ŠKOLSTVO: Učiteľské povolanie by sme nemenili, hovoria ocenení učitelia

ŠKOLSTVO: Učiteľské povolanie by sme nemenili, hovoria ocenení učitelia

Bratislava 25. marca (TASR) – Ani po desiatkach rokov za učiteľskou katedrou by nemenili svoje povolanie. Učitelia, ktorí si dnes od ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) prevzali medaily a ďakovné listy sv. Gorazda, hovoria, že svoju prácu majú radi, aj keď je ťažká.

"Pracujem ako riaditeľka centra voľného času v Krupine a milujem svoju prácu, je úžasná," hovorí Viera Kulichová, ktorá v školstve pracuje asi 40 rokov. Centrum, ktorému šéfuje, pocítilo zmenu financovania, podľa ktorej sa od nového roka takmer trojnásobne znížila dotácia na dieťa. Kvôli tomu musia vyberať vyššie poplatky od rodičov. "Aj mesto muselo prispieť z rozpočtu, aby nás nemuseli zrušiť," dodala.

Ocenenia sa dnes dočkal aj matematik z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ondej Šedivý. "Dnes je to 53 rokov, čo som mal prvú prednášku na vysokej škole. Odchoval som 35 kandidátov vied. Som rád, že som učiteľ. Keby som sa znova narodil, znova by som sa stal učiteľom," hovorí Šedivý a dodáva, že žiaci mali kedysi zodpovednejší prístup. Dnes podľa neho idú študovať tam, kde sa študuje ľahšie.

Profesor Beloslav Riečan z banskobystrickej Fakulty prírodných vied Mateja Bela v Banskej Bystrici v príhovore po dnešnom ocenení učiteľov citoval slová historika, podľa ktorého išlo počas slovenského štátu do školstva viac peňazí ako do vojska. Hovorí, že pre neho samého sú najväčšou odmenou dobrí žiaci. "To je nezaplatiteľné. Niektorému učiteľovi môžete dať neviem koľko, a nevychová vám dobrého žiaka," myslí si Riečan, ktorý dnes za celoživotné dielo získal veľkú medailu.

Reklama

Čaplovič učiteľom povedal, že napriek stavu verejných financií sa rezort snaží zlepšiť materiálne zabezpečenie učiteľov. "Je to podobné, ako so vzdelaním, keď sa niečo zamešká za 20 rokov, za jeden rok sa to nedoženie. Vnímam to však ako výzvu aj pre mňa, aby som sa nevzdával a robil všetko v záujme kvality vzdelávacieho procesu, reštrukturalizácie a optimalizácie školskej siete, a samozrejme, aj zaslúženého finančného ocenenia," adresoval učiteľom šéf rezortu s tým, že "cesta je tŕnistá, no on sa nevzdáva".

Medaily a ďakovné listy sv. Gorazda dnes dostalo 81 učiteliek a učiteľov. Veľké medaily získalo 27 pedagógov za dlhoročnú prácu vo výchovno-vzdelávacom procese, 42 učiteľov dostalo za úspechy vo svojom povolaní malú medailu, ďakovné listy si prevzalo 11 pedagógov.

Reklama

Morálne ocenenia sv. Gorazda udeľujú ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života od roku 1997. Ocenení sú ňou tí, ktorí vykonali záslužnú prácu pre školy a žiakov. Je najvyšším stupňom ocenenia v rezorte školstva.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam a fotoreportáž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali