SaS tvrdí, že Matovič bude vládnuť s podporou odídencov od Kotlebu, Naď žiada ospravedlnenie

SaS tvrdí, že Matovič bude vládnuť s podporou odídencov od Kotlebu, Naď žiada ospravedlnenie

Bratislava 17. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Martin Baumann,  SITA-Branislav Bibel)

 

OĽANO robí všetko pre to, aby vláda vydržala a fungovala ďalej. Pred stredajším rokovaním kabinetu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zároveň priznal, že otvorených je viacero možností vývoja. Odmietol však informovať o diskusiách vo vnútri koalície

Jaroslav Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO)

“Nebudem vynášať von interné debaty, ani nič naznačovať. Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ povedal. Zdôraznil, že prioritou je zabrániť predčasným voľbám.

Reklama

Špekulovať o tom, čo sa stane, ak sa SaS a Za ľudí rozhodnú opustiť koalíciu, odmietol.

“Robíme na tom, aby táto vláda pokračovala v štvorkoalícii. Ak sa to nebude dať, budeme to riešiť,” vyhlásil.

Reklama

Všetko je podľa neho možné, nevylúčil ani to, že vláda bude hľadať podporu aj u nezaradených poslancov v parlamente. Naď si myslí, že debata o vývoji v koalícii by vôbec nebola, ak by sa líder liberálov Richard Sulík správal v predchádzajúcom období k vláde lojálnejšie.

Naď verí, že na stredajšom rokovaní prejde predĺženie núdzového stavu.

„Na pandemickej komisii na tom bola jednoznačná zhoda odborníkov,“ skonštatoval, pričom priznal, že dvaja zástupcovia SaS na komisii sa pri hlasovaní o odporúčaní predĺžiť núdzový stav zdržali.

Podľa Naďa by sa mala vláda zaoberať aj návrhmi riešení, ktoré sa týkajú zákazu vychádzania. Zdôraznil však, že alfou a omegou je naďalej znížená mobilita.

“Na rozdiel od iných krajín, ktoré v chorobnosti stúpajú, my ideme dole, je potrebné si tento trend udržať,“ povedal minister obrany.

Reklama

K téme predčasných volieb sa minister Naď vyjadril, že nie je pravdou, že by OĽANO chcelo predčasné voľby, tie podľa neho ich má v pláne niekto iný. Urobia však všetko pre to, aby vládu zachránili. “Ale ak bude niekto musieť ale chcieť silou mocou odísť, len kvôli tomu že si to povedal, tak nech odíde.”

Minister rovnako naznačil, že vládnej strane SaS nemusia prechádzať návrhy zákonov.

“Ak niekto hovorí, že v podstate o šesť dní odíde z vlády, no tak ja neviem, prečo by sme sa mali venovať tým veciam, ktoré predkladá. To je veľmi zvláštna situácia,”  uvádza minister Naď. Tvrdí pri tom, že oni sú pripravení štandardne fungovať a zákony z dielne ostatných troch koaličných partnerov riadne prerokovávať. “Lebo oni nehovoria, že odchádzajú budúci týždeň z vlády. No tak keď chce niekto budúci týždeň odísť z vlády, tak budeme držať silou mocou?” spýtal sa.

 

Reakcia SaS

Minister Sulík už požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o termín tak, aby ho najneskôr v stredu 24. marca 2021 mohla prijať. Dôvodom je postupné podanie demisie všetkých ministrov zo strany SaS. Podľa jeho vyjadrenia to vyzerá tak, že Igor Matovič sa zo svojho postu odstúpiť nechystá.

Reklama

Vidím to tak, že k tomu dôjde. Nie sme pripravení byť vo vláde, ktorú vedie Igor Matovič, lebo nemá na to osobnostné, manažérske ani komunikačné predpoklady,” povedal po rokovaní vlády Richard Sulík.

Podľa jeho vyjadrení strana SaS odmieta prevziať zodpovednosť za rozhodnutia tejto vlády, lebo s nimi nesúhlasia. Potvrdil, že s ostatnými členmi vlády sa na dnešnom rokovaní už rozlúčil a že je to pravdepodobne posledné zasadnutie vlády, na ktorom sa zúčastnil.

Strana SaS na sociálnej sieti uviedla, že odmietajú slová ministra obrany Jaroslava Naďa. Minister totiž nevylúčil, že by Matovič vládol ďalej s podporou odídencov od Kotlebu.

“Minister Naď zašiel svojím vyjadrením priďaleko. Ide o absolútnu túžbu po moci, ak by sa Igor Matovič snažil udržať na čele vlády s podporou skupinky okolo Milana Mazureka. Apelujeme na poslanecký klub OĽaNO, aby Igorovi Matovičovi tento scenár čo najrýchlejšie vyhovoril. Poslanecký klub SaS je jednotný, lebo dlhodobo robíme hodnotovú politiku a na takejto vláde Igora Matoviča s Milanom Mazurekom sa podieľať nikdy nebudeme,” uviedli v stanovisku.

Richard Sulík
Na snímke predseda SaS Richard Sulík

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je v terajšej situácii potrebný nadhľad a zodpovednosť. A tiež hľadanie schodných riešení.

Strana Sloboda a Solidarita je jednotná ako asi ešte nikdy. Každý jeden z nás si je vedomý následkov našich krokov, ale najmä jasne vidíme, kam sa Slovensko uberá, ak sa niečo nezmení. Som presvedčený, že ani členovia hnutia OĽaNO nechcú hrať vabank s našou krajinou. Pred voľbami bojovali za spravodlivosť a zodpovednú vládu. Určite medzi sebou dokážu nájsť niekoho, kto ich bude reprezentovať lepšie,” povedal predseda SaS Richard Sulík.

 

Naď žiada okamžité ospravedlnenie od Sulíka

Minister obrany Jaroslav Naď v stredu predpoludním po rokovaní vlády skritizoval médiá za to, že priniesli údajne „prekrútené“ články o tom, že súhlasí s tým, aby po prípadnom odchode Sas a Za ľudí z vládnej koalície, pokračovali OĽaNO a Sme rodina aj s podporou niektorých opozičných poslancov.

Naďa vytočili najmä články, ku ktorým bola pripojená jeho fotografia s poslancom Milanom Mazurekom. „V tomto momente hovorím, že neviem vylúčiť nič. Ak si niekto z vás z toho vybral, že OĽaNO bude komunikovať s Mazurekom, tak vás veľmi výrazným spôsobom upozorňujem na to, že tak nie je a nebude,“ povedal novinárom šéf rezortu obrany.

„Myslím si, že ma poznáte dosť dobre na to, aby ste vedeli, aký ja mam postoj ku fašizmu, neonacizmu a ultrapravicovým, ultraľavicovým a iným radikálom. Čiže, ak potom nejaké médium napíše, že som nevylúčil, že budeme s Mazurekom, alebo s ex-kotlebovcami a dá tam fotku Mazureka, tak to mi príde ako absolútne nefér.“

Reklama

Nefér mu podľa jeho slov príde aj to, že bez toho, aby sa ho vicepremiér Richard Sulík opýtal na rokovaní vlády, vydá stanovisko, že hnutie OĽaNO plánuje vládnuť s podporou fašistov.

„Vyzval som práve pána Sulíka na rokovaní vlády, aby sa mi okamžite ospravedlnil, keď pôjde dole týmito schodmi, za absolútne prekrútenie môjho vyjadrenia, reagujúc na nie úplne férový nadpis a článok, ktorý vyšiel v médiách.“

 

Remišová urobí všetko preto, aby toto posledná vláda nebola

V rokovaní musíme pokračovať tak, aby sa koaličná kríza skončila čo najskôr. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedla vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníèka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

“Urobím všetko pre to, aby toto (v stredu) posledná vláda nebola,” uviedla.

Reklama

Pripomenula, že požiadavky Za ľudí sa nemenia, vychádzajú z uznesenia, ktoré strana a jej predsedníctvo prijalo a ktoré mieria k výmene na poste premiéra. “Za tým si stojíme,” potvrdila.

V prípade núdzového stavu predpokladá podporu jeho predĺženia.

“Ak sa za predĺženie vyjadrili odborníci na pandemickej komisii, podporíme to aj my,” zdôraznila.

Nevylúčila však diskusiu o dĺžke predĺženia. Od rezortu zdravotníctva preto chce detailné informácie o pandemickej situácii.

“Budeme sa pýtať, či je potrebné predĺženie o 40 dní alebo na kratšie obdobie s tým, že sa to potom opäť prehodnotí,” uviedla.

Reklama

Vyjadrila sa aj k odchodu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorého demisiu v stredu popoludní prijme prezidentka Zuzana Čaputová.

“Prekvapilo ma to o to viac, že jeho rezort je jeden z najdôležitejších pri poskytovaní pomoci počas pandémie,” poznamenala Remišová, ktorá Krajniakovu prácu v čele rezortu považuje za “dobrú a poctivú”.

 

Juraj Šeliga: Za manažovanie vzťahov je zodpovedný premiér

Podpredseda Národnej rady SR a poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga sa vo včerajšej diskusnej relácii TV Markíza vyjadril, že aj keď všetci koaliční partneri majú určitú mieru zodpovednosti za vládnu krízu, “za manažovanie vzťahov je zodpovedný premiér v prvom rade”.

Juraj Šeliga
Na snímke podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

V situácii ktorá nastala, si momentálne nevie predstaviť také riešenie, ktoré by mohlo situáciu upokojiť a zaručiť, že sa rovnaká situácia, aká nastala po minulotýždňovom rokovaní nebude neustále opakovať. Toto je dôvod, prečo strana Za ľudí prišla s požiadavkou výmeny premiéra.

Šeliga tvrdí, že strana nespochybňuje víťaza volieb a premiérske kreslo nepochybne patrí klubu OĽANO.

 

Reklama
Hlas-SD: Najlepším riešením je demisia vlády

Strana Hlas-SD vyzvala premiéra Matoviča, aby ihneď oznámil svoje rozhodnutie o tom, či z funkcie premiéra odstúpi, alebo v nej zotrvá. Jeho nečinnosťou a nečinnosťou tejto vlády, ktorá neustále rieši iba spory a koaličné problémy, zomierajú na Slovensku desiatky až stovky ľudí. Podľa Rašiho už Slovensko potrebuje vedieť, či bude vláda a ak áno, v akom zložení.

Richard Raši
Na snímke Richard Raši

Stále sme presvedčení, že najlepším riešením je demisia vlády Slovenskej republiky a poverenie prezidentkou SR vytvoriť vládu odborníkov do predčasných volieb, pretože všetci vidíme, že toto je jeden obrovský chaos, keď sa členovia vlády SR nedokážu dohodnúť ani na elementárnych veciach,” dodal Richard Raši.

Ako nevyhnutné kroky teda Raši vidí demisiu vlády, vytvorenie vlády odborníkov a predčasné voľby.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali