Rusko-ukrajinský konflikt “môže eskalovať”, keďže USA a NATO pred ročným výročím avizujú “jarnú ofenzívu”

Rusko-ukrajinský konflikt “môže eskalovať”, keďže USA a NATO pred ročným výročím avizujú “jarnú ofenzívu”

Kyjev/Moskva 16. februára 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Andreea Alexandru)

 

Čína bude sprostredkovateľom z neutrálnej pozície, keď USA budú klásť prekážky rusko-ukrajinským rozhovorom

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Čínski experti varovali, že rusko-ukrajinský konflikt sa posúva k eskalácii a opotrebovacej vojne, pričom sa zvyšuje riziko priameho zapojenia NATO aj použitia taktických jadrových zbraní zo strany Ruska, a to v nadväznosti na šumy USA a NATO o ruskej “jarnej ofenzíve” a protiútoku Ukrajiny, keďže sa blíži rok od začiatku konfliktu.

Reklama

Keďže náznaky možného ukončenia vojenského konfliktu sa stále zdajú byť vzdialené, experti vyzvali na deeskaláciu situácie skôr, ako sa objavia ďalšie prejavy. Na nadchádzajúcej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa zíde 17. februára, sa očakáva, že Čína bude sprostredkovateľom a zohrá konštruktívnu úlohu pri podpore mierových rokovaní, poznamenali experti.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok na stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli uviedol, že Rusko už začalo svoju novú “jarnú ofenzívu”, pričom má “viac vojakov, viac zbraní, viac kapacít”.

Reklama

Šéf NATO mal na mysli intenzívny vojenský konflikt v Bachmute v Doneckej oblasti. Zdôraznil potrebu dodať Ukrajine viac munície a obvinil Rusko, že sa “pripravuje na ďalšiu vojnu, na nové ofenzívy a nové útoky”.

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok uviedol, že očakáva, že Ukrajina uskutoční protiútok, a ubezpečil Kyjev, že západní spojenci sú naďalej odhodlaní ponúknuť podporu.

Podľa agentúry Aljazeera sa očakáva, že členovia NATO budú v stredu rokovať o obrane na svojom východnom krídle, pričom na programe budú najmä otázky ako posilnenie rozpočtov, protivzdušná obrana, vytvorenie tankovej koalície, výcvik jednotiek a logistická podpora.

Pokiaľ ide o moderné stíhačky a tanky, ktoré chce Kyjev, 11 krajín súhlasilo s vyslaním tankov na Ukrajinu, 22 krajín sa zaviazalo poslať bojové vozidlá pechoty, zatiaľ čo 16 krajín prisľúbilo “delostrelectvo a muníciu”, ako uviedol na utorkovom stretnutí predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley.

Predstavitelia USA však nemali žiadne oznámenie o poskytnutí stíhačiek Ukrajine, čo je pokračovaním pozície Bieleho domu, ktorý spolu s Veľkou Britániou, Nemeckom a ďalšími spojencami odmieta poslať vojenské stíhačky.

Reklama

Odborník na východoeurópske štúdie z Čínskej akadémie spoločenských vied Zhao Huirong pre Global Times uviedol, že USA a NATO sa medializovaním ruskej “jarnej ofenzívy” a ukrajinského protiútoku pripravujú na eskaláciu vojenského konfliktu a mobilizujú spojencov.

Zdá sa, že eskalácia a šírenie konfliktu sú nevyhnutné v čase, keď ani jedna strana nie je ochotná pristúpiť na kompromis, povedal Zhao a poznamenal, že inflexný bod vojenského konfliktu ešte nenastal.

Jang Ťin, spolupracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, pre Global Times povedal, že v stave patovej situácie a vyčerpania môže byť “jarná ofenzíva” a “protiútok” skôr psychologickým súbojom. “Vojaci na oboch stranách sú vyčerpaní a potrebujú posilniť morálku.”

NATO sa bude čoraz viac zapájať do rusko-ukrajinského konfliktu, povedal Zhao. “V skutočnosti je tam NATO už teraz v oblasti spravodajstva, výcviku vojakov, dodávok zbraní, s výnimkou posledného kroku, ktorým je priame vyslanie vojsk,” povedal Zhao.

Rusko ako vojenská veľmoc nedopustí, aby bolo porazeným, a Rusko má prostriedky na to, aby sa uistilo, že neprehrá, napríklad v najhoršom prípade, že by sa mohli použiť nejaké zbrane hromadného ničenia, povedal Jang.

Reklama

Podľa výročnej správy nórskej spravodajskej služby začalo Rusko prvýkrát za posledných 30 rokov rozmiestňovať v Baltskom mori plavidlá vyzbrojené taktickými jadrovými zbraňami, uviedol Politico.

Európska únia pracuje na 10. balíku sankcií proti Rusku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že bude zameraný na vývoz v hodnote 10 miliárd eur (10,7 miliardy USD) a podľa správ médií “ďalej vyhladí ruskú vojenskú mašinériu”.

Riziko, že Rusko použije taktické jadrové zbrane, sa zvyšuje a medzinárodné spoločenstvo by malo pracovať na deeskalácii konfliktu, nie rozdúchavať oheň, povedal Yang.

 

Záblesk pokoja

Analytici sa domnievajú, že iniciátorom eskalácie sú USA. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno tvrdil, že predstavitelia USA priznali, že stoja za výbuchom plynovodu Nord Stream, čo odhalil vo svojej reportáži aj americký investigatívny novinár veterán Seymour Hersh.

Na druhej strane Wang Yi, riaditeľ Úradu komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (ÚV KS Číny), odštartoval v dňoch 14. až 22. februára návštevy Francúzska, Talianska, Maďarska a Ruska na pozvanie vlád týchto štyroch krajín.

Wang, člen Politického byra Ústredného výboru KSČ, sa podľa agentúry Xinhua zúčastní aj na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde prednesie prejav, v ktorom jasne vyjadrí trvalý záväzok Číny k mierovému rozvoju a podelí sa o postoj Číny k hlavným medzinárodným otázkam.

“Otázka rusko-ukrajinského konfliktu je veľmi pravdepodobne hlavnou témou Wang Yiovej cesty. A program ukazuje, že Čína bude zohrávať konštruktívnu úlohu pri sprostredkovaní a podpore rozhovorov a mieru, najmä pri podpore výmeny medzi Ruskom a ďalšími európskymi krajinami,” uviedol Jang Ťin.

Na rozdiel od USA Čína vždy zastávala neutrálnu pozíciu a vyzývala všetky strany, aby spory riešili prostredníctvom politických rokovaní, a dúfala, že situácia sa upokojí a vojenský konflikt sa čo najskôr skončí, poznamenal Jang.

Analytici sa domnievajú, že eskalácia a pokračovanie vojenského konfliktu by mali výrazný negatívny vplyv na Európu, Rusko, Ukrajinu, medzinárodné dodávky energie a dokonca aj na čínsku iniciatívu Pásmo a cesta. Naopak, USA, ktoré kládli prekážky mierovému politickému riešeniu, jednoznačne získajú najviac.

Reklama

“Od energetiky, záujmov vojensko-priemyselného komplexu až po reintegráciu NATO, sprísnenie kontroly nad EÚ a využitie ukrajinských životov na oslabenie Ruska, USA dosiahli v podstate to, čo chceli, a nevadí im, že získajú viac,” povedal Zhao Huirong.

USA zároveň nejakým spôsobom preberajú opraty nad tempom konfliktu. Pomoc Washingtonu Ukrajine je obmedzená. Zabezpečuje síce Ukrajine určitú bojovú kapacitu, ale plne neuspokojí potreby Ukrajiny, aby zabezpečila rýchle víťazstvo Ukrajiny, pretože to je najlepší spôsob, ako zatiahnuť Moskvu do opotrebovania, povedal Zhao.

NATO a EÚ do veľkej miery vodili za nos USA. Aj keby v budúcnosti došlo k väčšej katastrofe v Európe, vplyv na druhej strane Atlantiku by mal byť minimálny, dodal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali