Teroristický útok na okraji Moskvy/ Unikli snímky ako jedného z podozrivých teroristov kŕmili jeho vlastným odrezaným uchom

Teroristický útok na okraji Moskvy/ Unikli snímky ako jedného z podozrivých teroristov kŕmili jeho vlastným odrezaným uchom

Bratislava 22./23. marca 2024 (HSP/TASR/Twitter/Foto: Screenshot)

Aktualizujeme

Upozornenie: Snímky nižšie nie sú vhodné pre mladistvých a citlivé povahy 

Najmenej traja ozbrojenci v bojových uniformách spustili streľbu v koncertnej sále v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy

Crocus City Hall
Masívny plameň nad horiacou budovou koncertnej sály Crocus City Hall

Reklama

20:00- Vo večernom príhovore Zelenskyj komentoval teroristický útok v Moskve a Putinove vyhlásenia, žs teroristi sa plánovali uchýliť na Ukrajinu.

Putina nazval “hajzlom” a “nízkym človekom”.

Reklama

“To, čo sa včera stalo v Moskve, sa Putin aj iní šmejdi očividne snažia zvaliť na niekoho iného. Vždy majú rovnaké metódy. Toto sa už stalo. Boli vyhodené do vzduchu domy, streľba a bombové útoky. A oni vždy obviňujú iných. Prišli na Ukrajinu, vypaľujú naše mestá – a Ukrajina sa to snaží zvaliť na nich,” – povedal Zelenskyj.

“Včera sa to všetko ešte stalo a tento podliak Putin namiesto toho, aby sa zaoberal svojimi ruskými občanmi, aby ich oslovil, dvadsaťštyri hodín mlčal – rozmýšľal, ako to pritiahnuť na Ukrajinu,” dodal ukrajinský prezident.

 

19:00- Štyria podozriví z teroristického útoku zadržaní v Brjanskej oblasti boli prevezení do Moskvy do Vyšetrovacieho výboru.

Priviezli ich v dvoch autách, ktoré sú stále na dvore Vyšetrovacieho výboru. To naznačuje, že podozriví sú vypočúvaní a vykonávajú sa s nimi vyšetrovacie úkony.

Reklama

 

17:30- Všetci štyria páchatelia teroristického útoku v Crocuse boli nájdení a zadržaní. Najdôležitejšie informácie:

– boli zadržaní v Brianskej oblasti s odstupom niekoľkých hodín, mali v úmysle prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu, militanti mali príslušné kontakty na ukrajinskej strane, uviedla FSB;

– Putin poznamenal, že páchatelia streľby v Krokuse sa pohybovali smerom na Ukrajinu, kde pre nich bolo pripravené “okno”. V prípade teroristického útoku bolo zadržaných celkovo 11 osôb;

– všetci militanti sú cudzími štátnymi príslušníkmi,

Reklama

– jeden z nich, muž narodený v roku 1998, pricestoval 4. marca z Turecka, kde mu skončila platnosť dokladov;

– neznáme osoby mu prostredníctvom Telegramu ponúkli zabiť “akýchkoľvek” ľudí, ich celé mená nepozná. Zákazníci sa k bojovníkovi dostali pred mesiacom prostredníctvom istého kazateľa, ktorého lekcie študoval. Cena bola pol milióna rubľov;

– polovicu peňazí dostal na kartu, ktorú stratil v lese, zákazníci im poskytli zbrane a oni si vybrali miesto;

– Vodca teroristov nehovoril po rusky, žil v ubytovni so svojím priateľom Muchamadom a 10-12 dní pred útokom sa stretol s istým Abdullahom;

– tento Abdullah, ktorého militant údajne poznal podľa orientačnej karty, si kúpil auto, údajne na taxislužbu;

– Tretí militant, ktorý bol vypočutý, uviedol, že má 30 rokov, a tvrdil, že nerozumie po rusky; podľa neho jeho komplici vyhodili všetky zbrane z auta na cestu predtým, ako ich zadržali;

– Štvrtý terorista pracoval v holičstve. Salónu sa teraz vyhrážajú.

 

17:00- Americký minister zahraničných vecí Blinken odsúdil teroristický útok v Moskve a vyjadril “solidaritu s ruským ľudom”.

“Spojené štáty dôrazne odsudzujú včerajší smrtiaci teroristický útok v Moskve. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí a všetkým, ktorých sa tento ohavný zločin dotkol. Odsudzujeme terorizmus vo všetkých jeho formách a sme solidárni s obyvateľmi Ruska, ktorí smútia nad stratami na životoch v dôsledku tejto hroznej udalosti,” citovala Blinkena webová stránka ministerstva zahraničných vecí.

Reklama

 

16:00- Zábery z brutálneho zadržania jedného z podozrivých z teroristického útoku na koncerte pri Moskve. Je na nich vidieť, že pravdepodobnému teroristovi bolo zrejme odrezané pravé ucho a strčené do úst.

 

15:00-Rusko začalo pracovať na téme návratu trestu smrti po teroristickom útoku v Crocuse.

“V súčasnosti existuje mnoho otázok týkajúcich sa trestu smrti. Táto téma bude určite hlboko, odborne, zmysluplne spracovaná. A bude prijaté rozhodnutie, ktoré bude zodpovedať náladám a očakávaniam našej spoločnosti,” povedal Vladimir Vasiljev, šéf frakcie Jednotného Ruska v Dume.

Reklama

 

14:45- Teroristický útok v Crocus City Hall sa oficiálne stal najväčším, čo sa týka počtu obetí, v ruskej histórii.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa najnovších údajov sa počet obetí zvýšil na 133.

Počet obetí pritom neustále stúpa. Okrem toho, že v nemocniciach je mnoho ťažko zranených, záchranári naďalej odstraňujú trosky zhorenej koncertnej sály.

 

Reklama

14:40- Teroristi zrazili autom osemročného chlapca, keď utekali z miesta tragédie.

Otec zraneného dieťaťa povedal, že na koncert išli ako rodina – on, jeho manželka, dcéra (11 rokov) a syn.

“Keď sa začala streľba, podarilo sa nám rýchlo dostať zo sály. Najprv sme sa chceli ukryť na záchode, ale v poslednej chvíli sme si to rozmysleli. Teraz si uvedomujeme, že to bolo správne rozhodnutie. Opatrne som vyviedol rodinu z budovy, vybehli sme von …

A keď som si myslel, že sme v bezpečí, videl som, ako sa na nás plnou rýchlosťou rúti to auto značky Renault a úmyselne narazí do môjho syna, zrazí ho.

Dotklo sa to [auto] mojej dcéry a mňa, mali sme menšie modriny. Syn utrpel poranenie hlavy, zlomeninu kľúčnej kosti a zlomeninu stehennej kosti. Lekári zatiaľ neposkytujú žiadne prognózy. Prosíme len všetkých, aby sa za neho modlili.”

 

14:00- V súčasnosti je v zdravotníckych zariadeniach 107 obetí teroristického útoku v Crocus City Hall, vrátane 3 detí, uviedla Golikova.

Reklama

15 pacientov zranených v Crocuse je v extrémne vážnom stave, 42 je vo vážnom stave, dodala.

 

13:30- Putin sa vyjadruje k teroristickému útoku v meste Crocus. Vyhlásil 24. marec za deň celoštátneho smútku za obete teroristického útoku.

 

 

12:20- Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak tiež poprel účasť Ukrajiny na teroristickom útoku, ku ktorému sa prihlásila FSB.

Uviedol, že Ukrajina “očakávala verziu ruských predstaviteľov o ‘ukrajinskej stope’ teroristického útoku v Crocus City Hall”.

Reklama

“Záver je zrejmý: akékoľvek pokusy spájať Ukrajinu s teroristickým útokom sú absolútne neudržateľné, Ukrajina nemá s týmto incidentom ani najmenšie spojenie. Verzie ruských špeciálnych služieb týkajúce sa Ukrajiny sú absolútne neudržateľné a absurdné,” napísal Podoljak na Twitteri

 

12:00-Hovorca GUR Andrej Jusov popiera, že by sa podozriví z teroristického útoku v Crocuse snažili ujsť na Ukrajinu, ako to tvrdí FSB.

“Konkrétne toto vyhlásenie a táto informácia je, samozrejme, nezmysel. Je nemysliteľné, aby po viac ako dvoch rokoch plnej invázie teroristi cestovali do pohraničných oblastí, ktoré sú teraz najviac nasýtené bezpečnostnými zložkami, špeciálnymi službami a armádou. Myslím si, že komentáre sú tu zbytočné,” povedal Jusov.

Predstaviteľ GUR uviedol, že obvinenie FSB je “lož a pokus o oznámenie ukrajinskej stopy, čo ruský režim robí od prvých minút po uskutočnení útoku”.

 

11:20- Rusko sa naďalej hlási k “ukrajinskej stope” v teroristickom útoku, ktorý sa odohral na koncerte v Crocus Hall.

Reklama

“Teraz už vieme, v ktorej krajine sa títo krvaví bastardi plánovali ukryť pred trestným stíhaním – na Ukrajine. Práve v krajine, ktorá sa rukami západných liberálnych režimov na desať rokov zmenila na centrum šírenia terorizmu v Európe a v extrémistickom besnení predstihla dokonca aj Kosovo,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

10:50- Počet mŕtvych v Crocuse stúpol na 115 osôb, uviedol ruský Vyšetrovací výbor.

V predvečer ruská tlač informovala, že v jednej z toaliet koncertnej sály sa našlo 28 nových tiel mŕtvych. A ďalších 14 tiel – na jednom z evakuačných schodísk.

Podľa zdrojov ľudia ležali v skupinách. Niektorí zomreli v náručí so svojimi deťmi.

 

Reklama

 

10:10-Rustam Nazarov sa na teroristickom útoku nezúčastnil – na internete o ňom kolujú falošné informácie.

29-ročný Rustam Nazarov pracuje ako taxikár v Samare a večer v deň útoku na Crocus City Hall bol na večeri u svojich rodičov a potom viezol domov svoju sestru.

Ráno uvidel svoju fotografiu v orientačnom materiáli a sám išiel nahlásiť omyl miestnym orgánom činným v trestnom konaní. S najväčšou pravdepodobnosťou sa dostal na zoznam hľadaných osôb, pretože auto teroristov Renault mu kedysi patrilo, pred dvoma rokmi ho ale predal.

 

 

Reklama

10:05- Annalena Baerbocková po útoku na Crocus povedal, že Nemecko odsudzuje “zbabelý a neľudský teror kdekoľvek” a súcití s obyvateľmi Ruska.

 

 

10:01- Putin telefonoval s Lukašenkom, uviedol Peskov.

“Bieloruský prezident vyjadril hlbokú sústrasť v súvislosti so včerajším teroristickým útokom v Moskve. Strany potvrdili svoju pripravenosť spolupracovať v boji proti terorizmu,” uviedol hovorca ruského prezidenta.

Reklama

 

09:55- Námestník ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov: V nemocniciach sa lieči 107 obetí teroristického útoku vrátane 4 detí. Stav 16 obetí, vrátane 1 dieťaťa, je mimoriadne vážny, zatiaľ čo 44 ďalších, vrátane 2 detí, je vo vážnom stave. Pod lekárskym dohľadom bolo prepustených 8 ľudí v uspokojivom stave. Podľa predbežných odhadov bolo ďalších 32 obetí ošetrených ambulantne.

 

09:52- Ruská federácia po prvýkrát oficiálne obvinila Ukrajinu z účasti na organizovaní teroristického útoku v Crocuse.

FSB uviedla, že teroristi zadržaní v Brjanskej oblasti mali v úmysle prekročiť hranice medzi Ruskom a Ukrajinou a “mali príslušné kontakty na ukrajinskej strane”.

 

09:50- Prezidentka Zuzana Čaputová: “Včerajší útok na civilné obyvateľstvo v Moskve je absolútne neakceptovateľným a odsúdeniahodným teroristickým činom. Myslím na rodiny desiatok nevinných obetí a ich blízkych.”

 

09:30- Rusko potvrdzuje, že dostalo varovanie od Spojených štátov o príprave teroristického útoku na ruskom území.

Podľa ruských médií, ktoré sa odvolávajú na špeciálne služby, však tieto informácie “mali všeobecný charakter a neobsahovali žiadne podrobnosti”.

 

09:00- Šéf FSB informoval Putina o zadržaní 11 osôb vrátane všetkých 4 teroristov priamo zapojených do teroristického útoku v Krokuse.

 

08:30- Poslanec Štátnej dumy Khinshtein uviedol podrobnosti o zadržaní bieleho Renaultu, v ktorom sa teroristi z Crocusu pokúšali ujsť.

“Podľa predbežných informácií bol “Renault”, na ktorom cestovali podozriví, odhalený v noci pri obci Chačun, Karačinský okres, Brjanská oblasť. Auto nezastavilo na žiadosť strážcov zákona a pokúsilo sa o útek.

Reklama

Počas prenasledovania sa začalo strieľať a auto sa preklopilo. Jeden terorista bol zadržaný na mieste, ostatní utiekli do lesa. V dôsledku pátrania okolo 3.50 h bol nájdený a zadržaný druhý podozrivý. Pátranie po ostatných pokračuje. Do operácie sú zapojené všetky orgány činné v trestnom konaní.

V kabíne Renaultu sa našla pištoľ PM, zásobník do útočnej pušky AKM a pasy tadžických občanov,” napísal Khinshtein.

Hľadané auto

 

08:10- Ministerstvo zahraničných vecí Tadžikistanu označilo informácie o účasti tadžických občanov na teroristickom útoku v Crocus City Hall pri Moskve za falošné.

Ministerstvo zdôraznilo, že od ruskej strany nedostalo potvrdenie príslušných údajov. Ministerstvo zahraničných vecí tiež poznamenalo, že “šírenie neoverených a nedôveryhodných informácií môže spôsobiť škodu tadžickým občanom” v zahraničí.

 

07:30- Telegramové kanály zverejňujú zoznam šiestich podozrivých z teroristického útoku v Crocuse.

1. Faizov Rivožidin Zokirdžonovič (20.05.2004)

2. Ismoilov Rivožidin Islomovič (25.09.1972)

3. Faizov Muhammad-Sobir Zokirdžonovič (20.05.2004).

4. Nasramailov Makhamadrasul Zarabidinovič Nasramailov (21.07.1986)

5. Safolzoda Šochinjon Abdugaforovič (28.07.2002)

6. Nazarov Rustam Isroilovich Nazarov (02.01.1995).

Všetci rodáci z Tadžikistanu. Auto Renault Symbol, ktoré sa objavilo na kamerách, kúpili pred niečo vyše týždňom od iného Tadžika v Moskve.

Údajní teroristi boli registrovaní v Jaroslavskej, Ivanovskej a Samarskej oblasti.

Reklama

 

07:10- Očitý svedok tragédie, ku ktorej došlo v moskovskom Crocuse, porozprával o tom, ako sa návštevníci zachraňovali pred teroristami.

“Išli sme na prvé poschodie. Strieľať začali už v hale, potom začali ľudia utekať. Všetci začali utekať do našej haly a z tej strany začali strieľať priamo do davu, priamo do ľudí,” podelila sa žena.

Pomohol jej muž, ktorý bol neďaleko. Povedal žene, aby sa plazila, píše REN TV.

“Dobre, boli sme blízko východu. Aj keď sme sa báli, že prídu z našej strany,” – spresnila očitá svedkyňa.

Predtým Svobodnaja Pressa napísala, že mladý muž, ktorý bol prítomný počas udalostí v “Crocus City Hall”, napadol jedného z teroristov, zobral mu automatickú pušku a zasiahol ho pažbou zbrane, podarilo sa mu zachrániť desiatky ľudí.

 

06:00- Pri teroristickom útoku v moskovskej oblasti Crocus zahynulo viac ako 60 ľudí, oficiálne informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Spresnil, že počet obetí nie je konečný.

Ruské kanály uvádzajú počet 80 mŕtvych. Zranených bolo 145 ľudí, z toho päť detí. Vo vážnom stave je 60 ľudí. Pripomeňme, že teraz sa pátra po údajných teroristoch, ktorým sa pravdepodobne podarilo opustiť koncertnú halu.

Ruské telegramové kanály píšu, že ich auto sa našlo v Brjanskej oblasti, niekoľko kilometrov od hraníc s Ukrajinou (Surašský okres). Iné potvrdenie tejto informácie zatiaľ neexistuje.

 

03:49 – V Crocuse je stále niekoľko izolovaných požiarov, ale oheň sa už väčšinou podarilo uhasiť

Podľa guvernéra Vorobieva sa záchranárom podarilo dostať do haly, kde bola dlhodobo vysoká teplota a kde bolo epicentrum požiaru.

 

23. marca 2024/03:45 – Počet obetí teroristického útoku v Crocuse presiahol 70 – telá obhorených dymom boli vynesené z toaliet. To však ešte nie je konečný počet.

Reklama

 

22:30 – Na sociálnych sieťach sa objavuje screenshot správy, že ISIS sa prihlásila k zodpovednosti za teroristický útok v Crocuse. Jej pravdivosť zatiaľ nebola potvrdená.

Viaceré ruské telegramové kanály ju označili za podvrh.

 

22:00 – Na sociálnych sieťach sa začali šíriť informácie, že teroristický útok v Crocuse zorganizovala ISIS.

Telegramové kanály zverejnili správu, že pre podozrenie z účasti na útoku na Crocus sa hľadá päť rodákov z Ingušska.

Tieto informácie sa však ukázali ako falošné, keďže všetci boli 2. – 3. marca 2024 počas operácie ruských bezpečnostných síl zabití.

 

21:35 – Ruský prezident Vladimir Putin dostáva najnovšie správy ohľadne piatkového útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal desiatky životov, informoval novinárov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin sa k udalostiam zatiaľ nevyjadril.

 

21:30 – Teroristický útokdoteraz odsúdilo viac ako 20 krajín.

Konkrétne takéto vyhlásenia vydali USA, Nemecko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Grécko, Turecko, Bielorusko, Kirgizsko, Pakistan, Irán, Saudská Arábia, Katar, Egypt, Kuba, Kazachstan, Palestína, Venezuela, Arménsko a Azerbajdžan, Spojené arabské emiráty, Tadžikistan, Španielsko a Sýria.

“Samozrejme, že odsudzujeme terorizmus v akejkoľvek podobe,” povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

 

21:20 – Ukrajinská vojenská rozviedka HUR v piatok obvinila ruské tajné služby zo zosnovania útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo podľa úradov najmenej 40 ľudí a 100 ďalších utrpelo zranenia.

“Teroristický útok v Moskve bol plánovanou a úmyselnou provokáciou ruských špeciálnych služieb na príkaz (prezidenta Vladimira) Putina,” napísala HUR na sociálnej sieti Telegram s tým, že cieľom bolo eskalovať vojnu s Ukrajinou.

 

21:07 – Rusko v piatok naliehalo na Spojené štáty, aby poskytli akékoľvek informácie týkajúce sa útoku na koncertnú halu na predmestí Moskvy, kde zahynulo najmenej 40 ľudí. Reagovalo tak na vyhlásenie Washingtonu, že podľa predbežných informácií sa na útoku nepodieľala Ukrajina.

Biely dom prostredníctvom hovorcu Rady USA pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho uviedol, že v tejto chvíli “neexistujú indície” o možnej úlohe Ukrajiny v súvislosti s masovou streľbou v koncertnej sále Crocus City Hall, ktorá sa nachádza v meste Krasnogorsk na okraji ruskej metropoly.

 

21:05 – Ukrajina “nemá nič spoločné” s piatkovou streľbou v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, pri ktorej zahynulo najmenej 40 ľudí. Napísal to na sociálnej platforme Telegram poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

 

21:00 – Piatková streľba v moskovskej koncertnej sále Crocus City Hall si vyžiadala najmenej 40 mŕtvych, oznámila Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB). Ruský telegramový kanál 112 udáva počet obetí 140, pričom však nie je jasné, koľko ľudí z tohto počtu podľa neho zahynulo. Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov uviedol, že na mieste zasahuje až 70 záchranárskych tímov.

 

V sieni Crocus City Hall sa malo práve konať vystúpenie rockovej kapely Piknik. Hudobníkom sa podľa polície nič nestalo. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sú na mieste zranení a v budove vypukol požiar, informuje TASR.

Muži strieľali z automatických zbraní. Podľa agentúry TASS v budove došlo aj k výbuchu. Ruské médiá uvádzajú, že jeden z podozrivých z teroristického útoku bol zadržaný.

Podľa informácií časť budovy je v plameňoch vrátane strechy. Plamene uväznili v budove aj niekoľko ľudí. V oblasti evakuujú obyvateľov. “Práve sme odtiaľ prišli, ledva sme sa dostali von… hrôza. Bežali sme a za nami sa ozvala streľba zo samopalu.” Uviedol svedok.

“Schovali sme sa do nejakého kúta, na eskalátore bola tlačenica, sklenené dvere boli rozbité rukami a nohami…. Tá hrôza sa nedá opísať.”  Ďalší z očitých svedkov opisuje teroristov:

“Najmenej päť mužov, bradatí. Pôsobili ako pripravení a vycvičení bojovníci. Keď vchádzali do budovy, zabili strážnikov a ľudí stojacich pri dverách. Potom zablokovali hlavný vchod. Teroristi sú ozbrojení. Niektorí majú pri sebe vyložené zásobníky s rôznou muníciou. Najmenej dvaja z útočníkov majú pri sebe ruksaky, pravdepodobne so zápalnými zmesami” Dodal.

K streľbe sa vyjadril aj Biely dom. Uviedol, že nemá žiadne informácie o príprave teroristického útoku v Moskve. Predtým mnohí ruskí občania pripomenuli, že pred niekoľkými týždňami západné veľvyslanectvá v Moskve varovali svojich občanov pred hrozbou teroristických útokov na preplnených miestach. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová uviedla, že ak USA majú alebo mali k dispozícii spoľahlivé údaje o teroristickom útoku v Crokuse, mali by ich okamžite odovzdať Rusku.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali