Réway sa teší na premiéru v KHL: “Ak ľudí sklamem, kúpim im lístky”

Réway sa teší na premiéru v KHL: “Ak ľudí sklamem, kúpim im lístky”

Bratislava 10. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Martin Réway už raz dal zámoriu košom

Slovenský hokejista Martin Réway nezostal po rozviazaní zmluvy s Montrealom Canadiens dlho bez práce. Na pôsobení do konca aktuálnej sezóny sa dohodol s bratislavským Slovanom, v ktorom chce nájsť novú chuť do hokeja. Pred prvým ostrým štartom v KHL ho ešte čaká lekárska prehliadka.

Reklama
Na snímke nová posila hokejistov HC Slovan Bratislava – hokejový útočník Martin Réway

“K dohode prišlo rýchlo, priznávam, že je to risk aj pre Slovan aj pre mňa. Neviem totiž, či budem schopný hrať na požadovanej úrovni. Ale chcem to vyskúšať a uvidím podľa toho,” povedal Réway po štvrtkovom tréningu Slovana. Pred začiatkom vlaňajšej sezóny sa 22-ročnému hokejistovi obrátil život hore nohami. Lekári mu diagnostikovali vírusové ochorenie, ktoré viedlo k zápalu srdcového svalu. Po dlhom liečení a rehabilitácii, počas ktorej nebol na ľade celý rok, ohlásil návrat. V septembri zamieril do Montrealu, kde absolvoval prípravný kemp. Sezónu však začal na farme v Lavale, za ktorý nastúpil v piatich zápasoch. Pripísal si v nich dva body za asistencie. Potom požiadal vedenie Montrealu o rozviazanie zmluvy. “Pochopili moju situáciu, videli, že to pre mňa nie je jednoduché. Ale rozišli sme sa v dobrom. Aj keď sa opýtate manažérov, nemôžu povedať nič zlé. Ja som sa poďakoval za všetko, čo pre mňa urobili. Mne bolo ľúto, že odchádzam, ale nedarilo sa mi tak ako som chcel.”

Réwayovi okrem nedostatku kondície nesadol v zámorí ani štýl hokeja. “Premýšľal som už dlho nad plusmi a mínusmi. Trápil som sa aj keď som to nedával najavo a videli to aj oni. Nemal som jednoducho fyzičku. Hovoril som o tom aj s psychologičkou. Neprehovárali ma, ale chceli so mnou spolupracovať aj naďalej. Ale herný štýl mi proste nesedel. Mal som puk veľmi málo a keď som ho dostal, musel som ísť hneď do súboja a to ma veľmi vyčerpávalo,” priznala nová akvizícia Slovana.

Reklama

Na Réwayov koniec v profilige zareagoval Slovan, mladý útočník má za sebou už dva tréningy. “Nechcem konkretizovať iné ponuky, ktoré som mal, ale KHL je kvalitná liga. Síce som neuspel v AHL, ale nechcem tvrdiť, že by som na ňu nemal. Tamojší štýl hry si vyžaduje výbornú fyzickú kondíciu a tú ešte nemám napriek tomu, že som trénoval každý deň aj individuálne.” Réway je teda na reštart sezóny zatiaľ plnohodnotne pripravený iba zdravotne. “Cítim sa dobre, dúfam, že pomôžem tímu a zdvihnem si sebavedomie. Trénera Zankovca som nepoznal, ale mali sme pohovor. Teším sa na spoluprácu s ním. Ešte neviem, či v pondelok nastúpim, ale ak tréneri usúdia že áno, budem sa tešiť,” poznamenal Réway a dodal: “Chcem im pomôcť, Slovan mi verí. Štýl v KHL by mi mohol sedieť. Ale netrúfam si ešte povedať, čo mi to prinesie. Ale po pár zápasoch by to mohlo byť dobré. Budem doma, mám tu všetkých nablízku a to pre mňa rozhodovalo.”

Slovenský útočník už raz dal zámoriu košom. Z juniorského tímu Gatineau Olympiques odišiel do Sparty Praha. Verí však, že si dvere do NHL nezabuchol. “Je to risk, ja som si toho vedomý. To nebolo tak, že mi povedali ‘Maťko choď domov a potom sa vráť’ Ja si pamätám, že aj keď som odišiel z Gatieneau, tak médiá písali, že som si pribuchol dvere do NHL. A napriek tomu som ďalšiu pozvánku dostal. Viem, že sa to už nemusí opakovať, ja to beriem na seba. Ak mám raz NHL hrať, tak sa to tak proste stane. Ak by som bol na takej úrovni, že to príde, uprednostním Montreal. Už len preto, čo pre mňa urobil.”

Len nedávno vyšlo na povrch, že Réway nebude môcť štartovať na budúcoročných ZOH v Pjongčangu. Nevyplnil totiž formulár, ktorý je základnou podmienkou nominácie. “Ja som to mohol podpísať už pred sezónou. Ale pre mňa to bolo sci-fi, že by som sa dal do tej doby dokopy. Ja som veril, že začnem opäť hrať hokej. Ale to, že by som bol na ZOH fyzicky pripravený, to je utópia,” vysvetlil a dodal: “Neviem, ako budem vyzerať na ľade. Vždy som vedel, čo môžem očakávať, ale teraz naozaj neviem. Stratil som niektoré veci, ktoré som vedel a potrebujem čas, aby sa vrátili. Predtým som v súboji s obrancom urobil kľučku a bol som v šanci, teraz ma hneď dobehne. Ja viem čo chcem, vyšlem mozgu signál, ale ten nereaguje.”

Návrat talentovaného hokejistu na Slovensko potešil fanúšikov, niektorí by ho ale radšej videli v Tipsport Lige. “Možno by som v nej dominoval a to ja nechcem. Potrebujem teraz okolo seba ľudí, ktorí sú odo mňa lepší, potrebujem, aby ma motivovali. Ja chcem byť najlepší a prišlo by mi to veľmi ľahké. Neznižujem úroveň Tipsport Ligy, ale musím sa učiť od lepších hráčov. Ja cítim progres, čo je dobré.”

Na ponuku Slovana reflektoval napriek tomu, že mal v minulosti finančné problémy a ideálne to v klube nevyzerá ani teraz. “Situácia sa stabilizovala, dúfam, že nič také nenastane,” verí Réway, ktorý bude v Slovane hrávať s číslom 77. “Desiatku má Barker, nie som taký frajer, aby som mu ju vzal.”

Reklama

Štart najnovšej posily Slovana v pondelňajšom zápase nie je istý, o všetkom sa rozhodne v najbližších dňoch. Ak však nastúpi, má pre fanúšikov odkaz: “Ak sklamem ľudí, sľubujem, že im kúpim lístky na ďalší zápas. Dostal som dobré peniaze, môžem si to dovoliť,” poznamenal na záver s humorom Réway.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali