Sily proamerickej koalície v Mosúle prešľapujú na mieste

Sily proamerickej koalície v Mosúle prešľapujú na mieste

Mósul 22. marca 2017 (HSP/voenkor/Foto:TASR/AP- File)

 

Prichádzajú pochmúrne informácie o nových problémoch súvisiacich s ofenzívou jednotiek proamerickej koalície v Mósule. Teroristi z ISIS zajali skupinu dôstojníkov irackej armády, medzi zajatými dôstojníkmi sa nachádza jeden plukovník

K zajatiu skupiny irackých dôstojníkov prišlo v mosúlskej štvrti Bab Jadid, kde pokračujú tvrdé stretnutia medzi ISIS a irackou armádou. Ako uviedla agentúra, osud zajatých dôstojníkov momentálne nie je známy.

Reklama
Irackí vojaci. Ilustračné foto

V posledných dňoch vládne jednotky proamerickej koalície zvýšili svoj tlak na teroristov a podarilo sa im rozšíriť kontrolu nad mestom. Pod kontrolou už majú takme 40% západných oblastí mesta, teroristi z ISIS kladú zúrivý odpor.

V posledných približne 7 dňoch sa však postup irackých jednotiek výrazne spomalil. Pred približne týždňom v dňoch 13.-14-3-2017 vládne vojská oslobodili železničnú stanicu v Novom Mosúle, no po niekoľkých hodinách prišiel protiútok teroristov, ktorí zahnali vládne jednotky späť. Teroristi v Mosúle bojujú napriek tomu, že mesto je obkľúčené a prístup do mesta strážia jednotky proamerickej koalície. Západný Mosúl, v ktorom žijú s rodinami bývalí dôstojníci Saddámovej armády sa ukazuje byť naozaj tvrdým orieškom.

Reklama

Mosúl dennodenne bombardujú americké lietadlá, ktoré neberú ohľad na civilistov a mesto ostreľuje aj americké a iracké delostrelectvo. Podľa humanitárnych organizácii umiera v meste každodenne niekoľko desiatok ľudí, západné mainstreamové média však o humanitárnej katastrofe spôsobenej americkým bombardovaním a ostreľovaním mlčia. Civilisti, ktorí opúšťajú svoje domovy v meste sú na kontrolných stanovištiach prísne monitorovaní a umiestňovaní v utečeneckých táboroch, ktoré sú však preplnené a vládne v nich katastrofálna zdravotnícka a humanitárna situácia.

V dňoch 15.-18.3.2017 podnikli teroristi v Mosúle najsilnejší protiútok za pomoci šahídmobilov (nákladné autá s výbušninami a samovražedným útočníkom za volantom) a 18.3.2017 teroristi zlikvidovali skupinu irackých členov špeciálnych jednotiek, ktorí prenikli hlboko do mesta s cieľom zlikvidovať bližšie neurčeného poľného veliteľa zo Strednej Ázie. Protiútok teroristov a likvidácia oddielu špeciálneho určenia sa stali prológom k strate ďalších oblastí vládnymi jednotkami.

Ťažké straty v radoch irackej armády prinútili vládu začať s novým náborom do irackej armády, polície i milícii. 18.3.2017 bol pre irackú armádu veľmi krvavým dňom, podľa zverejnených informácii iracké ozbrojené sily a polícia stratili v tento deň okolo 160 mužov. Celá ofenzíva sa zatiaľ nesie v znamení približne 20-50 vyradených vojakov denne, strata 160 vojakov za deň je však naozaj enormne vysoká a alarmujúca.

Iracké vojenské veliteľstvo neposkytuje práve najpresnejšie informácie. Podľa strohého komuniké irackej armády pokračuje iracký útok v Mosúle, pričom Iračania nekomentujú ani skutočnosti, že iracké jednotky museli ustúpiť a nedarí sa im preniknúť ani do starého historického centra Mosúlu.

Američania straty nehlásia, pretože priamo do nebezpečných bojov v meste nezasahujú a uspokoja sa s delostreleckým ostreľovaním a bombardovaním.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali