Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo k rozmiestneniu amerických rakiet v Európe

Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo k rozmiestneniu amerických rakiet v Európe

Moskva 11. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto: Sputnik-Maksim Blinov)

 

Moskva varuje európske štáty pred rozmiestnením amerických rakiet na ich území. Túto informáciu poskytol novinárom námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruska. Zdôraznil, že otázka rakiet stredného doletu je vecou strategickej stability a európskej bezpečnosti

Ilustračné foto

“Veríme, že sami Európania by mali mať záujem urobiť všetko preto, aby zabránili premene ich kontinentu na akúsi platformu pre rozmiestnenie a odpaľovanie amerických rakiet, povedal vysoko postavený diplomat.

Reklama

Zdôraznil, že podobné rozmiestnenie by ohrozilo územia tých štátov, ktoré by sa mohli podriadiť pod tlakom USA, ak by takýto tlak bol”. Gruska poznamenal, že Rusko dostalo signál od NATO, že aliancia nemá v pláne rozmiestniť rakety stredného doletu.

Akékoľvek rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu v oblastiach v bezprostrednej blízkosti Ruska bude mať strategický význam. Táto hrozba bude v porovnaní so strategickými systémami ešte ostrejšia, pretože doba letu sa skráti,zdôraznil Gruska.

Reklama

 

Spoločné záujmy EÚ a Spojených štátov

Na začiatku septembra navštívil americký minister zahraničia Mike Pompeo Brusel. Pri svojej návšteve sa stretol minister zahraničia USA sa zvolenou predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorá EK povedie od 1. novembra, ďalej s budúcim predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, a tiež s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim.

Okrem toho sa zišiel aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Novým lídrom pripomenul Pompeo spoločné záujmy medzi USA a Európou.

Podľa zdroja bol neoficiálny rozhovor dôverný. Stretnutie prebehlo na lepšie zoznámenie sa, a tiež, aby si strany vymenili názory v otázkach vzťahov medzi a USA.

Reklama

 

Stretnutie zástupcov a USA

Zástupca tlačového oddelenia Európskej komisie skôr novinárom oznámil, že schôdza mať vstupný a zoznamovací charakter. Potom napísal na Twitteri nástupcu Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady Charles Michel, že došlo k prejednávaniu otázok transatlantickej spolupráce.

Dnes ráno som hovoril s Pompeom o celkových hodnotách a celkových záujmoch. Európa a USA môžu ťažiť zo silnejšej transatlantickej spolupráce,uviedol na svojom účte.

 

Reklama

Spojené štáty odstúpili od INF

V októbri 2018 americký prezident Donald Trump uviedol, že USA odstupujú zo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, keď uviedol, že Moskva nedodržiava svoje záväzky. Zároveň americká strana nepredložila žiadne dôkazy svojho tvrdenia.

Neskôr dal americký minister zahraničia Mike Pompeo Moskve dva mesiace na to, aby sa vrátila k plneniu podmienok zmluvy. Spojené štáty trvali hlavne na tom, aby sa Rusko vzdalo rakety 9M729 (SSC8), ktorej dolet podľa Washingtonu porušoval zmluvu INF.

3. júla tohto roku podpísal ruský prezident Vladimír Putin zákon o vystúpení zo zmluvy INF.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:15

Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch.

18:14

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Izrael na okamžité znovuotvorenie hraničných priechodov do Pásma Gazy a zastavenie “všetkej eskalácie”.

18:13

Škótsky parlament v utorok hlasovaním potvrdil Johna Swinneyho vo funkcii nového škótskeho premiéra. Bude na čele menšinovej vlády.

17:58

Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií (MF) SR posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok do druhého čítania. Rokujú o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

17:34

Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo informácie, podľa ktorých chce zobrať samosprávam kompetencie v súvislosti s reguláciou hazardných hier. Rezort tak v utorok reagoval na vyjadrenia viacerých opozičných politických strán a na vyhlásenie petície, ktorá požaduje zachovanie súčasného stavu.

17:34

Polícia v utorok počas akcie na juhovýchode Francúzska zhabala viac ako milión tabliet extázy v hodnote viac než desať miliónov eur.

17:33

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje zvýšiť poplatok za prístup do siete (G-komponent), a to až o 233 %. Ten platia výrobcovia elektriny prevádzkovateľom siete, do ktorej sú ich elektrárne pripojené. Obnoviteľné zdroje energií (OZE) tak môžu na Slovensku už čoskoro čeliť ďalšej neprekonateľnej bariére, upozornila v utorok Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

17:32

Piešťanské letisko otvorí letnú letovú sezónu v pondelok 13. mája nočným letom do egyptskej Hurgady. Tohtoročná sezóna sa ukazuje byť sľubná a počtom pasažierov by mala prekročiť vlaňajších 27.000, uviedol výkonný riaditeľ Letiska Piešťany Bohumil Klečák.

17:32

Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta rozšírenie zoznamu povolaní na zjednodušené udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín pre zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka PKS, v reakcii na novelu nariadenia, ktorú minulý týždeň vo štvrtok (2. 5.) schválila vláda.

17:31

Bielorusko v utorok oznámilo, že na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka začalo s nečakanou inšpekciou svojich nosičov nestrategických jadrových zbraní.

17:28

Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin). Polícia ich popoludní rozohnala.

Propalestínski demonštranti na univerzite v Berlíne
Policajti odnášajú propalestínsku aktivistku počas protestu na priestranstve pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin) v utorok 7. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali