SaS: Erik Tomáš stratil morálny kredit po tom, čo radil Čistému dňu. Tomáš: Som zdesený, ako opozícia zneužíva kauzu Čistý deň

SaS: Erik Tomáš stratil morálny kredit po tom, čo radil Čistému dňu. Tomáš: Som zdesený, ako opozícia zneužíva kauzu Čistý deň

Bratislava 23. septembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Erik Tomáš vo svojom stanovisku na sociálnej sieti uviedol, že prijal predstaviteľov zariadenia ako člen sociálneho výboru a na ich žiadosť

Mediálny poradca premiéra a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD) stratil morálny kredit na to, aby mohol vykonávať tieto funkcie. Myslia si to opoziční poslanci zo strany SaS po tom, čo podľa medializovaných informácií Tomáš radil riaditeľovi galantského resocializačného zariadenia Čistý deň Petrovi Tománkovi ako zvládnuť kauzu zneužívania maloletých.

Reklama
Na snímke mediálny poradca premiéra a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD)
Na snímke mediálny poradca premiéra a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD)

“Vo štvrtok (22.9.) sa prevalila informácia, že Erik Tomáš pripravoval na mediálny výstup riaditeľa resocializačného zariadenia, ktorý je podozrivý z toho, že kryl znásilňovanie a zneužívanie detí. V týchto chvíľach bolo teda celej slovenskej verejnosti vysvetlené, prečo napriek opakovaným sťažnostiam, trestným oznámeniam a kontrolám počas minulých rokov neurobili vo veci podozrení vôbec nič,” skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Natália Blahová (SaS).

Podľa nej Tomáš svojím konaním poskytol verejnosti dôkaz, že Čistý deň patrí do rodiny “smeráckej klientely”. “Je predpoklad, že mediálne stanovisko zariadeniu pripravovali na Úrade vlády. Každý divák si všimol, že riaditeľ mal v rukách stanovisko, ktoré sám nepísal, nebol s textom dostatočne oboznámený a preto mal dokonca problém ho plynule prečítať,” tvrdí Blahová.

Reklama

Podľa strany je takéto konanie za hranicou. “Myslíme si, že okrem iného došlo k závažnému porušeniu ústavného zákona pri ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov,” skonštatoval Jozef Mihál (SaS) s tým, že v tomto prípade došlo k tomu, že poslanec parlamentu a súčasne mediálny poradca premiéra radil osobe, ktorá je podozrivá zo závažných trestných činov. “Preto odporúčame premiérovi, aby odvolal Erika Tomáša z funkcie jeho mediálneho poradcu. Stratil morálny kredit na to, aby bol ďalej poslancom NR SR,” povedal Mihál.

Podľa strany by sa mal konaním Tomáša zaoberať aj príslušný parlamentný výbor. “Pokiaľ sa dotyčný pán alebo páni nerozhodnú konať sami, tak budeme iniciovanie konanie výboru, ktorý preskúma podľa nás porušenie ústavného zákona,” avizoval Mihál.

Erik Tomáš vo svojom stanovisku na sociálnej sieti uviedol, že prijal predstaviteľov zariadenia ako člen sociálneho výboru a na ich žiadosť. “Pre objektívne posúdenie veci som si chcel vypočuť ich pohľad, pričom rovnako tak som pripravený stretnúť sa aj s matkou Natálie či inými nespokojnými rodičmi,” uviedol Tomáš.

Vedenie Čistého dňa mu predložilo svoje argumenty a zároveň vyjadrilo veľké znepokojenie z obrovského mediálneho tlaku, ktorý na nich podľa Tomáša zjavne doľahol. “Keďže mali pred sebou tlačovú besedu, na základe vlastných skúseností som im poskytol niekoľko technických rád tak, aby svojimi odpoveďami neovplyvnili vyšetrovanie a neporušili práva detí na súkromie,” priblížil Tomáš.

Tiež uviedol, že svoj politický názor vyjadril už dávno predtým na rokovaní výboru či na sociálnej sieti. “Po tom, čo sa objavili aj opačné hlasy rodičov a detí o spokojnosti so zariadením, nevidím túto tému čierno-bielo. A preto opäť vyzývam politikov i médiá na citlivý prístup, lebo ide nielen o reputáciu zamestnancov, ale predovšetkým o osudy zraniteľných detí. Treba nechať konať príslušné orgány a až na základe výsledkov vyvodzovať závery,” dodal Tomáš.

Reklama

 

Erik Tomáš: Som zdesený, ako opozícia zneužíva kauzu Čistý deň

Mediálny poradca premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš (Smer-SD) je zdesený, že opozícia zneužíva takú citlivú tému, akou je kauza zneužívania maloletých v galantskom resocializačnom zariadení Čistý deň. Opozičná strana SaS ho totiž vyzvala, aby sa vzdal svojich funkcií po tom, čo mediálne radil riaditeľovi zariadenia Petrovi Tománkovi.

“Je pravda, že vedenie zariadenia ma ako poslanca a člena sociálneho výboru požiadalo o stretnutie. Naozaj neviem, kto iný by už mal vypočuť aktérov tejto citlivej témy, ak už nie členovia sociálneho výboru NR SR. Kvôli objektívnemu posúdeniu by tak mali urobiť všetci, ktorí sa danej téme venujú,” skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Tomáš.

Podľa jeho slov sa s vedením zariadenia stretla aj predsedníčka výboru Alena Bašistová (#Sieť) a Edita Pfundtner (Most-Híd). Okrem toho sa podľa Tomáša vedenie domáhalo stretnutia aj s poslankyňou Natáliou Blahovou (SaS), ktorá na kauzu ako prvá upozornila. “Tá doteraz na ich písomnú žiadosť neodpovedala. Som zdesený, že opozícia v mene politického súboja dokáže zneužívať takú citlivú tému,” povedal Tomáš.

Reklama

Na tlačovej konferencii zverejnil údajný list Natálie, ktorý mala napísať šéfredaktorovi jednej komerčnej televízie s tým, že Tomáš má na jeho zverejnenie súhlas zamestnancov Čistého dňa. List je z 28. augusta 2016 a Tomáš ho považuje za dôležitý dôkaz. V ňom Natália píše, že si nepraje, aby bolo zverejňované jej meno, údaje a intímny zdravotný stav. Tiež v ňom podľa vyjadrení Tomáša uvádza, že sa v resocializačnom centre cíti dobre, nikto ju nezneužil ani neznásilnil a je o ňu postarané lepšie ako u matky.

Tomáš tiež vyhlásil, že sa neplánuje vzdať svojich funkcií, k čomu ho vyzvala opozičná SaS. “Zotrvám vo svojich funkciách a budem naďalej pátrať po pravde, nech už je akákoľvek. Budem rešpektovať výsledky orgánov činných v trestnom konaní,” uviedol Tomáš.

Nechcel však prezradiť meno človeka z Úradu vlády SR, ktorý sprostredkoval vedeniu zariadenia stretnutie s Tomášom. “To je nepodstatná záležitosť. Necítim potrebu to zverejňovať, nie je to nikto dôležitý,” povedal Tomáš s tým, že išlo o rádového zamestnanca.

Stretnutie s manželmi Tománekovcami na Úrade vlády SR odôvodnil tým, že v parlamente bola v tom čase obedňajšia prestávka. “Po hlasovaní vždy odchádzam na Úrad vlády, lebo tam mám nejaké povinnosti, tak som z logistických dôvodov povedal, aby prišli tam,” vysvetlil Tomáš s tým, že je ochotný stretnúť sa aj s druhou stranou sporu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali