Putin v priamom prenose odpovedal na otázky občanov. “Áno. Berezovskij mi písal. Dvakrát”

Putin v priamom prenose odpovedal na otázky občanov. “Áno. Berezovskij mi písal. Dvakrát”

Moskva 25. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ako už tradične, Putin odpovedal na otázky Rusov

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prostredníctvom priameho prenosu diskutoval s občanmi a odpovedal na ich otázky. Väčšina z nich sa týkala problémov regiónov, príjmov obyvateľstva, štátnej správy, korupcie, ekonomiky, sociálnej sféry, ale aj justície a bezpečnosti.

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin (na monitoroch televíznych prijímačov v predajni) prostredníctvom priameho prenosu diskutoval s občanmi a odpovedal na ich otázky

Na margo bombových útokov na Bostonský maratón Putin uviedol, že ukázali potrebu veľmi tesnej spolupráce Ruska a USA v bezpečnostných záležitostiach. “Keby sme spojili naše úsilia, nestávali by sa takéto útoky a neboli by ani takéto straty na životoch”.

Putin dodal, že ho vždy hnevalo, keď západná tlač písala o čečenských bojovníkoch, ktorí páchali na území Ruska krvavé útoky, ako o “povstalcoch”, a len zriedka ako o “teroristoch”. A poskytovali im informačnú, finančnú a politickú podporu, zdôraznil Putin. Podľa jeho slov však dvaja muži podozriví zo spáchania útokov v Bostone “potvrdzujú správnosť našej tézy” ohľadom medzinárodného terorizmu.

Reklama

Ruský prezident sa vyjadril aj k tohtotýždňovej tragédii v Belgorode, kde pri masovej streľbe prišlo o život šesť ľudí vrátane dvoch tínedžeriek. Putin uviedol, že chápe pocity ľudí, ktorí v tejto situácii volajú po obnovení trestu smrti. Dodal však, že miera zločinnosti sa tým nezníži.

Putin dostal otázku aj o nedávno zosnulom oligarchovi Borisovi Berezovskom, ktorý mu údajne v posledných mesiacoch života poslal list s prosbou o odpustenie a povolenie návratu do vlasti. Putin potvrdil, že dostal od Berezovského dva listy s rovnakým obsahom – jeden začiatkom roka, druhý po jeho smrti. Oba mu doručili osobne Berezovského známi. Putin dodal, že na listy neodpovedal.

S prácou vlády premiéra Dmitrija Medvedeva je Putin podľa vlastných slov vcelku spokojný. Dodal, že ministri sú vo funkciách ešte len rok a treba im ešte nechať čas “popracovať”. Sťažností na adresu vlády sa za rok nazbieralo nie málo, ale za rok sa závery robiť nedajú, zdôraznil.

Putin sa vyslovil za dôsledný boj s korupciou v Rusku a priznal, že orgány činné v trestnom konaní majú ešte v tejto oblasti rezervy. Podčiarkol, že právo obviniť z korupcie má len súd. Konštatoval, že v Rusku sa netreba vracať k praxi po roku 1937, keď sa mnohí ľudia dostali do väzenia a pracovných táborov v rozpore so zákonom.

O korupcii hovoril Putin aj v súvislosti s bývalým vicepremiérom Anatolijom Čubajsom, v okolí ktorého v čase výkonu funkcie boli podľa Putina agenti CIA. Tých po návrate do USA potrestal súd za to, že “sa nechali zlákať” a získali pre seba prostriedky z privatizácie.

Reklama

Ruský prezident sa vyjadril aj k práci justície, keď povedal, že podľa jeho názoru súdy pracujú dobre, keďže na vyššiu inštanciu sa odvoláva len 15 percent odsúdených.

Putin uviedol, že základy ekonomickej politiky sa meniť nebudú, ale dodal, že možno urobiť čiastkové zmeny. Vláda sa podľa neho sústredí na makroekonomické ukazovatele, na reálnu ekonomiku, na uspokojenie potrieb obyvateľstva v sociálnej oblasti.

V štúdiu bol aj bývalý minister financií Alexej Kudrin, o ktorom Putin povedal, že je podľa jeho názoru najlepším ministrom financií na svete. Dodal, že Kudrin dostal ponuku vrátiť sa do vlády, ale odmietol. Kudrin vysvetlil, že nesúhlasí s kurzom súčasnej vlády, preto v nej nemôže pracovať. Podľa politológov, ktorí na internete komentovali Putinove odpovede, má Kudrin ambíciu stať sa predsedom vlády.

Kudrin vo svojom príspevku vysvetlil, že ekonomický rast Ruska sa v posledných mesiacoch spomalil v dôsledku vnútorných, nielen vonkajších faktorov. Vonkajšie faktory sa do ruskej ekonomiky premietajú prostredníctvom cien ropy, ktoré sa v tomto roku – ako upozornil Kudrin – nezmenili. “A tak sa stalo, že pri vysokých cenách ropy máme nízke tempo rastu,” uviedol.

Exminister financií dodal, že do hospodárskej krízy ruská ekonomika zaznamenávala plynulý rast. Podľa Kudrinovho názoru riešením by bol odklon od závislosti ruskej ekonomiky od prírodných zdrojov.

Reklama

Ruský prezident s uspokojením konštatoval, že demografická situácia sa pozitívne zmenila: rodí sa viac detí, i keď úmrtnosť mierne stúpla. Dodal, že vláda zmení súčasnú politiku a rovnako ako biologických rodičov bude finančne podporovať aj rodiny s adoptovanými deťmi.

Ruský prezident sa vyjadril napríklad aj k legendárnej nekvalite ciest, zimnému času, príspevkom pri narodení dieťaťa, k záležitostiam veteránov druhej svetovej vojny, výučbe dejín ruského štátu a zostaveniu učebnice, “aby mladí ľudia chápali svoje prepojenie s minulými generáciami”. Vyslovil sa aj za sprísnenie kontroly imigrantov, predovšetkým zo stredoázijských štátov.

Ľudia zo všetkých regiónov Ruska mali možnosť posielať mu svoje otázky vopred e-mailom, vo forme SMS, alebo telefonátom do Call centra, ale položiť ich aj počas priamych vstupov z regiónov, ako aj v štúdiu, odkiaľ sa priamy prenos vysielal.

Počas pôsobenia vo vrcholnej politike – vo funkcii prezidenta a premiéra – má Putin takýto kontakt s občanmi už jedenástykrát. Podľa jednej z televízií Putin dostal od občanov 1,5 milióna otázok.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali