Rusko je „pod sankciami“ už vyše 100 rokov /4/

Rusko je „pod sankciami“ už vyše 100 rokov /4/

Bratislava, 20. novembra 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Ostatné tri dni sme hovorili o storočných ruských sankciách a o tom, že Rusi si už dávno zvykli na sankčné vojny a obmedzenia a preto si zo súčasnej situácie nerobia veľkú drámu: západné sankcie sú pre nich obvyklá vec. Dnes ukončíme náš prieskum…

Aj napriek masívnym sankciám Sovietsky zväz žil a fungoval na prekvapenie západných „sankcionárov“. Za posledných 11,5 roka pred druhou svetovou vojnou v ZSSR vybudovali 9 600 nových podnikov – fakticky každý deň tam spúšťali do prevádzky dva nové podniky… Okrem všetkých ostatných to boli aj skutočné giganty – Dneproges,  metalurgické závody v Kramatorsku, Magnitogorsku, Novokuznecku, Makeejvke, Čeľabinsku, Noriľsku, traktorové závody v Staningrade, Charkove, automobilové závody GAZ, ZIS a iné. V r. 1935 v Moskve spustili do prevádzky prvú trať metra – 11,2 km.

Reklama

Aj napriek sankciám, priemyselná výroba v ZSSR v období r. 1928 – 1937 /prvé dve päťročnice/ narástla 2,5-3,5-násobne, ročný nárast tvoril 10,5-16 %. Výroba strojov, áut a technológií rástla v priemere o 27 % ročne. Vo viacerých odvetviach priemyselnej a poľnohospodárskej výroby ZSSR sa dostal na prvé miesto v Európe a na druhé miesto vo svete. Rusi vybudovali nezávislé a úplne sebestačné hospodárstvo. Bol to jednotný národno-hospodársky komplex. Pre vnútornú spotrebu pracovalo takmer 99 sovietskych podnikov. Import uspokojoval iba 0,5 % potrieb obyvateľstva.

Sankcie Západu spôsobili „odvetnú reakciu“ v ZSSR – približne podobnú reakciu spôsobujú v súčasnosti aj v Rusku. Pred druhou svetovou vojnou ZSSR ešte stihol vybudovať aj mohutný obranný priemysel a silnú modernú armádu. Keby sovietske vedenie tesne pred vojnou a na začiatku vojny neporobilo množstvo katastrofálnych chýb, priebeh vojny mohol byť úplne iný, oveľa úspešnejší.

Reklama

Aj nový politický režim v bývalom cárskom Rusku, ale aj masívne sankcie Západu zapríčinili vybudovanie úplne odlišného hospodárskeho systému v ZSSR. Bol úplne iný ako na Západe a ZSSR celkom dobre fungoval aj napriek totálnym sankciám Západu. Samozrejme, sankcie poškodzovali sovietske hospodárstvo, ale nedokázali ho zlomiť. Podobná situácia sa opakuje aj v súčasnosti. V ruských zdrojoch sme objavili dve desiatky príčin, prečo sovietske hospodárstvo fungovalo aj napriek sankciám Západu.

 

1.     Rozhodujúca úloha štátu v hospodárstve

2.     Celonárodné vlastníctvo prostriedkov výroby

3.     Využívanie rôznych foriem hospodárenia – štátna, kooperačná, súkromná

Reklama

4.     Centralizované riadenie a plánovanie

5.     Direktívne plánovanie

6.     Jednotný národno-hospodársky komplex

7.     Mobilizačný charakter hospodárstva

8.     Maximálna sebestačnosť

Reklama

9.     Orientácia pri plánovaní predovšetkým na naturálne /fyzické/ ukazovatele, cena hrala druhoradú úlohu

10.  Odmietnutie ukazovateľa zisku, ako hlavného ukazovateľa ceny, orientácia na zníženie ceny produkcie

11.  Pravidelné zničenie cien založené na znížení výrobnej ceny

12.  Obmedzený charakter tovarovo-peňažných vzťahov, zvlášť v ťažkom priemysle

13.  Systém štátnych bánk a obmedzený počet špecializovaných bánk

14.  Dvojitý systém kolovania financií: hotovostný systém služieb obyvateľstvu a bezhotovostná obsluha podnikov

15.  Urýchlený rozvoj skupiny odvetví A /výroba prostriedkov výroby, technológií a zariadení/ v porovnaní so skupinou odvetví B /výroba spotrebnej produkcie/

16.  Priorita rozvoja obranného priemyslu, ako garanta národnej bezpečnosti

17.  Štátny monopol na zahraničný obchod a na valutové operácie

18.  Odmietnutie konkurencie, nahrádzanie jej socialistickou súťažou

Reklama

19.  Využitie zároveň aj materiálnych, aj morálnych stimulov práca

20.  Neprípustnosť mimopracovného zisku a sústredenia nadbytočných materiálnych výdobytkov v rukách jednotlivých občanov

21.  Zabezpečenie životných potrieb všetkých členov spoločnosti a stále zvýšenie životnej úrovne a pod.

 

Pochopiteľne, pauza v sankciách nastala počas druhej svetovej vojny, pretože Západ aspoň na nejaké obdobie a aspoň čiastočne bral Sovietsky zväz, ako spojenca, a nie ako nepriateľa. Táto eufória však rýchlo skončila. Už menej ako rok po skončení druhej svetovej vojny Západ v r. 1946 vyhlásil novú – studenú vojnu. A zasa uvalil masívne sankcie na ZSSR, ktoré pokračovali do jeho rozpadu – do r. 1992.

Reklama

Ani po r. 1992 sa však toho veľa nezmenilo. Rusko vystupovalo ako „dedič“ po ZSSR a zdedilo aj všetky sankcie. V Európe a USA začali vymýšľať aj nové formy sankcií, ktoré neexistovali v časoch Sovietskeho zväzu. Napríklad, v r. 1974 Spojené štáty prijali „slávny“ dodatok k Zákone o obchode /dodatok Jacksona – Vanika/, ktorý radikálne obmedzoval a fakticky zakazoval obchodovanie s krajinami, ktoré zamedzujú emigrácii a porušujú ľudské práva.

Podobnú charakteristiku v prípade potreby dá sa použiť prakticky proti každému štátu. Daný dodatok /a Američania to nikdy ani neskrývali/ bol prijatý výlučne kvôli poškodeniu hospodárstva Sovietskeho zväzu. Tento dodatok bol platný takmer 40 rokov a v r. 2012 ho USA nahradili „zákonom Magnitského“.

Samostatné Rusko v priebehu 25 rokov svojej existencie sa stále nachádzalo „pod sankciami“ Západu. V ostatných 3 rokoch USA a EÚ tieto sankcie pritvrdili, ale celá podstata sa vlastne príliš nezmenila: tvrdé alebo ešte o niečo tvrdšie sankcie – aký je v tom rozdiel? No a toto je aj odpoveď na hlavnú otázku nášho „polovedeckého“ prieskumu – prečo si Rusi zo západných sankcií nerobia ťažkú hlavu? Jednoducho žijú v „období sankcií“ už vyše storočia a naučili sa s tým žiť.

Pochopiteľne, sankcie poškodzujú ruské hospodárstvo, ale Rusi to berú pokojné: čo sa dá robiť, ak inak, ako sa zdá, asi sa nedá? Opakuje sa situácia spred 80 – 90 rokov: Západ zasa svojimi sankciami donútil Rusko budovať silné sebestačné hospodárstvo. Hospodársky chaos a kríza 90.-ch rokov minulého storočia „pokrivila“ ruské hospodárstvo a v súčasnosti, pod tlakom Západu, sa zasa vracia na správne koľaje. Veď aj na Slovensku sa hovorí: všetko zlé je aj na niečo dobré…

Eugen Rusnák

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali