Putin odkázal Západu: Sme pripravení na všetko

Putin odkázal Západu: Sme pripravení na všetko

Bratislava 13. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Ako uvádza Svobodnaja pressa kolektívny Západ nebude môcť vyčítať ruskému prezidentovi, že mu nedal na výber

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Od rozhovoru Vladimira Putina s televíznym moderátorom Dmitrijom Kiseľovom, ktorý bol odvysielaný dnes ráno, mnohí očakávali, že pred začiatkom hlasovania 15. marca odkáže niečo voličom, ale nestalo sa tak. Jediné, čo prezident povedal priamo o voľbách, bolo, že Ukrajina sa im snaží zabrániť svojimi útokmi na ruské regióny. Venoval sa však samozrejme aj rozvoju ekonomiky, blahu obyvateľov a v tejto súvislosti spomenul aj zavedenie progresívneho zdanenia.

Reklama

Rozhovor však bol určený najmä zahraničnému publiku. Prezident informoval Západ predovšetkým o pripravenosti Ruska na jadrovú vojnu:

 

Reklama

O možnosti jadrového konfliktu

„Z vojensko-technického hľadiska sme, samozrejme, pripravení. Rakety sú v neustálej pohotovosti,“ povedal Putin, ale spresnil, že ich nemieni použiť proti Ukrajine.

 

O vstupe Fínska do NATO

Uviedol, že v reakcii na vstup Fínska do NATO budú na hraniciach tejto krajiny nainštalované ruské obranné prostriedky:„Nemali sme tam vojská – teraz ich budeme mať, nemali sme tam rakety – teraz ich budeme mať. Prečo to Fínsko urobilo?“ položil rečnícku otázku.Odmietnutím zbližovania s Ruskom a rozhodnutím vstúpiť do NATO Fínsko svoju bezpečnostnú situáciu rozhodne nezlepšilo.

 

O Makronovom strašení vstupom vojsk NATO na Ukrajinu

Sľuby francúzskeho prezidenta, že pošle vojská na pomoc Ukrajine v zóne ŠVO,Vladimír Putin vysvetlil Macronovou zúfalou reakciou na zlyhania bývalých kolonizátorov v Afrike a rastúci vplyv Ruska na čiernom kontinente.

Reklama

 

O odpočutom rozhovore nemeckých dôstojníkov

Putin taktiež zhodnotil uniknutú nahrávku, na ktorej nemeckí dôstojníci hovoria o úderoch na Krymský most, v snahe o zastrašenie Ruska:„V prvom rade fantazírujú, povzbudzujú sami seba. Po druhé, snažia sa nás zastrašiť. Čo sa týka Spolkovej republiky Nemecko, tam sú ústavné problémy. Strely Taurus, ktoré by zasiahli časť krymského mosta, ktorý je ruským územím, by boli porušením ústavy Spolkovej republiky Nemecko,“ povedal prezident.

 

O mierových rozhovoroch

Keď hovoril o Ukrajine, Vladimír Putin nevylúčil mierové rozhovory s Kyjevom: „Rusko je pripravené na rokovania o Ukrajine, ktoré budú vychádzať z reálnej situácie na mieste, a nie z nejakých zbožných želaní po použití psychotropných látok“, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.„Rusko nedovolí, aby sa rokovania využili na to, aby sa Ukrajina pripravila na nové údery proti Rusku“.„Už nám bolo mnohokrát sľúbené, že sa NATO nebude rozširovať na východ a potom sa objavili na našich hraniciach. Sľúbili, bez toho, aby sme išli do histórie, že vnútorný konflikt na Ukrajine sa vyrieši mierovou, politickou cestou. Ako si pamätáme, do Kyjeva prišli traja ministri zahraničných vecí: Poľska, Nemecka a Francúzska. Sľúbili, že budú garantmi týchto dohôd. O deň neskôr došlo k štátnemu prevratu. Sľúbili, že budú plniť minské dohody, a potom verejne vyhlásili, že tieto sľuby neplnili, ale iba využili pauzu, aby vyzbrojili banderovský režim na Ukrajine. Sľúbili nám toho veľa, takže samotné sľuby nestačia. Bolo by smiešne, aby sme teraz rokovali len preto, že im dochádza munícia.

Putin zopakoval, že Moskva je „pripravená na seriózny rozhovor a na riešenie konfliktov mierovými prostriedkami. Malo by však ísť o seriózny rozhovor s bezpečnostnými zárukami pre Rusko, a nie o pauzu, ktorú chce nepriateľ využiť na prezbrojenie.“

Reklama

 

O dohode so Západom

Na otázku o možnosti čestnej dohody so Západom Putin povedal, že nikomu už neverí, preto „Rusko potrebuje záruky, ktoré musia byť spísané a musia byť také, ktoré by nám vyhovovali, ktorým by sme verili.“ Podľa jeho názoru „je teraz asi predčasné verejne hovoriť o tom, čo by to mohlo byť. Ale určite sa nenecháme oklamať nejakými prázdnymi sľubmi,“ povedal Putin.

Koncom decembra ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že otázka mierových rokovaní s Ruskom je irelevantná, pričom Kyjev pracuje na vlastnom „mierovom vzorci“. Ruské ministerstvo zahraničných vecí upozornilo, že tzv. mierový vzorec „bol a zostáva zjavným ultimátom“. Moskva označila diskusiu určitých krajín o takomto mierovom vzorci bez účasti Ruska za veľmi ťažko vysvetliteľný proces.

 

O ekonomike Ruska

„Pokiaľ ide o to, či bohatneme alebo nie, hospodárstvo rastie, pričom v podmienkach ŠVO, v podmienkach takmer 15 tisíc absolútne divokých sankcií, to je fakt. A je to fakt, ktorý sme nezaznamenali my, ale medzinárodné hospodárske a finančné organizácie. Z hľadiska parity kúpnej sily sme skutočne predbehli Spolkovú republiku Nemecko a zaujali sme jej miesto, piate miesto medzi najväčšími ekonomikami sveta. Nemecká ekonomika sa v minulom roku zmenšila myslím, že o tri desatiny percenta. A my sme vzrástli o 3,6 percenta. Japonsko vzrástlo o malé percento. Ale ak sa bude všetko vyvíjať rovnakým tempom ako dnes, máme všetky predpoklady, aby sme Japonsko vystriedali a stali sa štvrtou ekonomikou sveta. A to v krátkej perspektíve, v nie príliš vzdialenej budúcnosti.

Ale, a tu musíme byť úprimní, objektívne je rozdiel medzi kvalitami našich ekonomík. Z hľadiska parity kúpnej sily, teda z hľadiska objemu, sme teraz skutočne piaty a máme všetky predpoklady zaujať miesto Japonska. Ale štruktúra ich ekonomík je, samozrejme, v porovnaní s našou priaznivejšia. A stále máme čo robiť, aby sme nielen z hľadiska parity kúpnej sily, ale aj v prepočte na obyvateľa mali dôstojnú pozíciu. Po prvé. A po druhé, aby sa zmenila samotná štruktúra, aby bola oveľa efektívnejšia, modernejšia, inovatívnejšia. Na tom budeme pracovať. Pokiaľ ide o príjmy, podľa parity kúpnej sily je to veľmi dôležitý ukazovateľ. Je to objem, veľkosť hospodárstva. Znamená to, že štát má prostredníctvom daňového systému na všetkých úrovniach k dispozícii prostriedky na riešenie strategických problémov. To nám dáva možnosť rozvíjať sa tak, ako si myslíme, že je pre našu krajinu potrebné.

 

Sankcie a preteky v zbrojení

Zradnosť Západu sa podľa Putina neobmedzuje len na sankcie. „Západ sa Rusko snaží zatiahnuť do nových pretekov v zbrojení, aby ho vyčerpal a zopakoval trik, ktorý sa mu podaril v 80. rokoch so ZSSR. Tu potrebujeme získať maximálnu návratnosť z každého rubľa investovaného do obrany. V sovietskej ére tam totiž tieto výdavky nikto nepočítal a, žiaľ, nikto nehľadel na efektívnosť. Výdavky na obranu predstavovali približne 13 % HDP krajiny – Sovietskeho zväzu. Nebudem sa odvolávať na naše štatistiky, odvolajme sa na Štokholmský inštitút (Stockholm International Peace Research Institute). V minulom roku boli naše výdavky na obranu 4 % a v tomto roku je to 6,8 %. To znamená, že sme ich zvýšili o 2,8 %. V zásade ide o citeľný nárast, ktorý však nie je absolútne kritický. V Sovietskom zväze to bolo 13 % a my sme teraz na úrovni 6,8 %.

Musím povedať, že výdavky na obranu podporujú ekonomiku, robia ju energickejšou, ale, samozrejme, existujú limity, to chápeme. Túto večnú otázku – čo je výhodnejšie, zbrane alebo ropa – máme na mysli, hoci, opakujem, aj moderný obranný priemysel je dobrý v tom, že nielen nepriamo ovplyvňuje civilný priemysel a výrobu, ale využíva inovácie potrebné pre obranu aj na výrobu civilných produktov. To je mimoriadne dôležitá vec. Ale predovšetkým, naše výdavky, samozrejme, nie sú porovnateľné, pretože v Spojených štátoch jeto 800 až 900 miliárd, áno, to je absolútne neporovnateľné s našimi výdavkami. Pritom vynakladajú obrovské množstvo peňazí na údržbuzákladní po celom svete, a to nielen na platy. A všetko tam ide do čiernej diery, nedá sa to spočítať. Tam sa míňa väčšina peňazí. Aj keď na výrobu obranných prostriedkov a zbrojenie všeobecne, tam sa tiež míňajú také peniaze, ktoré sa ťažko odhadujú.

Keď si napríklad spočítate, koľko ich stál, povedzme, ten slávny systém protiraketovej obrany, a jedna z hlavných súčastí prekonávania protiraketovej obrany z našej strany – Avangard, medzikontinentálna raketa. To sa jednoducho nedá porovnať. A my sme v podstate hyperzvukovými zbraňami zrušili všetko, čo urobili, všetko, čo investovali do tohto systému protiraketovej obrany. Takto musíme konať, ale samozrejme, bez akýchkoľvek pochybností, samotná ekonomika našich ozbrojených síl musí zodpovedať dnešným požiadavkám.

Reklama

 

Názory politilógov na prejav

Podľa Antona Orlova, riaditeľa Inštitútu pre štúdium súčasnej politikyhlavnou myšlienkou, ktorú prezident tlmočil medzi riadkami bolo, že zlý mier je lepší ako dobrá bitka. Západ sa stále nedokáže zmieriť s tým, že Rusko posilňuje a mení sa na silného a nezávislého hráča, s ktorým treba počítať, preto pokračuje v expanzívnej politike v blízkosti hraníc Ruska.

Ochota rokovať a zároveň zmienka o jadrových zbraniach je akýmsi druhom ponuky mrkvy alebo palice, ktorú Putin prezentoval. Mnohí zčlenov NATO sú absolútne presvedčení, že Rusko nemožno poraziť na bojisku, ale neodvážia sa Američanom oponovať.

V skutočnosti Putin dáva ďalšiu šancu na zachovanie status quo bez ďalších strát, a to ľudských aj reputačných. Ak však predtým bol tento odkaz formálne adresovaný Zelenskému, teraz je adresovaný lídrom USA a európskych štátov. Tí si ešte môžu zachovať tvár a vymyslieť pre svojich občanov legendu, podľa ktorej vyjdú zo situácie ako víťazi.

Na otázku, či využijú takúto príležitosť Orlov odpovedal:„Kto vie? Ale keď si hlavy štátov naozaj sadnú za rokovací stôl, aby podpísali mierovú dohodu, čo sa skôr či neskôr stane, nikto nebude môcť vyčítať ruskému prezidentovi, že mu nenechal na výber,“ zhrnul Anton Orlov.

Reklama

Jevgenij Minčenko, riaditeľ Medzinárodného inštitútu politických expertíz, zameral pozornosť na podmienky mierových rokovaní s Kyjevom a jeho západnými pánmi:„Kľúčovým bodom pre Západ je Putinovo hodnotenie podmienok možnej mierovej dohody alebo zmrazenia konfliktu na Ukrajine. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby sa v podmienkach, keď majú ruské vojská na fronte prevahu, rokovania nezmenili na oddych pre ukrajinskú armádu, po ktorom by nasledovalo obnovenie bojov.Inými slovami, hovoríme o dosiahnutí trvalého mieru, a na to by subjektmi rokovaní mala byť nielen ukrajinská strana, ale aj kolektívny Západ: USA a EÚ by mali Rusku garantovať stabilnú bezpečnostnú štruktúru.“

Americký podnikateľ Elon Musk reagoval na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) na slová prezidenta Vladimira Putina o možnosti použitia jadrových zbraní v prípade existenčného ohrozenia krajiny jediným slovom: „Samozrejme“.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali