Rok vojny. Čo ďalej? Možné scenáre

Rok vojny. Čo ďalej? Možné scenáre

Bratislava 24. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP – Andrii Marienko)

 

Rok vojny, pre Európanov úplne nepredstaviteľnej, je za nami. Všetci si kladú otázku, čo ďalej. Prinášame vám podrobnú prognózu ukrajinských novín Strana, ktoré situáciu sledujú úplne z blízka

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

1. Už viac ako mesiac všetci diskutujú o nadchádzajúcej “rozsiahlej ofenzíve” Ruskej federácie, ale zatiaľ môžeme povedať len toľko, že ruské sily vedú lokálne útočné operácie s cieľom obsadiť Bachmut a Ugledarský výbežok a snažia sa posunúť front z Donecka (po oblúku Avdejevka – Marinka), ako doteraz. Ruská armáda je teraz vďaka zvýšenému počtu a stále väčšej palebnej sile schopná viesť aktívnu obranu s postupom v niektorých oblastiach. Zatiaľ však nevyriešila problémy, ktoré jej bránia viesť rozsiahle útočné operácie. V prvom rade je to nedostatok vysoko presných úderných zbraní, ktoré by zasiahli delostrelectvo AFU do hĺbky niekoľkých desiatok kilometrov od frontovej línie. Pretrvávajú aj problémy s komunikáciou a prieskumom a čoraz viac sa prejavuje problém “hlad po nábojoch”. Ak sa tieto problémy nevyriešia, úspech ofenzívy (aj keby sa uskutočnila) je otázny. Riešenie týchto problémov spočíva v obmedzených zdrojoch ruského vojensko-priemyselného komplexu a bude závisieť od možnosti Ruska nakupovať zbrane od iných krajín. Obstarávanie od Iránu už prebieha, ale situácia sa môže dramaticky zmeniť, ak zbrane začnú dodávať Číňania, ako sa v poslednom čase vytrvalo hovorí (hoci zatiaľ sa nič nepotvrdilo). Pre Rusko by však bolo vojensko-politickým víťazstvom aj to, keby si udržalo územia, ktoré už dobylo. Preto nemožno vylúčiť, že Rusko sústredí svoje úsilie práve na to, kým nevyrieši vyššie uvedené problémy.

Reklama

2. Pokiaľ ide o ofenzívu AFU, tá už bola opakovane avizovaná tak Ukrajinou, ako aj Západom. Najčastejšie sa uvádza smer hlavného úderu na juh k pobrežiu Azovského mora s cieľom prerušiť pozemný koridor na Krym a rozrezať ruské sily na dve časti a prinútiť ich opustiť ľavý breh Dnepra (menej často sa ako smer hlavného úderu uvádza Doneck).

3. Rozšírený je názor, že ak ofenzíva uspeje a dosiahne Azovské more a hranicu s Krymom, Ukrajina nebude pokračovať ďalej, ale začne rokovania s Ruskom “zo silnej pozície” s perspektívou, že Krym si zachová svoj ruský štatút, čo je však veľmi pochybné. Ak dôjde k prielomu, je pravdepodobné, že AFU pôjde ďalej na Krym, pričom využije jeho logistickú zraniteľnosť (rakety dosiahnu Krymský most). Pravda, často sa tiež tvrdí, že v prípade ohrozenia Krymu by Rusko mohlo priamo pohroziť použitím jadrových zbraní. A v takom prípade je pravda, že Američania môžu trvať na tom, aby sa AFU zastavila. Nie je však isté, že k takýmto hrozbám dôjde. Predtým sa očakávali v súvislosti s útokom na Cherson, ale nestalo sa tak. Hoci Krym je pre Moskvu určite dôležitejší ako Cherson.

Reklama

4. Z uvedených dôvodov Rusko urobí všetko pre to, aby narušilo ukrajinskú ofenzívu na juhu a udržalo frontovú líniu. O to viac, že Ukrajina má vlastné značné ťažkosti, napríklad problémy s rýchlosťou a množstvom dodávok zbraní a munície zo Západu. A tie, ako aj posilnenie obrany ruskej armády, môžu narušiť ofenzívne plány ukrajinských ozbrojených síl. V podstate od toho bude závisieť ďalší priebeh vojny. Ak bude ofenzíva AFU úspešná, vojna sa presunie na Krym a posunie sa na inú úroveň stávok. Ak sa front nepodarí prelomiť a stabilizovať (a Rusko zo svojej strany stále nie je schopné uskutočniť veľkú ofenzívu), otvorí sa príležitosť na prímerie podľa “kórejského scenára” – s frontovou líniou stanovenou ako de facto novou hranicou medzi krajinami. Samozrejme však neexistuje žiadna záruka, že sa toto okno využije. Je celkom možné, že obe strany sa rozhodnú prejsť na pozičnú opotrebovaciu vojnu a budú dúfať, že sa im časom podarí zvrátiť situáciu dodávkami nových typov zbraní.

5. Voľba medzi rokovaniami alebo vyčerpávajúcou vojnou pre Ukrajinu do veľkej miery závisí od postoja západných spojencov – či sú pripravení dlhodobo pomáhať vojne, alebo či budú radiť ukončiť boje a viesť konflikt k zmrazeniu. Zo Západu prichádzajú protichodné správy. Na jednej strane sľubujú, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Na druhej strane naznačujú, že ich zdroje nie sú neobmedzené. Okrem toho EÚ aj USA majú vlastných odporcov pokračovania vojny. V USA sú to republikáni, v Európe sú to zástancovia obnovenia hospodárskych vzťahov s Ruskom.

6. Pre Rusko bude hrať dôležitú úlohu stav jeho hospodárstva. V minulom roku odolalo sankciám a kleslo len o 2,1 %. Tento rok to však bude mať ťažšie – Rusko fakticky stratilo svoj hlavný energetický trh, Európu. Okrem toho vývozné ceny už nie sú také vysoké ako vlani.

A sankcie zasiahli mnohé priemyselné odvetvia spätne. Preto by tento rok mohol byť pre hospodárstvo ťažký. A od toho, ako sa Rusko s týmito problémami vysporiada (a či mu hlavní partneri ako Čína, India a Turecko budú naďalej pomáhať pri ich riešení), bude závisieť jeho postoj k vojne a prípadným rokovaniam.

7. V prípade “vyčerpávajúcej vojny” by hlavným rizikom pre obe krajiny bola vnútorná destabilizácia, ktorá by mohla viesť k rozpadu frontu, armády a systému vlády. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje, ale ťažkosti vojny a pôsobenie nepriateľa môžu situáciu zmeniť.

Reklama

8. Jedným z možných scenárov vojny by mohlo byť, že Rusko vystupňuje konflikt priamo so Západom, aby vytvorilo novú “karibskú krízu” s cieľom prinútiť NATO k určitej “strategickej výmene” tak na Ukrajine, ako aj v celom systéme medzinárodných vzťahov tým, že čo najviac zvýši stávky. Náznaky v tomto smere s využitím faktora jadrových zbraní zo strany Ruskej federácie prichádzajú neustále. Hoci sa na Ukrajine aj na Západe neverí, že sú vážne, takýto scenár nemožno stopercentne odmietnuť. Jeho pravdepodobnosť sa zvyšuje, ak ruská armáda zlyhá alebo ak Západ radikálne zvýši svoju vojenskú podporu Ukrajine.

9. Čína bude tento rok zohrávať dôležitú úlohu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Jej postoj k neprípustnosti použitia jadrových zbraní by mohol zabrániť “karibskému” scenáru. Na druhej strane, podpora Číny skorému prímeriu a rokovaniam by mohla zvýšiť ich pravdepodobnosť, ak by sa situácia na fronte skončila patom pre obe strany.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali