PS/Spolu, KDH a Za ľudí vydali spoločné vyhlásenie o tom, že chcú nahradiť “Kočnerovu generáciu politikov” do ktorej vraj patrí aj Bugár, Sulík však nie

PS/Spolu, KDH a Za ľudí vydali spoločné vyhlásenie o tom, že chcú nahradiť “Kočnerovu generáciu politikov” do ktorej vraj patrí aj Bugár, Sulík však nie

Bratislava 16. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Lídri opozičných strán Progresívne Slovensko, Spolu, KDH a Za ľudí vydali v piatok spoločné vyhlásenie ku kauze zverejnených správ medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou, v ktorých sa spomínajú aj politici Smeru-SD či lídri strán SNS Andrej Danko a Most-Híd Béla Bugár 

Na snímke zľava líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska, predseda strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý, predseda strany KDH Alojz Hlina a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban počas tlačovej besedy na bratislavskom Námestí SNP na tému: Vyjadrenia k prepojeniu medzi Marianom K. a predstaviteľmi vládnej koalície. Bratislava, 16. august 2019.

Štvorčlenné mimoparlamentné zoskupenie pred novinármi zverejnilo svoje spoločné vyhlásenie a čelilo viacerým otázkami, prečo sa na ich vyhlásení neobjavil aj líder SaS Richard Sulík resp. šéf OĽaNO Igor Matovič. Podľa Michala Trubana z PS sa budú so stranou SaS baviť po jej mimoriadnom sneme, ktorý nedávno zvolal Sulík. “Uvidíme, ako sa snem skončí a podľa toho sa budeme baviť ďalej.”

Reklama

Novinári sa opýtali, či Sulíka z tejto spolupráce nevylučuje to, že v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora Trnku počas vlády Ivety Radičovej sa osobne pri raňajkách stretol s podnikateľom Kočnerom. “Myslím, že my ich nepokladáme za tú Kočnerovu generáciu, ale na toto si musí zodpovedať sám pán Sulík,” vyhlásil šéf PS Truban.

Exprezident Kiska, ktorý vedie novo vznikajúcu stranu Za ľudí uviedol, že Sulíkovi z SaS pred spoločným vyhlásením s Trubanom, Beblavým a Hlinom poslal návrh spoločného vyhlásenia. “Odpoveď som nedostal.”

Reklama

Dodal, že Igorovi Matovičovi z OĽaNO poslal dve správy s prosbou o osobné stretnutie. “Žiaľ, neozval sa,” vysvetlil Kiska.

Ku uzavretiu predvolebnej koalície PS/Spolu s hnutím Za ľudí Michal Truban povedal, že “to treba určite zvážiť”. Táto otázka sa podľa neho bude prehodnocovať “niekdy na jeseň”. “Teraz ešte nie je nič rozhodnuté,” dodal.

Andrej Kiska reagoval: “Som presvedčený, že strana Za ľudí vstúpi do parlamentu ako silná strana. Ale, a to zopakujem znova, že my musíme nachádzať spoluprácu. Musíme nachádzať spôsob, ako sa spojiť. Toto je jediná cesta ako poraziť Smer spolu s extrémistami, s fašistami, s SNS, so stranou Harabina, ktorá svojim spôsobom stále vzniká.”

Kiska priznal, že na porazenie spomínaných síl sa musia pridať “ďalšie demokratické strany” pričom menoval konkrétne SaS a OĽaNO.

Lídri poradím svojich vystúpení naznačili aj hierarchiu v tom zoskupení, keď najskôr rečnil Michal Truban z PS, po ňom Miroslav Beblavý zo Spolu, následne Alojz Hlina z KDH a na koniec Andrej Kiska zo strany Za ľudí, ktorý toto stretnutie inicioval.

Reklama

 

Spoločné vyhlásenie PS/Spolu, KDH, Za ľudí

Uvádzame vyhlásenie opozičných strán v plnom znení

To, čo sa deje na Slovensku, nie sú náhodné zlyhania. Po včerajších vyhláseniach Danka, Fica a Bugára tiež vidíme, že ani náhodou sa nechystajú prijať zodpovednosť. A keby aj odvahu našli, nič by sa nevyriešilo.

V ich stranách nie je sila, ktorá by potrebnú zmenu presadila. Okolo nich je Kočnerova generácia. Krajina je v hlbokej kríze z toho, čo s ňou Kočnerova generácia politikov navystrájala. V Kočnerovom správaní a kontaktoch vidíme obraz celého systému moci prepojenej s mafiou a oligarchiou.

Reklama

Poukazovať na Kočnera na zmenu nepostačí. Ani vymeniť figúrky vo funkciách. Musíme ponúknuť viac ako kritiku. Slovensko potrebuje plán radikálnych zmien. Preto som rád, že vznikla koalícia PS/SPOLU. A som rád, že aj dnes sme našli zhodu so stranami KDH a Za ľudí a postavili sa proti Kočnerovej generácii spoločne.

Našou povinnosťou je získať si dôveru ľudí, vymeniť súčasných mocných. To bude možné po voľbách. Dovtedy je ďaleko, preto chceme poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom, ktorých je na Slovensku veľká väčšina, vysloviť podporu v ich práci.

Jasne odkazujeme: nebojte sa do volieb konať, vyšetrovať a hľadať pravdu. Ak sa stretnete s tlakom na vašu slobodnú prácu, vystúpte verejne. My sa vás zastaneme. A po voľbách príjmeme nevyhnutné zmeny, aby mala spravodlivosť rozviazané ruky.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

 Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali