Ruský analytik: Ukrajina má perspektívu, ale nebojuje s oligarchiou

Ruský analytik: Ukrajina má perspektívu, ale nebojuje s oligarchiou

Bratislava/Moskva 18. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Sergey Kozlov)

 

Hoci ťažkosti, ktoré Ukrajinu zasiahli po roku 2014, skrývajú v sebe potenciál pre rast novej ekonomiky, Kyjevu sa nedarí bojovať s korupciou, oligarchiou a populizmom. Aj tak hodnotí vývoj na Ukrajine za posledných päť rokov Ivan Preobraženskij, ktorý je stálym komentátorom ruskej služby nemeckej verejnoprávnej stanice Deutsche Welle

Ilustračné foto

“Ukrajina sa dodnes nedostala úplne spod vplyvu Ruska, hoci jej celková miera emancipácie od Kremľa nepochybne vzrástla,” uviedol Preobraženskij, dodajúc, že v krajine dodnes zostáva “veľmi veľké množstvo agentov, ktorí sú pod priamym ruským vplyvom”.

Reklama

Značné je podľa jeho názoru taktiež množstvo politikov – vrátane kandidátov na post prezidenta -, ktorí “sú pevne rozhodnutí začať s Ruskom nové kolo rokovaní na najvyššej úrovni”.

Preobraženskij však v tejto súvislosti zdôrazňuje, že tieto skutočnosti nemenia nič na tom, že ak ešte do roku 2014 množstvo Ukrajincov považovalo “aspoň v symbolickej rovine Moskvu za svoje hlavné mesto”, dnes už to z väčšej miery neplatí.

Reklama

Emancipácia Ukrajiny napreduje podľa analytika aj v ekonomickej rovine, hoci – tak ako aj v minulosti – “ukrajinská ekonomika zostáva zviazaná s ruskou”, a to najmä v otázke dovozu plynu.

Mnohé bude preto podľa názoru Preobraženského závisieť od výsledku rokovaní o novej “plynovej dohode”, ktoré momentálne prebiehajú medzi Ruskom, Európskou úniou a Ukrajinou. Analytik predpokladá, že “ak bude prijatý variant zmluvy presadzovaný Úniou, Ukrajina sa stane de facto súčasťou európskeho energetického priestoru a to bude znamenať jej dodatočnú emancipáciu od Ruska”.

Zásadný problém pre budúcnosť krajiny však Preobraženskij vidí v pomalom tempe reformného procesu, čoho ukážkovým príkladom je napríklad neustále odkladanie začiatku fungovania “protikorupčného súdu”.

Analytik zdôrazňuje, že nie je prekvapivé, ak sa tesne pred prezidentskými voľbami žiaden politik na Ukrajine nechystá aktívne bojovať s korupciou, keďže “jednu z rozhodujúcich úloh” pri formovaní preferencií voličov “má televízia, nachádzajúca sa prakticky úplne pod kontrolou rôznych oligarchických klanov”. Tie, ako dodáva Preobraženskij, “zostávajú rovnako silnými a vplyvnými štruktúrami, akými boli aj v časoch Viktora Janukovyča, keď sa mnohé z nich nebáli podporiť Majdan proti prezidentovi samotnému”.

Z hľadiska možností ekonomického rastu krajiny Preobraženskij upozorňuje na skutočnosť, že “hoci boli starý sovietsky priemysel a väzby na Rusko oporou ukrajinskej ekonomiky, brzdili zároveň jej rozvoj”.

Reklama

Ako dodáva, “nevyhnutnosť šetriť energetické zdroje, zrieknutie sa nerentabilných podnikov a strata časti územia aj s jej priemyselným potenciálom nemusia byť nutne vnímané iba ako mínus, pretože môžu pomôcť rastu novej ukrajinskej ekonomiky”.

Analytik však zdôrazňuje, že podobný krok bude schopná Ukrajina urobiť, iba ak sa dokáže porátať s korupciou a zefektívni svoj vládny aparát.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka hodnotí Preobraženskij ako “dostatočne efektívneho a pragmatického lídra”, a to najmä vzhľadom na výzvy, ktoré pred ním stáli v čase jeho nástupu do funkcie.

Z hľadiska blížiacich sa volieb hlavy štátu na Ukrajine patrí Porošenko “medzi najpragmatickejších a najmenej populistických kandidátov”. Preobraženskij však dodáva, že jeho populizmus má skôr charakter “náboženský, zahraničnopolitický a vojenský”. To malo najmä v kontexte predvolebného boja podľa jeho názoru vplyv na ďalšie zhoršenie vzťahov s Ruskom, najmä v kontexte vytvorenia novej ukrajinskej cirkvi. “Čo je však hlavné, zachovať suverenitu krajiny, to Porošenko jednoznačne dokázal.”

Vzťahy Ruska a Ukrajiny sa vyhrotili po tom, ako Moskva v roku 2014 anektovala Krymský polostrov.

Reklama

Prezidentské voľby, v ktorých kandiduje aj súčasný prezident Petro Porošenko, by sa mali konať 31. marca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali