Razia protidrogovej polície v Riu de Janeiro si vyžiadala 25 obetí

Razia protidrogovej polície v Riu de Janeiro si vyžiadala 25 obetí

Rio de Janeiro 7. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/Sputnik/SITA/HSP-Silvia Izquierdo,TASR/AP-Michael Probst)

 

Najmenej 25 ľudí prišlo o život počas štvrtkového zásahu protidrogovej polície v jednom zo slumov brazílskeho mesta Rio de Janeiro. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá

Policajná razia Rio de Janeiro
Na snímke zbrane a drogy zaistené počas policajnej razie v sídle mestskej polície v brazílskom Riu de Janeiro

Obeťami prestrelky vo favele Jacarezinho sa stalo 24 podozrivých členov drogového gangu a jeden policajt, informoval brazílsky spravodajský portál G1 s odvolaním sa na policajných predstaviteľov.

Reklama

Video, ktoré údajne zachytáva následky streľby, bolo zdieľané online. Na záberoch sú zachytené prvé minúty po streľbe a vo vagóne metra sú vidieť zranené osoby. Mnoho cestujúcich sedí na podlahe a snažia sa uniknúť guľkám. Ďalšie zábery ukazujú zranených a ďalších cestujúci vo vlaku, v ktorom došlo k streľbe. Vlak zastavil na stanici, ľudia vyšli na nástupište.

Policajti vykonali štvrtkovú raziu na základe správ, že pašeráci v tejto oblasti začali do svojich aktivít verbovať aj deti, informuje spravodajská stanica BBC. Profesor sociológie Ignacio Cano na Štátnej univerzite v Riu odmietol túto zámienku ako dôvod policajnej operácie.

Reklama

Podľa informácií uvedených v médiách policajt André Frias zomrel na následky poranenia hlavy. Zranili boli tiež dvaja cestujúci vlaku metra a dvaja policajti.

Ako už bolo uvedené, počet obetí pri tejto špeciálnej operácii je od roku 2016, kedy sa začali viesť štatistiky, rekordný. Pripomeňme, že v júni 2020 bolo oznámené, že počas streľby na večierku v Rio de Janeiro zomrelo päť ľudí.

Táto oblasť je známa ako jedna zo základní zločineckej skupiny Comando Vermelho (Červené velenie), ktorá sa špecializuje najmä na pašovanie zbraní a drog.

Počas policajnej akcie boli postrelení dvaja ľudia, ktorí v tom čase cestovali v metre. Ďalších sedem ľudí utrpelo len mierne zranenia, približuje DPA.

 

Reklama

 

Reklama

Brazílsky najvyšší súd z dôvodu pandemickej situácie vlani v júli pozastavil policajné razie vo favelách – s výnimkou “absolútne výnimočných prípadov”.

Policajti vykonali štvrtkovú raziu na základe správ, že pašeráci v tejto oblasti začali do svojich aktivít verbovať aj deti, informuje spravodajská stanica BBC. Profesor sociológie Ignacio Cano na Štátnej univerzite v Riu odmietol túto zámienku ako dôvod policajnej operácie.

“Tvrdenie, že obchodníci s drogami verbujú deti a tínedžerov, je na smiech, pretože každý vie, že tieto gangy majú maloletých, ktorí pre nich pracujú,” uviedol Cano.

Rio de Janeiro patrí k tým brazílskym štátom, kde je najvyššia zločinnosť, pričom mnohé oblasti sú tam pod kontrolou zločincov, z ktorých mnohí sú napojení na silné gangy obchodujúce s drogami.

 

Policajná operácia, ktorá zanechala 25 mŕtvych, vyvolala vlnu kritiky

Policajná operácia v brazílskom Riu de Janeiro, ktorá vo štvrtok vyústila do úmrtia 25 ľudí, vyvolala vlnu kritiky a obvinení z týrania a mimosúdnych popráv. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyzval na nezávislé vyšetrovanie incidentu s tým, že v Brazílii badať „dlhodobý trend zbytočných a neprimeraných“ policajných operácií zameraných proti prevažne chudobným komunitám. Výkonná riaditeľka brazílskej pobočky Amnesty International Jurema Werneck štvrtkové udalosti označila za „masaker“, informuje spravodajský portál BBC.

Operáciu vo favele Jacarezinho spustila polícia, aby po ročnom vyšetrovaní, ktoré naznačovalo, že gangy verbujú deti, zatkla 21 ľudí. Bola to najsmrteľnejšia operácia v histórii mesta a zomrel pri nej aj jeden policajt. Obyvatelia tvrdia, že policajti zabíjali podozrivých, ktorí sa chceli vzdať, a vstupovali do domov bez povolenia. Na akcii sa podľa polície zúčastnilo zhruba 200 policajtov a ozbrojený vrtuľník s ostreľovačom. V oblasti pôsobí jedna z najväčších zločineckých organizácií v Brazílii Comando Vermelho.

Polícia popiera pochybenie pri svojom konaní a tvrdí, že policajti konali v sebaobrane. Policajti tiež zatkli šesť osôb. Mŕtvych podozrivých ešte neidentifikovali.

Televízny vrtuľník nahral ťažko ozbrojených podozrivých, ako skáču zo striech. Zúfalí obyvatelia na sociálnych sieťach zase zverejnili zábery intenzívnych prestreliek, pričom hovorili, že im policajti vtrhli do domov a použili nadmerné násilie.

Verejná obhajkyňa Maria Júlia Miranda uviedla, že sa na ňu obrátili obyvatelia a povedali jej, že jedného podozrivého zabili v izbe osemročného dievčatka a rodina bola svedkom údajnej popravy. Miranda uviedla, že ju pri návšteve šokovalo množstvo krvi a stopy po guľkách. Podľa jej slov tiež existujú dôkazy, že miesta činu neboli zachované a hýbalo sa s telami. „V týchto prípadoch to bola pravdepodobne poprava,“ skonštatovala.

Reklama

Ľudskoprávne skupiny, vrátane Amnesty International, tiež uviedli, že dostali správy aj zábery od obyvateľov, ktorí hovorili o tom, že im policajti vtrhli do domov a že ľudia prišli o život, aj keď už nepredstavovali žiadnu hrozbu.

Operácia sa uskutočnila aj napriek rozhodnutiu súdu, ktorý v júni obmedzil policajné akcie v chudobných štvrtiach Ria počas pandémie, pokiaľ nie sú považované za nevyhnutné. Prokuratúra štátu Rio de Janeiro oznámila, že spustí v súvislosti s prípadom vyšetrovanie a podobný krok avizovala aj polícia.

Rio de Janeiro je jedno z najnásilnejších miest v Brazílii a rozsiahle oblasti tam sú pod kontrolou zločincov, z ktorých mnohí majú väzby na mocných obchodníkov s drogami. Bezpečnostné zložky sú tam často obviňované z neprimeranej sily počas svojich protizločineckých operácií.

 

Najviac rezonujúce prípady streľby na verejných miestach vo svete v rokoch 2019-2021

Dňa 15. apríla tohto roku začal ozbrojený muž v americkom Indianapolise streľbu v budove logistickej spoločnosti FedEx. Podľa polície devätnásťročný útočník Brandon Scott Hole pri incidente zabil osem ľudí, a potom sám spáchal samovraždu.

Reklama

V meste Boulder v Colorade 22. marca zastrelil americký občan Ahmad Al Aliwi Al-Issa v obchode desať ľudí, vrátane jedného policajta. Útočník bol zadržaný.
Streľba v troch kúpeľoch v štáte Georgia vypukla 16. marca a pri incidente zomrelo osem ľudí. Útočníka zadržali. Bol ním 21-ročný obyvateľov mesta Woodstock v okrese Cherokee.

Dňa 12. októbra 2020 v obci Bolšeorlovskoje v oblasti Nižného Novgorodu začal 18-ročný mladík streľbu na ľudí na zastávke. Traja ľudia zomreli na mieste, ďalšie tri osoby, vrátane babičky mladého muža, boli zranené. Telo strelca bolo ráno nájdené v lesoparku neďaleko kraja obce. V polovici novembra zomrela babička útočníka na zranenia v nemocnici.

Vlani 6. júna v obci Irapuato v mexickom štáte Guanajuato vnikli neznámi ľudia do budovy rehabilitačného centra a začali paľbu. Deväť z desiatich ľudí, ktorí boli na mieste, zomreli. Ďalšie človek zomrel v nemocnici.

Dňa 18. apríla 2020 v kanadskej provincii Nové Škótsko začal 51-ročný Gabriel Wortman streľbu na ľudí v meste Portapique a v niektorých ďalších osadách. Polícia prenasledovala zločinca asi 12 hodín, operácia skončila druhý deň ráno v blízkosti mesta Halifax. Strelec bol zlikvidovaný. Mal na sebe policajnú uniformu, ale nebol policajtom. Obeťami streľby bolo 23 ľudí, medzi mŕtvymi bola kanadská policajtka.

29. februára 2020 začali neznáme osoby strieľať na okoloidúcich a predavača v blízkosti katedrály v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince. Najmenej osem ľudí zomrelo, ďalší dvaja boli vážne zranení. Strelci utiekli z miesta činu na motocykli.

Reklama

Dňa 19. februára 2020 jeden muž zastrelil ľudí v stávkovej kancelárii v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko v centrálnej časti Nemecka. V dôsledku toho bolo zabitých deväť ľudí, ďalšie štyri osoby boli zranené. Podozrivého našli mŕtveho vo svojom dome, kde bolo nájdené telo jeho matky.

8. februára 2020 začal vojak v severovýchodnom Thajsku streľbu v nákupnom centre. Bol zlikvidovaný. Obeťou incidentu sa stalo 30 ľudí. Motívom strelca bol domáci konflikt o predaj domu. Podľa ministerstva obrany bol 34-ročný strelec profesionálnym vojakom, streleckým inštruktorom svoje jednotky a ostreľovačom cvičeným v rámci programu špeciálnych síl.

Dňa 10. decembra 2019 začal v Ostrave psychicky labilný muž strieľať na jednom z oddelení krajskej nemocnice. V dôsledku toho na mieste zomrelo päť ľudí a ďalší človek zomrel počas operácie, tri osoby boli zranené. Jeden zo zranených zomrel o dva dni neskôr. Útočník utiekol v aute a potom, čo si všimol policajný vrtuľník, spáchal samovraždu.

4. augusta 2019 v meste Dayton v štáte Ohio v bare v oblasti Oregone bolo zabitých desať ľudí, vrátane útočníka, a 26 ich bolo zranených. Streľba vypukla tiež v obchode Walmart v El Pase v západnom Texase 3. augusta 2019. 22 ľudí bolo zabitých, viac ako 20 ich bolo zranených.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali