Šarapovová oznámila koniec kariéry: “Obetovala som život tenisu”

Šarapovová oznámila koniec kariéry: “Obetovala som život tenisu”

Moskva 27. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Vincent Yu,Anja Niedringhaus)

 

Päťnásobná grandslamová víťazka Maria Šarapovová ukončila tenisovú kariéru. Informovala o tom v stredu v stĺpčeku pre magazíny Vogue a a Vanity Fair

Na snímke ruská tenistka Maria Šarapovová

“Dovidenia. Po 28 rokoch a piatich tituloch na grandslamoch som pripravená na nové výzvy,” uviedla 32-ročná Ruska. Bývalá svetová jednotka získala celkovo 36 titulov na okruhu WTA, štyri na turnajoch ITF. Vo Wimbledone uspela v roku 2004, o dva roky neskôr sa tešila na US Open, o ďalšie dva na Australian Open. Titul na Roland Garros získala dvakrát – v rokoch 2012 a 2014.

Reklama

Roky ju trápili zranenia ramien, v tejto sezóne odohrala len dva zápasy a oba prehrala. V predchádzajúcej sezóne nastúpila na 15 duelov, osem vyhrala. Po pozitívnom dopingovom teste v roku 2016 na meldónium dostala 15-mesačný trest. Po ňom už dosiahla len na jedno grandslamové štvrťfinále – na Roland Garros 2018. Na tohtoročnom Australian Open po prehre s Donnou Vekičovou dostala otázku, či to bol jej posledný zápas v Melbourne Parku. “Neviem,” odpovedala.

“Snažila som sa vždy odviesť dobrú prácu. Nikdy nemáte istotu, že aj keď robíte veci najlepšie, máte garantované víťazstvo v prvom či treťom kole alebo vo finále. To je tenis. Preto je také špeciálne, keď sa stanete šampiónom,” uviedla víťazka Fed Cupu v drese Ruska z roku 2008.

Reklama

Do USA prišla z Ruska ako dieťa a už ako 17-ročná vyhrala v roku 2004 Wimbledon. Postupne sa stala tenisovou superstar. “Obetovala som život tenisu a tenis mi dal život. Bude mi chýbať každý deň. Bude mi chýbať môj tím, moji tréneri. Budú mi chýbať chvíle, keď sedím pri kurte s otcom. Budú mi chýbať podania rúk po víťazstve alebo prehre aj športovci, ktorí zo mňa dostali na kurtoch to najlepšie,” povedala strieborná olympijská medailistka z Londýna 2012, ktorá iba na prémiách zarobila 39 miliónov dolárov. Okrem tenisu sa venovala aj modelingu a reklamným aktivitám.

Šarapovová neprešla dopingovým testom na Australian Open 2016, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium. Tú zaradili na zoznam zakázaných látok krátko predtým 1. januára a Šarapovová podľa vlastných slov túto zmenu nezaregistrovala, keďže sa nedostala k žiadnemu varovaniu od ITF. Navyše liek, ktorý užívala, údajne poznala pod menom Mildronat a brala ho už desať rokov.

 

Vizitka:

Maria Šarapovová

Reklama

dátum a miesto narodenia: 19. apríla 1987, Ňagaň (Rusko)

výška a váha: 188 cm, 59 kg

stav: slobodná

aktuálne postavenie v rebríčku WTA: 373., najlepšie: 1.

úspechy: 5x víťazka grandslamu vo dvojhre: Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, Roland Garros 2012 a 2014, víťazka Turnaja majsteriek 2004, striebro z OH 2012 v Londýne, víťazka 36

Reklama

turnajov WTA a 3 vo štvorhre

ceny: najlepšia hráčka na okruhu WTA 2004

 

Profil päťnásobnej grandslamovej víťazky Marie Šarapovovej

Maria Šarapovová sa narodila 19. apríla 1987 v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) v sibírskom meste Ňagaň, do ktorého sa jej rodičia presťahovali z bieloruského Gomeľa z obáv pred následkami černobyľskej havárie z roku 1986. Mesto sa totiž nachádza len 150 kilometrov od atómovej elektrárne. Vo svojich dvoch rokoch sa s rodičmi presťahovala do Soči. V meste ležiacom pri Čiernom mori sa jej otec zoznámil s Alexandrom Kafeľnikovom, ktorého syn Jevgenij sa neskôr v roku 1999 stal ako prvý Rus mužskou svetovou tenisovou jednotkou. Aj vďaka ich priateľstvu dostala Šarapovová ako štvorročná svoju prvú tenisovú raketu.

Na archívnej snímke z 3. júla 2004 ruská tenistka Maria Šarapovová drží trofej po víťazstve nad Američankou Serenou Williamsovou vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone

V roku 1993 sa už ako šesťročná zúčastnila na žiackom turnaji Kremlin Cup v Moskve. Na mladé tenisové talenty sa bola v Moskve pozrieť aj vtedajšia špičková tenistka Martina Navrátilová. Tú hra malej Šarapovovej tak zaujala, že prehovorila jej otca, nech sa jeho dcéra venuje výlučne tenisu.

Onedlho už sedela Šarapovová so svojím otcom v lietadle smerujúcom do USA. S malými finančnými prostriedkami a slabou angličtinou, ale s veľkým odhodlaním sa vybrali do preslávenej tenisovej akadémie Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride. Do akadémie ju však neprijali okamžite. Šarapovovej otec sa však rozhodol, že sa do Ruska už nevráti a trénoval popri práci dcéru sám. Ich snaha bol ocenená a Šarapovová ako deväťročná začala na základe štipendia trénovať v renomovanej akadémii.

Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila v roku 2000, keď ako 13-ročná vyhrala dorastenecký turnaj Eddie Herr International Junior Tennis Championships. V roku 2001 už vstúpila do profesionálneho ženského tenisu.

Šarapovová dosiahla do marca 2016, keď ju zastavil pozitívny dopingový nález na zakázanú látku meldónium, viaceré výrazné úspechy. V roku 2004 vyhrala Wimbledon, kde vo finále zdolala Američanku Serenu Williamsovú. V tom istom roku sa stala aj víťazkou MS WTA Tour. V roku 2006 vyhrala US Open, v roku 2008 Australian Open a v roku 2012 a 2014 Roland Garros. Na olympijských hrách 2012 v Londýne získala striebro. Ako reprezentantka Ruska dosiahla v roku 2008 víťazstvo vo Fed Cupe.

Po dopingovej afére sa na kurty vrátila 26. apríla 2017, keď sa zúčastnila na turnaji WTA Porsche Grand Prix v Stuttgarte. Na vrchol sa už ale nedostala, po návrate už dosiahla len na jedno grandslamové štvrťfinále na Roland Garros 2018. Navyše ju trápili zdravotné problémy.

Reklama

Okrem tenisu sa venovala modelingu a reklamným aktivitám. Fotila napríklad pre časopis Sports Illustrated Swimsuit Issue. Propagovala výrobky športových značiek Nike či Prince. Jej tvár je spojená aj so známymi módnymi domami. Svojho času patrila aj k najvyhľadávanejším športovcom na Yahoo. V júni 2011 ju časopis Time zaradil medzi 30 legiend ženského tenisu minulosti, prítomnosti a budúcnosti. Bývalá líderka svetového rebríčka má aj vlastnú značku sladkostí Sugarpova.

Úspešná tenistka, ktorá iba na prémiách zarobila 39 miliónov dolárov, bola známa okrem mimoriadnych výkonov aj hlasnými vzdychmi, ktorými si pomáhala pri tenisových úderoch. Niektoré z nich dosahovali intenzitu až 105 decibelov, za čo si vyslúžila aj prezývku “sibírska siréna”.

 

Reakcie

Aktuálne najlepší tenista Novak Djokovič vzdal poctu Marii Šarapovovej, ktorá v stredu oznámila koniec kariéry. Medzi superlatívmi, ktoré smeroval na jej adresu aj od ďalších osobností, boli výrazy ako “legenda”, či “žena s mysľou šampiónky”.

Reklama

“Jej vplyv na tenis a nielen ženský, bol obrovský a stále je,” povedal Djokovič v Dubaji, kde v stredu postúpil do štvrťfinále tamojšieho turnaja. “Je to veľmi múdre dievča, poznám ju veľmi dlho. Mala myseľ šampiónky. Nikdy sa nevzdávala, čo ukázala najmä v uplynulých piatich rokoch. Môže byť hrdá na to, čo dosiahla,” dodal srbský tenista podľa AFP.

Rešpekt voči Ruske prejavila aj legenda amerického tenisu a kapitánka fedcupového družstva Billie Jean Kingová. “Odkedy získala v 17-tich rokoch vo Wimbledone svoj prvý grandslamový titul, bola z nej veľká šampiónka. Navyše, jej schopnosti pohybovať sa v biznise sú takmer rovnako obdivuhodné ako jej tenisové úspechy. Maria, to najlepšie ťa iba čaká,” zverejnila na sociálnej sieti.

Poklonu zložila Šarapovovej aj jej premožiteľka vo finále Wimbledonu 2011 Češka Petra Kvítová. “Bolo pre mňa radosťou zdieľať s tebou kurt. Vždy, keď sme spolu hrali, boli to skvelé bitky. Mám veľký rešpekt voči tvojej tvrdej práci a tomu, ako si vždy za všetko bojovala. Už teraz si dosiahla veľa vo svojom živote a viem, že toto je ešte iba začiatok,” smerovala slová obdivu smerom k Ruske česká tenistka.

Aktuálna šestka mužského tenisu Stefanos Tsitsipas pripomenul aj ďalší aspekt Šarapovovej kariéry. “Myslím si, že mnoho ľudí na ňu žiarlilo. Mala skvelú kariéru s množstvom veľkých víťazstiev. Nášmu športu dala veľa. Iba Serena Williamsová mala lepšiu kariéru,” povedal v Dubaji Grék.

S Ruskou sa rozlúčil aj výkonný riaditeľ WTA Steve Simon: “Bude chýbať miliónom fanúšikom po celom svete, hoci viem, že toto je pre Mariu iba vzrušujúci nový začiatok. Môže sa sústrediť na charitatívne aktivity a iné veci.”

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali