Generálna prokuratúra zrušila v jeden deň viacero obvinení. Sulík: “Zatiaľ veríme, že si Maroš Žilinka zachová zvyk rozhodovať korektne.” Premiér očakáva vysvetlenie, jeho hnutie je znepokojené

Generálna prokuratúra zrušila v jeden deň viacero obvinení. Sulík: “Zatiaľ veríme, že si Maroš Žilinka zachová zvyk rozhodovať korektne.” Premiér očakáva vysvetlenie, jeho hnutie je znepokojené

Bratislava 31. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

SaS verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka si zachová svoj zvyk rozhodovať korektne. Líder strany a vicepremiér Richard Sulík považuje za dobré, ak by svoje rozhodnutia v súvislosti so zrušením viacerých obvinení šéf prokuratúry aj zdôvodnil

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

“Maroša Žilinku sme volili preto, lebo za 30 rokov nemal jediné pochybné rozhodnutie. Nevidíme síce detailne do jednotlivých káuz, ale zatiaľ máme vieru, že pán Žilinka si zachová svoj 30-ročný zvyk, a to rozhodovať korektne. Aby si zachoval aj svoju povesť, bolo by dobré, ak by svoje rozhodnutia verejnosti odôvodnil,” reagoval Sulík.

Reklama

Dodal, že rozhodnutia generálneho prokurátora o zrušení obvinení exšéfovi SIS a ďalším potvrdzujú správnosť zámeru programového vyhlásenia vlády zrušiť takéto oprávnenia šéfa prokuratúry. Nevýhodu takýchto rozhodnutí vidí v tom, že verejnosť sa v podstate nikdy nedozvie, kde bola pravda pri kauzách, ktoré sú predmetom záujmu verejnosti.

“To znižuje dôveru v prokuratúru, a tým aj v právny štát,” poznamenal.

Reklama

Generálna prokuratúra SR zrušila obvinenie z prijímania úplatku voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. Rovnako zrušila obvinenie podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi. Generálny prokurátor tiež zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v kauze Gorila.

 

Premiér očakáva vysvetlenie rozhodnutí GP SR o zrušení viacerých obvinení

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva, že Generálna prokuratúra (GP) SR v rámci možností vysvetlí svoje konanie. Reagoval tak na rozhodnutia šéfa prokuratúry Maroša Žilinku o zrušení viacerých obvinení voči viacerým osobám.

“V tejto chvíli nebudem komentovať kroky generálnej prokuratúry. Očakávam však, že prokuratúra v rámci zákonných možností dostatočne vysvetlí svoje konanie,” uviedol premiér.

 

Reklama
OĽANO je znepokojené rušením trestných stíhaní

Hnutie OĽANO je znepokojené dnešným hromadným rušením trestných stíhaní viacerých osôb obvinených z korupčnej činnosti. Zo strany Generálnej prokuratúry ide o neobvyklý postup.

Vnímame, že nádej občanov v nastolení právneho štátu a spravodlivosti môže byť týmito rozhodnutiami vážne naštrbená. Hnutie OĽANO preto očakáva, že generálna prokuratúra ešte dnes predstúpi pred verejnosť a svoje rozhodnutia dôkladne vysvetlí, vyjadrilo sa hnutie.

„Maroš Žilinka na verejnom vypočutí povedal, že ak sa stane generálnym prokurátorom, chce zaviesť väčšiu otvorenosť. Aby prokurátori verejne komunikovali aj kontroverzné rozhodnutia. Dnes je ideálna príležitosť to ukázať aj skutkami,“ vyjadril sa podpredseda NR SR Gábor Grendel.

 

Mikulec: Komentovať rozhodnutia GP SR mi neprináleží, z udalostí som znepokojený

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nechce komentovať rozhodnutia Generálnej prokuratúry (GP) SR, pretože mu to podľa vlastných slov neprináleží, verí však, že si úsudok spraví každý sám. Taktiež verí, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa bude dôkladne zaujímať o jej postup a konanie. Šéf rezortu vnútra to uviedol v stanovisku, ktoré TASR poskytla Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Reklama

“Z udalostí dnešného dňa som naozaj znepokojený. Na jednej strane rozhodnutie prezidenta Policajného zboru odísť z funkcie pre obvinenie, ktoré vnímam ako účelové, na strane druhej rušenie obvinení a masívne použitie paragrafu 363 generálnou prokuratúrou,” skonštatoval Mikulec.

Verí, že šéfka rezortu spravodlivosti sa bude o postup a konanie generálnej prokuratúry zaujímať, “s ohľadom na jej dnešné rozhodnutia v takých zásadných a verejnosťou citlivo vnímaných kauzách”.

 

TIS: Rušenia viacerých obvinení volajú po jasnom zdôvodnení pred verejnosťou

Rušenia viacerých obvinení zo strany Generálnej prokuratúry (GP) SR volajú po jasnom zdôvodnení pred verejnosťou. Konštatuje to organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Rušenia obvinení bez náležitého vysvetlenia vzbudzujú podľa nej vážne pochybnosti, bez náležitej argumentácie sa dá hovoriť o zlyhaní. Organizácia preto verí, že generálna prokuratúra čo najskôr svoje kroky vysvetlí.

TIS pripomína, že ide o závažné a široko medializované kauzy, ktoré môžu mať zásadný vplyv na obnovovanie dôvery občanov vo fungovanie prokuratúry a celého justičného systému.

“Pokiaľ napriek mimoriadne neštandardným rozhodnutiam najvyšší predstavitelia generálnej prokuratúry nedokážu svoje kroky náležite vyargumentovať pred verejnosťou, ide o zlyhanie, ktoré popiera všetky predsavzatia nového vedenia. Veríme preto, že v najbližšom čase sa verejnosť dozvie presvedčivé odôvodnenie krokov,” podotýka Transparency International Slovensko na sociálnej sieti.

Podľa organizácie netreba zabúdať na to, že o zákonnosti a dôvodnosti trestného stíhania i väzby bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského rozhodovali tri senáty Najvyššieho súdu SR. K nim treba pripočítať aj dvoch sudcov Špecializovaného trestného súdu v prípravnom konaní. Vo všetkých prípadoch bola zákonnosť a dôvodnosť potvrdená, obžaloba bola v procese prípravy.

“Vedenie generálnej prokuratúry dnes zavelilo k veľkému zvratu, a to bez súbežného zrozumiteľného vysvetlenia. Dostatočné objasnenie rozhodnutí doposiaľ nezaznelo ani v ostatných spomínaných kauzách,” dopĺňa TIS.

 

Kolíková: Táto situácia nám spôsobuje nedôveryhodnosť všetkých inštitúcií

Situácia po zrušení viacerých obvinení Generálnou prokuratúrou SR spôsobuje nedôveryhodnosť všetkých inštitúcií, od jednotlivých súdov cez špeciálnu prokuratúru až po generálnu prokuratúru. Vyhlásila to vo svojom stanovisku ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) s tým, že sa dostávajú do konfliktu inštitúcie, ktoré sú teraz kľúčové pre obnovu dôvery ľudí v štát i v to, že zákon platí pre každého.

Reklama

Na mieste podľa ministerky je aj diskusia o samotnom umožnení využiť ustanovenie §363 v Trestnom poriadku, a to bez toho, aby spochybňovala využitie tohto priestoru pre generálnu prokuratúru. Kolíková rozumie, že jednotlivé orgány môžu mať v nejakom momente rozličný názor na danú vec. Považuje však za nešťastné, že v tomto momente došlo k eskalovaniu napätia medzi týmito orgánmi.

“Túto eskaláciu napätia nám fakticky umožňuje práve toto ustanovenie v práve. Bez toho, aby som to akokoľvek komentovala, či ten výsledok bol alebo nebol spravodlivý, čo ani neviem, pretože naozaj som v tejto veci spis nevidela,” skonštatovala šéfka rezortu spravodlivosti.

K prípadu bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského ministerka uviedla, že je dôležité, aby vo všetkých trestných konaniach, ktoré sa týkajú týchto káuz, bol zrozumiteľný postup orgánov činných v trestnom konaní aj výsledky ich rozhodnutí vrátane rozhodnutí súdov.

“Je dôležité, aby v prípade, že danou vecou sa zaoberala či už generálna prokuratúra, špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd, Najvyšší súd, dokonca aj Ústavný súd a je zjavné, že v danej veci majú odlišný právny názor, aby bolo veľmi zrozumiteľne zdôvodnené od toho orgánu, ktorý sa rozhodol zastaviť trestné stíhanie, prečo tak urobil. Osobitne ak tak urobil v momente, keď sa daná vec mala dostať na súd ako obžaloba,” skonštatovala Kolíková.

Prípad finančníka Jaroslava Haščáka a spol. nechce dávať na rovnakú rovinu ako prípad Pčolinského.

Reklama

“V prípade obvineného Haščáka sme tu mali aj rozdielny postup zo strany súdov, či už Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu SR a áno, tu sa nám zjavne teraz dostal do konfliktu postoj špeciálnej a generálnej prokuratúry,” skonštatovala.

Zároveň upozornila, že v tejto veci podala dovolanie, a teda videla dôvodnosť trestného stíhania.

 

GP SR opätovne upozorňuje, že zverejní úplné anonymizované rozhodnutia

V nadväznosti na reakcie a výzvy na bližšie zdôvodnenie dnešných rozhodnutí Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, nakoľko to zrejme ušlo pozornosti osôb domáhajúcich sa vysvetlenia, opätovne uvádzame, že anonymizované úplné rozhodnutia vrátane ich odôvodnenia budú zverejnené na webovej stránke Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky v najbližších dňoch.

TASR o tom informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Včera 18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

Včera 18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

Včera 18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali