzu Yousafa sviatkom aj pre Rishiho Sunaka. Najmä ak vďaka Yousafovi dôjde v SNP k rozdeleniu na tradičných národných separatistov a netradičných – s BLM, zmenou pohlavia pre deti, zbytočnou rasovou diverzitou a inými “naratívmi”.

Berúc do úvahy, že Yousaf ako prvý minister Škótska je Sunakovi skôr užitočný, môžu nájsť spoločnú reč, čo sa nepodarilo otcom zakladateľom Indie a Pakistanu. Takzvaný Mountbattenov plán, podľa ktorého lord Radcliffe kreslil svoje mapy, viedol k civilizačnému konfliktu, ktorý zabil najmenej milión ľudí a z desiatok miliónov urobil utečencov.

Mimochodom, Sunakovi rodičia aj Yousafova matka, prísne vzaté, nepochádzajú z Hindustanu, ale z Afriky – aj tam sa aktívne presídľovali bývalí indickí a pakistanskí krajania. Scenár, v ktorom si hinduistický premiér a moslimský prvý minister, obsadiac tie správne stoličky, rozdelia Britániu čisto z pomsty za utrpenie svojich národov, je však dobrý do filmu, ale v reálnej politike sa pravdepodobne neuplatní.

Prinajmenšom nie vtedy, keď o tom rozhodujú Sorosovi globalisti.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali