Rostislav Iščenko: Teroristické útoky v Moskve potrebuje Zelenskyj, aby dostal povolenie na útek z Ukrajiny

Rostislav Iščenko: Teroristické útoky v Moskve potrebuje Zelenskyj, aby dostal povolenie na útek z Ukrajiny

Moskva 23. marca 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP/)

 

Zdroj zo Zelenského kancelárie zverejnil na sociálnych sieťach Erdoganov mierový plán v znení, ktoré turecký líder ponúkol Ukrajincovi 8. marca. Erdogan zároveň uviedol, že je pripravený zorganizovať mierový summit za účasti Ruska, USA a Ukrajiny, píše Michail Zubov pre Svobodnaju Pressu

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke Volodymyr Zelenskyj

Na rozdiel od návrhov čínskeho vodcu, súdruha Si Ťin-pchinga, ktoré sa pri všetkej svojej múdrosti zdajú byť ťažko realizovateľné, Erdoganov plán vyzerá prinajmenšom reálne, pretože vychádza zo skúseností, ktoré sa už uplatnili v praxi: v situácii na ostrove Cyprus.

Reklama

Navrhuje sa prímerie na obdobie do roku 2040, pričom skutočné hranice sú stanovené reálnym stavom v čase podpisu dohody. Spojené štáty zároveň garantujú, že Rusko už nebude postupovať ďalej a Ukrajina si zachová svoj neblokujúci status a prestane ostreľovať Rusko vrátane nových regiónov.

V roku 2040 sa na nových územiach Ruska vrátane Krymu opäť uskutoční referendum o tom, ktorého štátu chcú byť súčasťou. Po sčítaní hlasov Rusko, Turecko a Spojené štáty podporia snahu Ukrajiny o vstup do Európskej únie.

Reklama

Podľa zdroja z prezidentskej administratívy Zelenskyj tento plán dosť ostro odmietol.

Ukrajinský politológ Rostislav Iščenko povedal pre Svobodnuju Pressu, s akou alternatívou počíta kyjevský vodca.

 

 

“SP: Rostislav Vladimirovič, nie je známe, ako by ruská strana reagovala na Erdoganov plán, ale vyzerá to ako najlepšia možnosť pre Ukrajinu a zároveň spadá pod Putinove požiadavky – aby Kyjev nevyužil prímerie na prípravu ďalšej “protiofenzívy”. Prečo Zelenskyj povedal nie?

Reklama

– Zelenskyj by mal posmrtne dostať nejakú ruskú medailu za odmietnutie Erdoganovho plánu. Keby totiž súhlasil, Moskva by sa dostala do ťažkej pozície. Tento plán nie je pre Rusko výhodný: neumožňuje vojskám ministerstva obrany rozvinúť prevahu, ale odmietnutie Moskvy by vyzeralo šokujúco, pretože záujmy, ktoré vyslovil Putin, sú v ňom skutočne zohľadnené.

V skutočnosti zmrazenie konfliktu na 16 rokov, aj keď Ukrajina splní všetky podmienky, nie je to výhodné pre nikoho okrem Turecka. Američania a Európania stále dúfajú, že ak už aj Rusko neporazia, tak ho aspoň viac potrápia, než sa uspokoja s remízou.

Je v bezpečnostnom záujme Ruska, aby sa denacifikácia Ukrajiny vyriešila bezodkladne. Pretože nacistická Ukrajina skôr či neskôr opäť zaútočí.

 

“SP: Aký prínos má Erdoganov plán pre Turecko?

Reklama

– Erdogan sa počas celej svojej vlády snaží, nie bez úspechu, vrátiť Turecko do kategórie veľmocí, z ktorej vypadlo v dvadsiatom storočí. Jednou z charakteristických čŕt veľmocí je úsilie o sprostredkovanie. Toto je prvá, ale nie najdôležitejšia črta.

Po druhé, pre Erdogana je dôležité, že na Ukrajine zostáva režim nepriateľský Rusku. Nie je to nič osobné, len Rusko je mocný štát, a ak má úplne voľné ruky, Turecko musí tíško sedieť a brať ohľad na svojho mocného suseda pri Čiernom mori. A keď je Rusko zaneprázdnené konfrontáciou s Ukrajinou, Turecko má viac príležitostí na Blízkom východe a v Zakaukazsku.

Čím viac sa Rusko zaoberá svojimi problémami na Blízkom východe, tým silnejší je vplyv Turecka v jeho záujmovej zóne. Ako vyriešilo otázku s Arménskom a Azerbajdžanom – zapamätajte si to sami….

 

“SP: Rusko bolo rozptýlené Ukrajinou, Arménsko ho nezaujímalo – a Turecko pomohlo Azerbajdžanu získať kontrolu nad Náhorným Karabachom.

– Presne tak. A aj v iných smeroch môže Turecko riešiť svoje vlastné problémy, zatiaľ čo všetci ostatní sa zaoberajú dôležitejšími vecami. Takto sa riešia problémy. Ak sú veľmoci v kľude, bez konfliktov – Turecko nebude dvíhať hlavu, a ak sú zaneprázdnené navzájom – v tomto čase môžete napumpovať svaly, získať vplyv. A keď sa Moskva zapojí do oblasti, kde sa záujmy Ruska a Turecka prekrývajú, bude už neskoro.

Preto je pre Erdogana dôležité, aby sa aspoň nejaká Ukrajina zachovala. A Kyjevu dáva návod: dajte Rusku časť území, ktoré ste kedysi považovali za svoje, zmrazte tam konflikt. Hlavné je len zachovať sa pre budúci boj s Ruskom. Nepríďte o všetko.

 

“SP: A kyjevská moc sa nebojí, že všetko stratí?

– Sníva o tom. Ak Ukrajina prežije, bude potrebné živiť obyvateľstvo, starať sa oň. A ukrajinské úrady sú zvyknuté jednoducho obchodovať s Ukrajinou. A Zelenskyj a jeho tím majú pochopiteľný plán na zbytok života: počkať na zdrvujúcu porážku od Ruska, ujsť na Západ a vytvoriť tam ukrajinskú exilovú vládu, ktorá bude za malý poplatok, postačujúci na sladký život, vytvárať zdanie protiruskej aktivity. Tvrdiac: “Sme poslední, ktorí prežili genocídu.”

Reklama

Kyjev sa inšpiruje skúsenosťami Tichanovskej. Lenže aby získal viac ako ona a žil vo veľkej priateľskej diaspóre, je potrebné, aby sa Ukrajina zrútila s čo najväčším hlukom.

 

“SP: A prečo Zelenskyj zrušil voľby, potláča prevraty? To všetko by jeho tímu umožnilo utiecť už tento rok.

– Myslím, že počas svojej poslednej cesty do USA o to požiadal, ale povedali mu: je príliš skoro. Bojujte viac, kým ešte máte s kým a s čím bojovať. Odídete v pravý čas – keď AFU odhodí zbrane a utečie. A k tomu majú ešte ďaleko.

Pre USA je to biznis. A pre Zelenského tiež, ten si nenechá ujsť ani cent.

Reklama

Ak teraz Zelenskyj príde do Spojených štátov alebo do Európy a požiada o politický azyl, celý Západ mu povie: “Si idiot? Tvoj ľud je pripravený zomrieť na fronte, tak choď a bojuj. Keď sa všetko skončí, potom dôjdi”.

Takže Zelenskyj, samozrejme, chce, aby Rusko rozmetalo Ukrajinu na kúsky, a čím skôr, tým lepšie. Preto provokuje Moskvu teroristickými činmi ku tvrdým krokom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali