Rumunskí poľnohospodári a kamionisti sa pridali k protestom

Rumunskí poľnohospodári a kamionisti sa pridali k protestom

Bratislava 16. januára 2024 (HSP/ The European Conservative/ The Associated Press/Foto:Screenshot Youtube Video )

 

Po vzore z Nemecka sa do ulíc vybrali rumunskí poľnohospodári a kamionisti, ktorí podľa The European Conservative v Bukurešti protestujú proti vysokým daniam a “zelenej” politike

Rumunskí poľnohospodári a kamionisti sa pridali k protestom
Rumunskí poľnohospodári a kamionisti sa pridali k protestom

Rumunskí kamionisti a poľnohospodári vyšli do ulíc na protest proti vysokým daniam, vysokým cenám nafty, nízkym kompenzáciám za ich výrobky a ukrajinskému dovozu obilia. Inšpirovaní sú podobnými protestmi v Európe. Protesty naznačujú aj rastúci hnev na “zelenú” politiku vedenú EÚ.

Reklama

V pondelok protestujúci zablokovali kruhový objazd okolo hlavného mesta Bukurešť v rámci šiesteho dňa demonštrácií za sebou.

Protesty v rôznych mestách Rumunska sa začali minulú stredu. Do nedele spomalili vodiči nákladných áut a poľnohospodári cestnú premávku v okolí Bukurešti a ďalších miest, pričom zablokovali aj časť hranice s Ukrajinou.

Reklama

 

Podoba s Nemeckom

Celkovo sa demonštrácie podobajú situácii, ktorá sa odohráva v Nemecku, kde poľnohospodári v tisícoch protestujú proti tomu, že vláda zrušila dotácie na naftu v snahe splniť ciele Net Zero a zaplniť rozpočtovú dieru.

Vodiči nákladných vozidiel sa sťažujú na vysoké sadzby poistenia a daní a dlhé čakacie lehoty na hraniciach. Poľnohospodári požadujú moratórium na splácanie úverov, rýchlejšie vyplácanie štátnych dotácií a odškodnenie pre tých, ktorí boli postihnutí suchom a narušením trhu spôsobeným dovozom ukrajinského obilia.

Keďže Čierne more je od ruskej invázie na Ukrajinu väčšinou zablokované, rumunský prístav Konstanca sa stal dôležitým centrom pre vývoz ukrajinského obilia. A to najmä odkedy EÚ zrušila clá a dovozné limity.

 

Reklama

Protest začal už minulú stredu

Od minulej stredy jazdili desiatky poľnohospodárov a kamionistov nízkou rýchlosťou smerom na Bukurešť. Niektorí z nich pre Euractiv uviedli, že sa inšpirovali podobnými nemeckými protestmi.

„Existujú pravidlá, ktoré už nemôžeme ďalej znášať,“ vysvetlil novinárom farmár Danut Andrus a dodal : „Za týchto okolností už ja a ani moji kolegovia nemôžeme získať ani bankové úvery.“

„Už nie sme pre banky atraktívny, nemáme možnosť pôsobiť v krajine,“ vysvetlil a dodal : „Protesty budú pokračovať, kým tieto orgány nepochopia, že ich neschopnosť riadiť krajinu je skutočná.“

 

Ukrajinské obilie

Rozhodnutie Komisie EÚ zrušiť obmedzenia na dovoz ukrajinského poľnohospodárstva do bloku bolo kontroverzné od jeho vzniku v roku 2022, pričom poľnohospodári odsudzovali narušenie trhu a komisia sa zdala byť nereaktívna.

Reklama

V nedeľu sa zástupcovia rumunského ministerstva dopravy, poľnohospodárstva a financií stretli s protestujúcimi, ale neskôr oznámili, že nedosiahli žiadnu dohodu.

Protestujúci požiadali vládu priamo o uistenie, že na rumunskom území nezostanú žiadne ukrajinské obilniny určené na tranzit.

Vláda v odpovedi uznala obavy protestujúcich a uviedla, že dúfa v zavedenie systému elektronických colných plomb na ukrajinský tovar. Hypoteticky by to zabránilo zaplavovaniu rumunských trhov tovarom namiesto jeho tranzitu z krajiny – ako sa pôvodne plánovalo v rámci “Systému solidárnych uličiek” EÚ.

„Ide o opatrenia súvisiace s lepšie organizovaným riadením na našej úrovni, pretože ste sa skutočne oprávnene sťažovali. Tu vám dávame za pravdu, pretože musíme sprísniť všetky tieto opatrenia súvisiace s tranzitom Rumunska a nie náhodou zavádzame elektronickú pečať tovaru. Ide o 2 000 plomb, ktoré máme v úmysle zakúpiť a ktoré, dúfam, budeme môcť uviesť do prevádzky do 1. júla,“ povedal minister financií Marcel Boloş po stretnutí s protestujúcimi.

Boloşovo ministerstvo a protestujúci nedospeli k dohode o tom, ako okamžite riešiť finančné potreby poľnohospodárov. Rumunské médiá uvádzajú, že vláda pripravuje balík opatrení na podporu poľnohospodárov a zabezpečenie prístupu k úverom. Jeho súčasťou by mal byť dodatočný balík pre chovateľov zvierat s celkovým balíkom 72,4 milióna eur.

 

Rumunskí poľnohospodári nie sú sami

Vláda zároveň pripomenula, že tieto opatrenia bude musieť schváliť Komisia EÚ v rámci pravidiel spoločného trhu.

Rokovania medzi rumunskou vládou a zástupcami poľnohospodárov boli obnovené v pondelok a očakáva sa, že potrvajú aj v utorok 16.januára.

Rumunskí poľnohospodári nie sú sami – ich kolegovia z Vyšehradskej skupiny už od decembra poukazujú na problémy s podhodnotením ukrajinského dovozu. Vyzývajú svojich národných lídrov na koordinovanú reakciu. Demonštrácie sa plánujú aj v Bulharsku a Poľsku.

Maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy v pondelok uviedol, že Bulharsko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko požiadali Európsku komisiu o zavedenie dovozných ciel na ukrajinské obilie.

Reklama

„Brusel musí nájsť riešenie a pomôcť poľnohospodárom vyrovnať sa s narušením trhu spôsobeným ukrajinskými poľnohospodárskymi výrobkami,“ uviedol Nagy v príspevku na Facebooku.

The Associated Press informuje, že rumunský premiér Marcel Ciolacu v pondelok vyzval na “urýchlené vypracovanie” legislatívy na vyriešenie sťažností protestujúcich.

„S protestujúcimi naďalej rokujeme v dobrej viere. Sme plne otvorení dialógu,“ povedal Ciolacu na stretnutí s ministrami, ktorí sa podieľajú na rokovaniach s protestujúcimi, uvádza sa vo vyhlásení jeho úradu.

Aliancia za poľnohospodárstvo a spoluprácu poslala v pondelok ministerstvu poľnohospodárstva dokument, v ktorom uviedla 15 požiadaviek pred plánovaným stretnutím strán, ktoré sa malo uskutočniť neskôr v priebehu dňa.

Zástupca aliancie po pondelkových rokovaniach uviedol, že minister poľnohospodárstva schválil mnohé z požiadaviek poľnohospodárov a že protesty budú “pravdepodobne” pozastavené. Pred stretnutím aliancia pohrozila, že v prípade nedodržania série termínov “urýchlene začne” kroky na rozšírenie demonštrácií.

Reklama

Rumunská štátna dopravná polícia odporučila vodičom, aby sa vyhýbali oblastiam, kde sa konajú protesty, a pomohli tak uvoľniť dopravu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali