Reakcie politikov na prejav prezidentky v parlamente: Hon na čarodejnice a volanie po cenzúre

Reakcie politikov na prejav prezidentky v parlamente: Hon na čarodejnice a volanie po cenzúre

Bratislava 29. novembra 2022 AKTUALIZUJEME (TASR/HSP/Foto: TASR–Jaroslav Novák, Maroš Černý, Jakub Kotian)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes krátko po poludní vystúpila so svojim prejavom v Národnej rade Slovenskej Republiky. Budeme postupne zverejňovať reakcie politikov

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so správou o stave republiky pred poslancami NR SR
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Ako prvý zareagoval Ľuboš Blaha. Poslanci Smeru SD vraj v pléne vytiahli slovenské vlajky, prezidentka sa nenašla odvahu pozrieť na ne. Blaha prezidentke vyčítal plač nad chudobou, ku ktorej ona sama schvaľovaním sankcií pomohla, miernu kritiku vlády a jej výzvu na schválenie rozpočtu, čo Blaha vidí ako snahu zachrániť vládu. „Obhajovala zbrojenie a nenávisť k Rusku a potom tárala o tom, aká je nenávisť zlá. Nikto nešíri viac nenávisti ako ona,“ povedal Blaha. Najväčší problém je pre ňu podľa Blahu sloboda slova: „Vraj dezinformácie – nové zaklínadlo pre liberálnych cenzorov. Ako vždy, prikryla Lipšica a čurillovcov a obhajovala čistky. Zakomplexovanejší prejav hlavy štátu ešte nezaznel. Nikdy,“ zakončil Blaha.

Reklama

 

Andrej Danko, predseda SNS, si myslí, že prezidentka Slovenskej republiky vo svojom prejave opäť len všeobecnými frázami vyjadrovala svoje pocity: „Zabúda, že sama disponuje kompetenciami v rámci riešenia kríz, ktoré sú dnes na Slovensku. Vo svojom prejave potvrdila, že pre túto spoločnosť nerobí a neurobila takmer nič. Opäť premrhala šancu, kedy mohla jasne poukázať na vinníkov tejto krízy, na neschopnosť koalície, ktorá dnes vládne.“ Podľa Danka Zuzana Čaputová namiesto toho strčila hlavu do piesku, nepomenovala vinníkov, nepoukázala na riešenia a opäť nechala občanov Slovenskej republiky napospas vláde Eduarda Hegera.

Reklama

 

Vladimíra Marcinková (SaS) na sociálnej sieti napísala: „Prezidentka dala vláde posledné varovanie

Sedím v pléne parlamentu a počúvam príhovor pani prezidentky. Snažím sa na jej slová pozerať pragmaticky, ako politička. No pod srdcom nosím svoje druhé dieťa, a preto sa pri jej slovách neviem ubrániť emóciám. V akej krajine žijú a budú žiť moje deti? Každé šieste dieťa žije v ohrozí chudobou, ženy v priemere zarábajú takmer 300 eur menej než muži a zadĺženosť krajiny rekordne rastie.

Na Slovensku mi mimoriadne záleží, preto som sa vrátila zo zahraničia žiť a pracovať tu, preto som posledné roky zasvätila politike. Celým svojim politickým úsilím sa snažím robiť z našej krajiny aj z politiky lepšie miesto. Ale ako matka sa neviem ubrániť pocitom bezmnocnosti a obáv z toho, kam sa uberá naša spoločnosť, čomu výrazne pomáha aj súčasná vláda a jej spôsoby v parlamente. Snaha jednotlivcov nestačí, je potrebné volať po rozsiahlej zmene politického vedenia. Ako dnes povedala pani prezidentka, takto to na Slovensku ďalej ísť nemôže, lebo politická kríza prerastá do krízy demokracie a tá môže zbúrať všetko o čo sme sa tu roky usilovali.

Nechcem hovoriť o vládach minulých, lebo tie si svoje vysvedčenie od občanov prevzali v posledných voľbách vo forme veľkej porážky Igorom Matovičom. Práve on dostal obrovskú šancu naplniť v ľuďoch nádej, ktorú do neho vložili. Aj ja som podporila jeho vládu, dúfala, že si bude počínať zodpovedne, a sklamala sa v ňom. Dnes už vieme, že svoj silný mandát od ľudí nenaplnil a do spoločnosti vlial priveľa nevraživosti a nedôvery v politiku.

Reklama

Chcela by som hovoriť o vláde Eduarda Hegera, ktorého si vážim a mám s ním korektnú spoluprácu, ale sedím v parlamente a preto nemôžem klamať verejnosť. Vládne Igor Matovič a Sme rodina, nie Eduard Heger, preto si viac nemôžem zatvárať oči pred tým, kam Slovensko ťahajú. Preto sa nečudujem, že správa o stave našej krajiny, ktorú dnes v parlamente predniesla pani prezidenta, bola jednou z najvážnejších a najkritickejších aké tu kedy zazneli. Sama si v týchto dňoch odpovedám na otázku, či to ešte takto môže ísť ďalej a čoraz väčšmi sa presviedčam, že nie.

Tieto tvrdé a pravdivé slová museli zaznieť pani prezidentka. Všetci sme si potrebovali pripomenúť pravdu. Ďakujem za to. Len jedno ma mrzí, že ste s týmto varovaním čakali takmer do decembra. Váš hlas spoločnosť, ale aj my politici potrebujeme počuť oveľa častejšie a oveľa skôr.“

 

Aliancia: Prezidentka sa vo svojej správe venovala právam národnostných komunít

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súčasnej správe o stave republiky venovala právam národnostných komunít. Menšiny by podľa nej mali mať zabezpečené podmienky pre svoj rozvoj. Poukázala na to mimoparlamentná maďarská strana Aliancia.

„Aliancia v zhode s ňou preto vyzýva vládu, aby splnila svoje predsavzatia a zabezpečila podmienky pre ďalší rozvoj národnostných komunít v oblasti jazykových práv, vzdelávania a kultúry,“ uviedla hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Reklama

V časoch krízy a v ekonomicky oslabenej krajine by podľa Aliancie žiadna vláda nemala zabudnúť na ľudské práva. Zodpovední politici by mali zabrániť rozšíreniu priestoru extrémistických síl.

Strana poukazuje na to, že na Slovensku nie je 78 percent občanov spokojných s fungovaním demokracie.

„Je to varovný prst pre každého politika, aby krajina v súčasnom koalično-opozičnom politickom labyrinte nezablúdila,“ poznamenala.

 

K výzvam sa treba postaviť čelom, reagovalo Za ľudí na správu prezidentky

Na chybách sa treba poučiť a k výzvam sa treba postaviť čelom. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na správu prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky.

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

„Prezidentka dnes hovorila o mnohých veciach, ktoré by mohli fungovať lepšie. O tom nikto nepochybuje, každý človek, ktorý sa usiluje o verejné dobro, vie, že na chybách sa treba poučiť, k výzvam sa treba postaviť čelom a vždy je priestor na zlepšenie,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Remišová v tejto súvislosti zdôraznila, že súčasná vláda čelí bezprecedentným krízam.

„V tejto situácii je snom každého populistického politika sedieť v opozícii a hovoriť, čo by sa malo robiť lepšie,“ podotkla.

Ocenila tiež, že prezidentka v správe zdôraznila dôležitosť schválenia budúcoročného štátneho rozpočtu.

„V čase celosvetovej inflácie a energetickej krízy, v čase vojny za našimi hranicami nie je dôležité, aké má kto politické tričko. Dôležití sú ľudia na Slovensku a pomoc štátu ľuďom a firmám, aby sme spoločne dokázali dobre zvládnuť ťažké časy, ktoré prežívame,“ doplnila.

Reklama

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga na margo prezidentkinej správy skonštatoval, že vážnosť situácie všetci vnímajú.

„Som veľmi rád, že v priebehu stredy predstavíme pomoc domácnostiam,“ povedal.

Súhlasí tiež so slovami Čaputovej, že je potrebné, aby vyšetrovania pokračovali a aby neboli orgány činné v trestnom konaní atakované.

 

Robert Fico sa ohradil voči slovám prezidentky o opozícii

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico sa ohradil voči slovám prezidentky Zuzany Čaputovej smerom k opozícii. V utorkovej správe o stave republiky podľa neho ukázala, že stojí na strane koalície. Uviedol to na tlačovej konferencii.

Reklama
Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so správou o stave republiky pred poslancami NR SR
Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD)

„Priamo zaútočila na stranu Smer-SD tým, keď komentovala naše úsilie poukazovať na hrubé porušovanie princípov právneho štátu zo strany skupiny politicky angažovaných vyšetrovateľov, prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry a niektorých sudcov na Špecializovanom trestnom súde,“ vyhlásil Fico.

V tejto súvislosti poukázal na zrušenie obvinení v kauze Súmrak zo strany generálnej prokuratúry, čo podľa neho dokazuje, že Smer má pravdu.

Čaputová podľa Fica nie je schopná postaviť sa za záujmy SR. Nechce dopustiť, aby mohla byť opätovne zvolená. Tvrdí, že prezidentka prispela k rozkolu spoločnosti.

 

Boris Kollár nesúhlasil s niektorými pasážami prezidentkinej správy

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky, ktorú v pléne parlamentu predniesla prezidentka Zuzana Čaputová. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.

Reklama
Boris Kollár
Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina)

„S niektorými pasážami súhlasím, za ktoré jej chcem poďakovať, a s niektorými nesúhlasím,“ povedal Kollár.
Nepovedal, s čím konkrétne nesúhlasí.

„Nechcem to pomenovať, máme dosť problémov v krajine, nechcem aj ja rozoštvávať a robiť politiku zo správy, ktorú predniesla prezidentka,“ podotkol.

 

Premiér ocenil prezidentkin apel na prijatie rozpočtu

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí s prezidentkou, že Slovensko čelí hybridným hrozbám, na ktorých zvládnutie nebolo pripravené. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so správou o stave republiky pred poslancami NR SR
Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger (OľaNO)

„Spoločnosť je výrazne polarizovaná. Príčiny môžeme hľadať v krízach, ktorými si posledné dva roky prechádzame. K polarizácii však hlavne prispieva populizmus, ktorý hoci je súčasťou politického zápasu, dnes jeho používanie predstavuje hazard s negatívnymi náladami. Práve tu vidím našu spoločnú úlohu s pani prezidentkou, aby sme spoločne pôsobili na zmenu k lepšiemu,“ uviedol Heger.

Ako poznamenal, správu prezidentky vníma kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine.

„Prezidentka však aj ocenila zásadné reformy, ktoré sa nám podarilo prijať v oblasti zdravotníctva, školstva, justície či ochrany prírody. Zároveň vyzdvihla kvalitu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý je kľúčovým zdrojom obnovy krajiny po období pandémie,“ skonštatoval.

Reklama

Premiér si myslí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala. Poukázal na jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v rámci protiinflačnej pomoci, mimoriadny dôchodok pre seniorov, valorizáciu dôchodkov či podporu nízkopríjmových a najzraniteľnejších skupín obyvateľov.

„Predstavili sme schémy pomoci pre firmy za 900 miliónov eur, aby ľudia v dôsledku energetickej krízy neprišli o prácu. Pomoc s energiami pre domácnosti od nového roka je už v záverečnej fáze a bude predstavená v krátkom čase,“ uviedol.

Dodal, že ľudia majú stále regulované ceny energií a doteraz žiadna domácnosť ešte nemá zvýšené náklady za energetické účty. Rozpočtové provizórium považuje premiér v tomto momente za najhoršiu možnosť.

Potvrdil slová prezidentky, že šírenie nenávisti a strachu v rámci politického zápasu jednou konkrétnou politickou stranou je nebezpečný hazard s náladami a emóciami v spoločnosti.

 

Sulík: Prejav prezidentky potvrdil, že táto vláda stratila dôvod na existenciu

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej potvrdil, že táto vláda stratila dôvod na existenciu. Líder SaS Richard Sulík to uviedol v reakcii na utorkovú správu o stave republiky, s ktorou Čaputová vystúpila v parlamente.

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so správou o stave republiky pred poslancami NR SR
Na snímke opozičný poslanec Richard Sulík (SaS)

„Prezidentka jasne pomenovala, ako a v čom vláda zlyháva. Oslabená dôvera v štát a slová o tom, že ak nedokáže vláda Eduarda Hegera vládnuť, mali by si občania zvoliť parlament nanovo, sú tohto jasným dôkazom,“ komentoval Sulík.

Reklama

Prezidentka podľa šéfa liberálov veľmi dobre vystihla nálady v spoločnosti, ako sú šírenie nenávisti, prehlbujúca sa chudoba alebo spôsob vládnutia, ktorý ničí krajinu. Naopak, potešilo ho, že reformy, ktoré Čaputová vyzdvihla, pripravovali najmä ministri za SaS.

Sulík si myslí, že v prípade odvolania vlády sú všetky alternatívy – predčasné voľby, úradnícka vláda či úradnícka vláda v demisii – lepšie ako aktuálny stav. K téme predčasných volieb a prípadnej podpore SaS sa bližšie nevyjadril. Poukázal na dlhé rokovania s lekármi, rozpočet bez výdavkových limitov, ale aj to, že Národná rada SR je podľa neho vedená „ad hoc“.

 

Peter Pellegrini: Prezidentka mala byť v správe o stave republiky ráznejšia

Prezidentka Zuzana Čaputová mala byť v správe o stave republiky ráznejšia a mala nastaviť ostrejšie zrkadlo premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Snažila sa byť kritická, ale nebola dostatočne. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini

„Práve teraz je ten čas, aby sa o samosprávach hovorilo oveľa viac. Momentálne aj ony potrebujú pomoc od štátu v boji s vysokými energiami, ale najmä vláda by im mala delegovať nielen povinnosti, ale aj kompetencie a finančné krytie, aby tak zlepšila manažment krajiny,“ komentoval Majerský.

Pripomenul, že samosprávy neraz suplovali štát, napríklad počas pandémie či pri pomoci vojnovým utečencom.
Ako komentoval, za jeden z najväčších problémov pomenovala hlava štátu klesajúcu dôveru občanov v štát, chaotický spôsob vlády, ktorý vytvára zmätok a namiesto hľadania riešení z kríz ponúka drámu a znevažovanie oponentov. Varovala aj pred rastúcou nenávisťou a absenciou dialógu, ktorý nahrádza napätie, čo môže vyústiť do krízy demokracie.

„Politici premenili Národnú radu SR a vládu na bojisko plné populistických vyhlásení, ktoré spoločnosť polarizujú, a nie spájajú. V parlamente dnes výrazne chýba pokoj, ktorý by do čias skúšok a napätia priniesol zjednotenie, ktoré tak veľmi Slovensko potrebuje,“ dodal.

Reklama

 

Michal Šipoš: Prezidentka niektoré veci uviedla pravdivo, iné možno opomenula

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré možno „opomenula“. Myslí si to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Ľahko sa dá podľa neho kritizovať, pokiaľ niekto nemá reálne moc v rukách. Zároveň ocenil prezidentkine slová o tom, že rozpočtové provizórium by bolo prehrou.

Michal Šipoš Na snímke poslanec NR SR Michal Šipoš (OĽaNO)

„Myslím si, že prezidentka niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré veci možno opomenula, ale je to jej právo. Jasné, že je ľahko kritizovať, keď reálne nemáte moc v rukách a najmä, keď je táto vláda v krízach a prežila krízy, ktoré sme ešte na Slovensku nemali v období samostatnosti,“ povedal Šipoš novinárom.

Vláda sa podľa neho snaží pomôcť čo najviac profesiám, ako aj rodinám s deťmi a dôchodcom.

„Myslím si, že prezidentka má na to právo vystúpiť, povedať svoj názor, rešpektujeme to,“ dodal.

Ocenil tiež prezidentku za jej slová o rozpočtovom provizóriu. Vníma to ako gesto pre SaS, že by nemala politikárčiť a hlasovať za rozpočet.

Reklama

Šipoš uznal, že pokiaľ by neprechádzali zákony v Národnej rade (NR) SR, nemajú tu „čo robiť“. Zatiaľ podľa neho zákony prechádzajú.

„Zatiaľ sú dosť kvalitné na to, aby mohla za ne hlasovať aj opozícia. Naším cieľom je doručiť ľuďom pomoc. Najmä v budúcom roku, keď nás čaká obrovská energetická kríza, potrebujeme ľuďom pomôcť, potrebujeme, aby bol schválený rozpočet,“ skonštatoval v reakcii na slová Čaputovej o tom, že ak politická kríza prerastie, bude lepšie nanovo voliť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je vďačný za to, že prezidentka ocenila rezort obrany. Nezhoduje sa s názorom prezidentky v tom, že pripúšťa predčasné voľby.

„Predčasné voľby by v tomto čase boli úplne najhoršou alternatívou, ktorú by táto krajina mohla dostať,“ povedal novinárom. Snaha o komunikáciu vlády s lekárskymi odbormi či s inými skupinami je podľa neho intenzívna.

György Gyimesi (OĽANO) tvrdí, že prezidentka vo svojom prejave pokračovala v tom, v čom začala po tom, ako sa mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) nedostalo do parlamentu.

„Nepriamo vyzýva na predčasné voľby, ktoré by mohli a mali umožniť vstup PS do parlamentu,“ reagoval s tým, že prezidentka prečítala prejav, ktorému nerozumie.

Správu hlavy štátu ocenil poslanec Kristián Čekovský (OĽANO). Prezidentka podľa neho výstižne vystihla situáciu v krajine. Slová o vybratí si zástupcov nanovo vníma poslanec ako nepriamy apel, ak by vláda situáciu nezvládala.

Reklama

„Obávam sa a myslím si, že aj prezidentka vie, že všetky predčasné voľby doteraz dopadli prehrou demokratov a prispeli k návratu toho najhoršieho na politickej scéne,“ reagoval s tým, že musíme urobiť všetko preto, aby predčasné voľby neboli.

 

Reakcia Chmelára 

Analytik Eduard Chmelár zhrnul, že prezidentka najväčšiu časť svojho prejavu však venovala svojej obľúbenej téme: honu na čarodejnice a volaniu po cenzúre.

„Samozrejme, povedala to trochu inak, ale zmysel je rovnaký. Prezidentkine slová o tom, že sme terčom hybridnej vojny, ktorá sa proti nám vedie na mieru šitými zbraňami a diverznou činnosťou, už dávno prekročili hranice stihomamu a my sme si príliš zvykli na to, že politici nás strašia podobnými nezmyslami o údajnom sprisahaní bez akýchkoľvek dôkazov. Mali by sme však zbystriť pozornosť, lebo keď najvyšší ústavný činiteľ venuje najviac energie na všetkých možných fórach doma i v zahraničí tomu, aby presvedčil najmocnejších i bežných ľudí o nevyhnutnosti regulácie, blokovania, čiže cenzúry, treba biť na poplach a upozorniť medzinárodné ľudskoprávne organizácie, že demokracia na Slovensku je v ohrození. Je totiž absurdné, aby tá, ktorá volá po cenzúre, apelovala, že demokraciu musíme chrániť. Odkedy chránime demokraciu likvidáciou nepohodlných médií a umlčaním nepríjemných kritikov? Čo to je za orwellovčina? Najväčším nebezpečenstvom pre demokraciu sú tie tony propagandistických nezmyslov, ktoré produkujú provládne médiá a politici, udusenie dialógu v spoločnosti, ktoré majú na svedomí a ktorého sa tak patologicky boja. Zdravá spoločnosť, v ktorej panuje otvorená verejná diskusia, sa nemusí báť dezinformácií a vie si s nimi poradiť. Dezinformácie kvasia v autoritatívnej spoločnosti a sú potláčané spolu s pravdou. A toto má na svedomí súčasná vláda spolu s prezidentkou,“ píše Chmelár.

Podľa analytika čoraz výraznejšie presakuje z prejavov Zuzany Čaputovej je jej zúfalá jednostrannosť: “ Ono to navonok vyzerá tak, že pokritizuje toho i onoho, ale je rozdiel, keď vládu iba jemne napomína a za hlavný terč kritiky si vyberie jednu opozičnú stranu, v ktorej každý spoznal Smer-SD. Ak prezidentka republiky kladie väčší dôraz na kritiku opozičnej strany než na kritiku vlády, znamená to, že jej chýba nadhľad, kľúčová vlastnosť pre postavenie hlavy štátu. Napokon, aj jej opatrný návrh na predčasné voľby súvisí s tým, že si ich medzičasom začalo želať jej materské Progresívne Slovensko, ktorého agendu v paláci dlhodobo pretláča.“

Reklama

V závere Chmelár dodal, že ho pobavilo ako pristúpili k hodnoteniu jej prejavu jednotlivé televízie.

 

O čom hovorila Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla v utorok v Národnej rade SR svoju správu o stave republiky. Upozornila v nej aj na hrozbu, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude podľa nej lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov. TASR prináša súhrn myšlienok z prezidentkinho prejavu.

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so správou o stave republiky pred poslancami NR SR
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

V tomto roku je podľa Čaputovej v domácej politike zmätok. Verejnosť, ako tvrdí, stráca prehľad v tom, kto naozaj vládne a kto je v opozícii. Menšinové vládnutie sprevádza podľa jej slov oslabovanie funkčnosti parlamentu – cez neotváranie a odsúvanie schôdzí až po nejasný spôsob podpory vlády. Na súčasnej politickej kríze má podľa prezidentky každý politik svoj podiel viny.

Hlava štátu upozornila, že príjmové nerovnosti na Slovensku rastú a prehlbuje sa chudoba. Zdôraznila, že v chudobnej spoločnosti sa zvyšuje nespokojnosť a sociálne napätie, čo môže viesť k radikalizácii. Pri hľadaní riešení kríz treba podľa nej myslieť viac aj na dosahy na ženy.

Prezidentka označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu. Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy, i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z plánu obnovy. Ocenila však niektoré reformy.

Zvládnutie energetickej krízy bude podľa prezidentky jednou z najväčších výziev v budúcom roku. Kríza však bude podľa nej aj príležitosťou, aby sme využívali stále viac obnoviteľné zdroje. Ocenila niektoré kroky vlády, napríklad diverzifikáciu dodávky energií i to, že nám nehrozí bezprostredný nedostatok počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Hlava štátu apelovala, aby sa neposudzovali či neodsudzovali paušálne všetci lekári pre zlyhania jednotlivcov. Odmietla živenie novej vlny nenávisti v spoločnosti. Poznamenala, že odkladanie riešení na poslednú chvíľu urobilo zo situácie v zdravotníctve drámu.

Slovensko podľa Čaputovej zažíva najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii. Vojna na Ukrajine, ako tvrdí, spochybnila všetky princípy európskej bezpečnosti a stala sa najväčšou hrozbou mieru v Európe. Ocenila prínos členstva SR v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Rovnako aj to, že väčšina vládnych činiteľov, zvolených zástupcov v parlamente aj verejnosti sa postavila na správnu stranu.

Prezidentka upozornila, že Slovensko je už dlhodobo terčom hybridnej vojny. Mnohí podľa jej slov ešte stále veria, že dezinformácie a konšpirácie sú len produktom modernej doby a fenoménom sociálnych sietí a internetu. Podotkla však, že to nie je tak a masívna časť z nich je súčasťou cielenej propagandy.

V oblasti spravodlivosti je podľa Čaputovej nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov. Prezidentka odsúdila tlak na ľudí v orgánoch vymožiteľnosti práva, verbálne útoky a vyhrážky novinárom. Za neprípustné považuje šírenie nenávisti, dehumanizáciu a ponižovanie názorového oponenta.

Čaputová avizovala, že bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu. Skrátené legislatívne konania boli podľa nej totiž nadužívané. Politikov požiadala, aby dbali na dodržiavanie vlastných procesných pravidiel. Upozornila, že k budovaniu dôvery neprispieva ani prebiehajúca polemika o spôsobe používania paragrafu 363.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali