Moskva 22. januára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Zázvor pomáha posilniť imunitu a ochrániť ľudí pred infekciami. Ako ho najlepšie konzumovať v rozhovore pre Sputnik prezradila dietologička a výživová poradkyňa z kliniky estetickej medicíny Seline Maria Černjajevová
Poradkyňa uviedla, že zázvor obsahuje veľké množstvo vitamínov a užitočných stopových prvkov. Je silným antioxidantom, má protizápalové vlastnosti, urýchľuje metabolizmus a prispieva k posilneniu imunity.
“Zázvor sa dá konzumovať v akejkoľvek podobe, je to dosť univerzálna potravina. Sušený zázvor najlepšie zachová svoje kvality. Dá sa použiť čerstvý, nastrúhať, zmiešať s medom, pridať do čaju, variť rôzne nápoje, robiť nálevy,” poradila dietologička.
Zázvor sa dá pridať do polievky a prísad. Niektorí ho aj nakladajú.
“Naložený zázvor sa značne využíva v orientálnej kuchyni. Používajú ho pre zmenu chuti, má antibakteriálny účinok, je dobrý proti cudzopasníkom,” vysvetlila lekárka.
Zo zázvoru vyrábajú aj cukríky. Predávajú ho tiež kandizovaný, pričom sa jeho liečivé vlastnosti zachovajú, dodala dietologička. Predávkovanie zázvorom podľa jej slov neexistuje, ale predsa len nie je potrebné ho konzumovať v kilogramoch, radšej 80-100 gramov s jedlom.