Rusko začína byť pre USA nebezpečnejšie ako ZSSR

Rusko začína byť pre USA nebezpečnejšie ako ZSSR

Washington/Moskva 9. júna 2018 (HSP/politexpert/Foto: TASR/AP- Alexander Zemlianichenko)

 

Portál politexpert reaguje na americký portál Military Watch Magazine, ktorého autori dospeli k názoru, že Rusko začína byť pre USA oveľa nebezpečnejšie ako ZSSR. Ak si aj odmyslíme obligátne skresľovanie na americkom portáli zapríčinené potrebou existencie ruskej hrozby (len aby sa vlievali obrovské finančné prostriedky do zbrojárskeho priemyslu), niečo pravdy predsa len na tvrdeniach amerických analytikov bude

Ilustračné foto

Rusko má dnes k dispozícii zbrane, ktoré prevyšujú potenciál zbraní z čias ZSSR, a svoju ekonomickú silu dokazuje aj tým, že v čase silnejúcich sankcií úspešne pokračuje nielen v modernizácii svojich ozbrojených síl, ale vyvíja aj nové zbrane podstatne vyššieho technologického stupňa, ako majú k dispozícii v USA. K tomu napriek sankciám okrem modernizácie ruskej armády a vývoja nových zbraní Rusko dokázalo vybudovať grandiózny projekt mosta, ktorý spája Krym s materským ruským územím, vybudovali štadióny a infraštruktúru k MS 2018 vo futbale a úspešne pokračujú v zvyšovaní životnej úrovne ruských občanov.

Reklama

V katastrofálnej situácii bolo Rusko v období rokov 1991 až 1997. Krajinu Američania otvorene rabovali (demografická kríza, rozpad priemyslu, rozpad armády, snahy CIA zmocniť sa cez čečenských teroristov Kaukazu, krádež veľkej časti sovietskych vojenských projektov) a snažili sa Rusko rozbiť na niekoľko malých a neživotaschopných štátov. Práve v tomto období Američania Rusko chválili za pokrok, ktorý Rusko dosiahlo v procese budovania demokracie. Celú krajinu kontrolovali proamerické elity a oligarchovia, ktorí zo všetkých síl pracovali na tom, aby sa Rusko rozpadlo. Dnešný ruský prezident Vladimír Putin sa do čela krajiny postavil v katastrofálnej situácii v roku 1997 a zabránil rozpadu Ruska. Až do roku 2004 Američania Rusko ostentatívne prehliadali.

Až pamätná reč ruského prezidenta Vladimíra Putina v roku 2007 v Mníchove naznačila, že sa Rusko zdvíha z kolien. Prišiel ďalší americký neúspech v podobe Gruzínska v roku 2008, neúspech Američanov v Sýrii, kde ruská politická podpora Asadovi v rokoch 2011-2012 zabránila americkému víťazstvu. Američania udreli v Lýbii, v Egypte, v Iraku, no nedokázali splniť väčšinu strategických cieľov (Lýbia v totálnom chaose, v Iraku sa oslabil americký vplyv, z Afganistanu regulárna americká armáda utiekla, postavenie proamerických elít v krajine je katastrofálne). Z tzv. “arabskej jari”, z tejto farebnej revolúcie, sa arabské krajiny dosiaľ spamätávajú.

Reklama

Nasledoval Američanmi zinscenovaný Majdan na Ukrajine 2014, ktorý Američanom nevyšiel tak, ako dúfali (Krym je v ruských rukách, Doneck a Luhansk odolávajú kyjevskej bande, ktorá sa zmocnila vlády pomocou štátneho prevratu v Kyjeve), Rusko vstúpilo v roku 2015  priamo do sýrskej bojovej kampane, takže dnes je zrejmé, že americká zástupná armáda v podobe protiasadovských zoskupení utrpela rozhodujúce straty, ktoré oslabili ich bojaschopnosť. Rusko upevňuje svoj vplyv na Blízkom východe, pozície Američanov sú otrasené. Podpora Izraela zo strany USA sa ukazuje byť kontraproduktívna.

Američanov okrem neúspechov v zahraničnej politike dráždi aj  skutočnosť, že Rusi dokážu vyrábať smrtonosné a funkčné zbrane s podstatne menšími finančnými nákladmi ako USA. Ruské zbrane v Sýrii dokázali svoju vysokú bojovú úroveň a Američania sa už musia  s maximálnym vypätím brániť  za pomoci proamerických elít presadiť sa ruským zbraniam na zahraničných trhoch. Pokiaľ v  štátoch NATO alebo EÚ nemajú Američania väčšie problémy s tlakom na politické elity, takže európske krajiny ešte nejakú dobu budú kupovať predražené a menej kvalitné americké zbrane, len aby sa zalátali najhoršie diery v americkom rozpočte, mimoeurópske krajiny podobným sentimentom voči Američanom netrpia.

Američania majú najväčšiu armádu na svete a ich vojenský rozpočet je rovnako najväčším vojenským rozpočtom vo svete. Problém je ten, že Rusko a Čína s podstatne nižším rozpočtom pragmaticky vybudovali vojenské sily, ktoré nielenže dokážu prípadnej americkej agresii odolať, ale v prípade potreby dokážu uštedriť Američanom rozhodujúci úder. Americký bojový potenciál navyše oslabuje všeobecne známa nižšia bojová úroveň americkej armády. Američania utrpeli v posledných dvoch dekádach neúspechy v Iraku, Afganistane a v Sýrii, pritom v Iraku a v Afganistane Rusi nedodávali afganským skupinám žiadne zbrane, inštruktorov ani materiálnu pomoc.

Rusko, ktoré neparazituje na svete cez petrodolár a nemá také finančné možnosti ako USA, pragmaticky a cieľavedome sústredilo svoju pozornosť na niekoľko typov zbraní. Ruské bojové rakety dokážu vymazať z povrchu zemského USA,  rakety Avangard a Sarmat, spoločne s nadzvukovým Kindžalom a raketami Kaliber predstavujú pre USA smrteľnú  hrozbu. Americký systém protivzdušnej obrany nedokáže ubrániť územie USA. Spojený potenciál čínskej a ruskej armády navyše prevyšuje americký potenciál, Pentagon stratil svoj strategický náskok, ktorý sa začal v rokoch 1989 až 1991. Američania ostali v pozícii superveľmoci približne 30 rokov, od roku 2008 (Gruzínsko) sa začína obdobie existencie multipolárneho sveta.

 

Reklama

 

Na sklonku existencie ZSSR Američania označovali Rusko ako “štát – benzínovú pumpu”. ZSSR mal nefungujúcu ekonomiku, Američania položili Rusko znížením cien ropy, sankciami a “piatou kolónou” na čele s Gorbačovom. Dnes má Rusko rozvinutú ekonomiku, odolalo sankciám, vyvíja moderné zbrane, v jeho čele stojí prezident Vladimír Putin, ktorý zdvihol Rusko z kolien a viacerí experti na Západe, najmä v radoch protitrumpovskej americkej opozície považujú Donalda Trumpa minimálne za predstaviteľa domácej americkej “piatej kolóny”.

Ak sa pozrieme na situáciu zo širšieho aspektu, tak naozaj môžeme konštatovať to, čo konštatovali analytici Military Watch Magazine. Rusko naozaj predstavuje pre USA väčšiu hrozbu ako v minulosti ZSSR, táto hrozba je determinovaná tým, že dnešné USA sú len tieňom USA z konca 90. rokov minulého storočia. USA majú  dnes rozpadnutú priemyselnú infraštruktúru, vnútorne sú rozpoltené a v radoch politických elít pokračuje zúrivý vnútropolitický boj. Keď k tomu prirátame finančné, demografické, kultúrne a sociálne problémy, ktoré USA majú, a oslabovanie amerických pozícii v medzinárodnej oblasti, tak vidíme, že USA musia riešiť obrovské množstvo problémov.

Podľa niektorých analytikov však Rusko nie je až tak silné, to len Američania priveľmi zoslabli. A proces oslabovania USA úspešne pokračuje aj ďalej, čo podľa viacerých predstavuje pre svet veľkú šancu.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali