Ruský veľvyslanec vo FR: Putin stále chce pricestovať do Paríža a hovoriť o pálčivých témach, ale kvôli diplomatickému napätiu odložil svoju návštevu

Ruský veľvyslanec vo FR: Putin stále chce pricestovať do Paríža a hovoriť o pálčivých témach, ale kvôli diplomatickému napätiu odložil svoju návštevu

Paríž/Moskva 11. októbra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexandr Orlov dnes uviedol, že prezident Vladimir Putin má naďalej v úmysle pricestovať na budúci týždeň do Paríža a rokovať tam o pálčivých témach medzinárodnej politiky. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že vzťahy medzi Francúzskom a Ruskom sa zhoršili kvôli vojne v Sýrii

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Francúzske vedenie sa momentálne snaží nájsť spôsob, ako vyvinúť nový tlak na Rusko po tom, ako Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala Francúzskom predloženú rezolúciu ohľadom Sýrie.

Reklama

Francúzsko v rezolúcii žiadalo okamžité zastavenie náletov na mesto Aleppo. Jeho návrh okrem Ruska vetovala aj Venezuela; Čína a Angola sa hlasovania zdržali a ostatní členovia BR OSN návrh Paríža podporili.

Hnev Francúzska vyvoláva vývoj v povstalcami ovládaných častiach Aleppa, čo viedlo k úvahám, či Putina 19. októbra v Paríži vôbec prijať.

Reklama

Veľvyslanec Orlov dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 na margo toho uviedol: “Samozrejme, že (Putin) chce prísť do Paríža”. “Myslím, že dialóg je nutný najmä v zložitých chvíľach,” dodal.

Orlov vyhlásil, že Putin “nikdy nechodí na stretnutia kvôli spoločenským zdvorilostiam. Má na práci iné veci”.

Veľvyslanec svojím výrokom narážal na poznámku francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta, ktorý v pondelok vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter upozornil, že ak aj Putina v Elyzejskom paláci prijmú, “nebude to kvôli spoločenskému dekóru”. Orlov dnes uviedol, že Putin do Paríža “príde, aby hovoril o témach, ktoré sú problémové”.

Orlov súčasne potvrdil, že 19. októbra sa v Berlíne na pozvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bude podávať večera, na ktorej sa okrem Putina zúčastní aj francúzsky prezident Francois Hollande.

Práve Hollande počas uplynulého víkendu vyjadril pochybnosť o tom, či je užitočné a potrebné, aby Putina prijal počas jeho návštevy v Paríži, kde má ruský prezident inaugurovať novú pravoslávnu katedrálu a otvoriť výstavu ruského umenia.

Reklama

Na otázku ohľadom Francúzskom ostro kritizovaného bombardovania Aleppa ruským letectvom, ktoré takto poskytuje podporu pre pozemnú operáciu sýrskej vládnej armády, Orlov vysvetlil, že jeho krajina podniká útoky, “pretože sú tam Front an-Nusra a iné džihádistické skupiny”.

Na margo osudu civilistov v bombardovaných častiach Aleppa Orlov povedal, že “to trápi”, ale “vo vojnách sa vždy stáva, že civilisti zomierajú”.

Orlov sa, naopak, zaujímal o názor moderátora na to, či si myslí, že pri avizovanom útoku na iracký Mósul, ktorý je teraz v rukách Islamského štátu, nedôjde k obetiam v radoch civilistov. “Buď kapitulujeme pred nepriateľom, alebo sa ide k víťazstvu a začneme politický proces,” vysvetlil Orlov.

 

Kvôli diplomatickému napätiu Putin odložil svoju návštevu vo Francúzsku

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin odložil svoju schôdzku s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorá mala byť venovaná situácii v Sýrii a mala sa uskutočniť na budúci týždeň v Paríži. Príčinou odkladu je diplomatické napätie medzi oboma štátmi. Informovala o tom agentúra AP.

Putinova návšteva vo Francúzsku mala byť súkromná a konať sa mala 19. októbra. Počas nej mal v Paríži inaugurovať novú pravoslávnu katedrálu a otvoriť výstavu ruského umenia v novom kultúrnom stredisku.

Agentúry AP a Reuters vysvetlili, že Elyzejský palác dnes ráno Kremľu navrhol, aby sa počas Putinovej návštevy v Paríži uskutočnilo pracovné rokovanie venované Sýrii. Súčasne s tým sa však prezident Francois Hollande nemal zúčastniť na ďalších podujatiach v programe Putinovej návštevy v Paríži. Ruská strana v odpovedi na tento návrh vyslovila želanie preložiť Putinovu návštevu na neskorší termín.

Putinovo rozhodnutie o odklade návštevy vo Francúzsku prišlo len niekoľko dní po tom, ako Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo návrh rezolúcie predloženej Francúzskom a Španielskom, ktorý žiadal okamžité zastavenie ozbrojených násilností v Sýrii. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault v pondelok v súvislosti s nimi dokonca vyzval Medzinárodný trestný tribunál, aby začal vyšetrovanie proti Rusku, či sa svojím vojenským angažovaním v Sýrii nedopustilo vojnového zločinu.

Ešte v nedeľu si francúzsky prezident Francois Hollande v rozhovore pre francúzsku televíziu kládol rečnícku otázku, či jeho stretnutie s Putinom bude v súčasnej situácii užitočné a potrebné.

Ayrault v pondelok vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter upozornil, že ak aj Putina v Elyzejskom paláci prijmú, “nebude to kvôli spoločenskému dekóru”.

Francúzska spravodajská stanica France Info dnes pripomenula, že nejde o prvý prípad, keď zahraničná politika Kremľa vyvolala vo Francúzsku podobnú polemiku a problémy. Stalo sa tak aj v roku 2014, v čase vypuknutia krízy na východe Ukrajiny, keď Francúzsko aj pod tlakom svojich spojencov bolo nútené anulovať zmluvu o dodávke dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral Rusku, ktorému muselo následne vyplatiť 949,7 milióna eur. Už postavené lode boli potom predané Egyptu.

O schôdzke prezidentov Ruska a Francúzska informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ešte 6. októbra, keď spresnil, že má byť venovaná posúdeniu situácie v Sýrii a na Ukrajine.

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexandr Orlov ešte dnes ráno vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 hovoril, že prezident Putin má naďalej v úmysle pricestovať na budúci týždeň do Paríža a rokovať tam o pálčivých témach medzinárodnej politiky.

Orlov súčasne uviedol, že 19. októbra sa v Berlíne má uskutočniť pracovná večera, na ktorú nemecká kancelárka Angela Markelová okrem Putina pozvala aj Hollanda.

Reklama

Podľa Kremľa sa 19. októbra má v Berlíne konať stretnutie v tzv. normandskom formáte – najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny – o vývoji v Donbase. Ruská agentúra TASS však dnes citovala tlačovú službu nemeckej spolkovej vlády, ktorá konanie takéto stretnutia zatiaľ nepotvrdzuje.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali