S dlhmi k východu. Kedy prestane Rusko poskytovať úvery USA

S dlhmi k východu. Kedy prestane Rusko poskytovať úvery USA

Svet 2. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Mstyslav Chernov)

 

Zverejnenie „kremeľského referátu“, ako vysvetlil minister financií USA Steven Mnuchin, neznamená okamžité prijatie ďalších protiruských sankcií. Ale k úderu môže dôjsť už tento týždeň, ak Washington zavedie obmedzujúce opatrenia proti trhu s vládnymi dlhopismi Ruska.

Ilustračné foto

Čo môžu očakávať zahraniční investori, ktorí majú v rukách približne tretinu federálnych úverových dlhopisov (FUD) a aká môže byť odpoveď Moskvy, sa dozviete v materiály RIA Novosti.

Reklama

 

Divadelná prestávka

Reklama

A tak už niekoľko mesiacov investori od Washingtonu s napätím očakávajú zavedenie obmedzení týkajúcich sa operácií s vládnymi dlhopismi Ruska. Ministerstvo financií USA za účasti Národnej rozviedky a MZV pripravuje správu pre Kongres podľa zákona CAATSA (O boji proti odporcom Ameriky prostredníctvom sankcií), ktorý platí od leta 2017.

Táto správa má zhodnotiť „potenciálne efekty” zaradenia vládnych dlhopisov Ruska do direktívy č. 1 zakazujúcej občanom a spoločnostiam USA spolupracovať s ruskými finančnými inštitúciami.

Prepnutie pozornosti Washingtonu na ruský štátny dlh nie je náhoda. Po tom, čo sankcie USA a ich spojencov odrezali ruské banky a spoločnosti od dlhodobého zahraničného financovania, vnútorné a vonkajšie úvery ministerstva financií slúžia ako alternatívny spôsob získania investícií do ruskej ekonomiky. Celkový objem FUD v súčasnej dobe je takmer 6,7 triliónov rubľov.

 

Návrat ku starému

Reklama

Vzhľadom k tomu, že zahraniční investori získali takmer tretinu FUD, ich hromadný odchod môže vyvolať napätie na domácom fondovom trhu a spôsobiť zníženie kurzu rubľa.

„V tvrdej variante nové obmedzujúce opatrenia môžu obsahovať zákaz nákupu FUD pre nerezidentov, medzi nimi sú také štruktúry, ako je BlackRock, Stone Harbor Investment Partners a JPMorgan Chase, ktoré vložili do ruských bondov približne 4,9 miliard dolárov,” uvádza analytik skupiny spoločnosti Finam Sergej Drozdov.

Nevylučuje, že v tomto prípade výnosy FUD poskočia o 40-50 bazických bodov (rast výnosov v tomto prípade znamená zvýšenie platieb ruským veriteľom pri spätnom odkúpení dlhopisov) a dolár zdražie.

Vedúci oddelenia analýzy trhov Otkrytie Broker Konstantin Bušujev vyzýva, aby sme nepodliehali panike. Pravdepodobnosť zavedenia zákazu nákupu štátneho dlhu Ruska je veľmi malá. Ale aj keby bolo takéto rozhodnutie prijaté, na FUD sa nájdu iní kupujúci. A to ako ruskí, tak zahraniční — Európania, Japonci, Číňania.

„Teraz majú ruské banky 3,1 triliónov rubľov vysoko likvidných aktív. Tieto prostriedky úplne pokryjú celý ruský štátny dlh kontrolovaný Američanmi a môžu byť operatívne použité,” vysvetlil odborník.

Reklama

 

Odvetné opatrenia

Moskva si ponecháva právo odpovedi Washingtonu na ďalší nepriateľský krok v rámci sankčnej vojny. Nie je vylúčené, že v tomto prípade môže byť reakcia značne tvrdá.

Do štátnych cenných papierov zahraničných eminentov Banka Ruska investovala celkom 218,7 miliard dolárov. Približne polovica — 105,7 miliard dolárov — pripadá na americké dlhové záväzky nazývané štátne dlhopisy. Ostatné je v papieroch Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a ďalších krajín.

Zmeniť zemepisné umiestené zahraničných aktív v prípade politickej vôle v podstate nie je ťažké. Ak USA vyhlási zákaz nákupu ruského štátneho dlhu, Moskva môže značne znížiť svoje vklady do štátnych dlhopisov USA, uviedol Bušujev.

Bolo by to odôvodnené i tým, že v prípade rastu inflácie a sadzieb v USA a taktiež poklesu kurzu dolára sú americké štátne dlhopisy nevýhodné. „Nástrojov alternatívneho rizika je teraz dosť. Môžu to byť štátne dlhy ekonomík EÚ a takisto Japonska a Číny,” dochádza k záveru analytik.

„Myslím, že vždy nájdeme východisko zo zložitej situácie. Ak vyhlásia obmedzenie, budeme rozvíjať svoje vnútorné zdroje a možnosti,” povedal ruský minister financií Anton Siluanov v interview pre RT.

Ďalšou možnosťou umiestnenia ruskej devízovej rezervy je zlato. Centrálna banka RF zvyšuje objemy nákupu drahého kovu na vnútornom trhu. Od januára 2017 cena zlata v rezervách Ruska stúpla o 27 % — z 60,2 na 76,6 miliard dolárov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali