Prvé reakcie na dohodu KDH s liberálmi: “Čo nás čaká ďalej? Spoločné vystúpenia Hlinu a Poliačika na Pride?; Hlina je ochotný a aj schopný kvôli moci zapredať kresťanské hodnoty”. Kiska: Niečo mi na tej dohode chýba

Prvé reakcie na dohodu KDH s liberálmi: “Čo nás čaká ďalej? Spoločné vystúpenia Hlinu a Poliačika na Pride?; Hlina je ochotný a aj schopný kvôli moci zapredať kresťanské hodnoty”. Kiska: Niečo mi na tej dohode chýba

Bratislava 10. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Po viacerých predošlých vyhláseniach šéfa KDH Alojza Hlinu asi nie je prekvapením, že politik a strana, ktorá sa označuje za konzervatívnu a kresťanskú sa dohodne na predvolebnej spolupráci s liberálmi zo strán, ktoré sú napríklad za výrazne posilnenie práv LGBTI osôb. Na tento krok KDH v stredu zareagovalo viacero politikov

Na snímke predseda KDH Alojz Hlina

Podľa parlamentného hnutia OĽaNO až čas ukáže, či dohoda, ktorú dnes podpísali mimoparlamentné strany KDH, PS a Spolu prinesie ovocie. Agentúre SITA poskytol reakciu hovorca strany Matúš Bystriansky.

Reklama

“Cieľom hnutia OĽaNO je vláda bez Smeru, SNS a ĽSNS. Všetko, čo prispeje k tomu, aby po parlamentných voľbách nevládla ani jedna z týchto strán, je pre Slovensko prínosom,” uviedlo hnutie v stanovisku. OĽaNO sa už dlhodobo snaží o spoluprácu a spájanie demokratickej opozície.

“Jediné, čo požadujeme, je nulová tolerancia korupcie predstaviteľov týchto strán. Nebudeme nikdy ticho, ak vznikne akékoľvek podozrenie z korupcie. Na to sa ľudia na Slovensku môžu spoľahnúť,” uzatvára OĽaNO.

Reklama

 

“Zasnuby” progresívcov s KDH

Asistent poslanca NR SR Richarda Vašečku (KU), Lukáš Valach, označil stredajšiu spoločnú tlačovú konferenciu KDH, PS a Spolu, kde bola podpísaná predvolebná dohoda za “zásnuby” progresívcov s KDH.

“Je fascinujúce, že Kresťansko(sic!)demokratické hnutie neuzatvorilo svoju prvú predvolebnú spoluprácu so stredovou stranou (Za ľudí) či liberálno-konzervatívnou stranou (OĽaNO), ale so stranou ktorá by mala byť jeho pravým programovým opakom: ľavicovo-liberálnym Progresívnym Slovenskom,” upozornil.

Štandardná hodnotová kresťanská strana by podľa Valacha takúto spoluprácu brala ako poslednú nevyhnutnosť, ku ktorej musí dôjsť až potom, keď som dohodol spoluprácu s ostatnými hodnotovo príbuznejšími stranami.

Reklama

“Čo nás čaká ďalej? Spoločné predvolebné mítingy Poliačika a KDHákov na Pride? Kresťania na Slovensku to budú ďalej s napätím sledovať a ešte hlbšie sa zamýšľať, komu to vlastne v roku 2020 hodia,” dodal na záver Valach.

 

Kiskovi v dohode PS, Spolu a KDH chýba vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami

Lídra vznikajúcej strany Za ľudí Andreja Kisku prekvapilo, že v dohode KDH, PS a Spolu chýba vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami. Vyplýva to zo stanoviska exprezidenta, ktoré agentúre SITA poskytol Juraj Šeliga z tímu Za ľudí.

Reklama

“Vítam, že PS, Spolu a KDH vedú dialóg a chcú spolupracovať. Od začiatku hovorím, že celá demokratická opozícia musí občanom ukázať schopnosť spolupracovať a pripravenosť prevziať zodpovednosť za našu krajinu a vrátiť Slovensko späť všetkým ľuďom,” uviedol Kiska.

Podľa neho vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami je jednoznačný postoj, ktorý očakáva aj od svojich možných partnerov. “Verím, že celá demokratická opozícia sa jasne dohodne, že vylučujeme vládu so Smerom a jeho klonmi, SNS a extrémistami, a že našimi prioritami sú zdravotníctvo, spravodlivosť, boj proti korupcii a školstvo,” uviedol Kiska a dodal, že vzájomná komunikácia má byť férová a slušná.

“Tak, ako doteraz budeme aj naďalej pokračovať v debatách s jednotlivými opozičnými demokratickými stranami. Musíme ukázať, že záujem našej krajiny a jej občanov je pre nás všetkých nadradený straníckym záujmom či záujmom jednotlivých lídrov,” uzavrel bývalý prezident.

 

Ochota predať hodnoty

Róbert Švec zo Slovenského hnutia obrody (SHO), ktorý kandidoval na post prezidenta SR uviedol, že Alojz Hlina “je ochotný a aj schopný kvôli moci zapredať aj kresťanské hodnoty a spolupracovať aj s kovanými liberálmi, ktorí presadzujú zločinecké agendy multi-kulti a LGBTI”.

Dodal, že Hlina prednedávnom v diskusii denníka Pravda, kde sa stretol so šéfom Spolu Beblavým, načrtol ako by mohla nová vláda zložená z konzervatívcov a liberálov fungovať. “Konzervatívci by podľa neho mohli ustúpiť liberálom pri registrovaných partnerstvách. Alojz Hlina takúto možnosť neodmietol. Hlina zároveň potvrdil, že po parlamentných voľbách chce vytvoriť koalíciu aj s liberálnou stranou Progresívne Slovensko,” poukázal Švec.

 

Dohoda o predvolebnej spolupráci a neútočení

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu dnes podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH). Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia všetkých troch strán.

Reklama

Lídri Alojz Hlina (KDH), Miroslav Beblavý (Spolu) aj Michal Truban (PS) sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do ktorých zostáva osem mesiacov. Podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne chcú riešiť problémy v školstve či zdravotníctve.

V dohode sa zaväzujú, že na seba nebudú v kampani útočiť a že budú viesť konštruktívny dialóg s cieľom nájsť programové prieniky. Nevylúčili, že k dohode môžu pristúpiť aj iné opozičné strany. „Naším cieľom je zvýšiť šancu, že na Slovensku po roku 2020 vznikne pevná a výkonná vláda, ktorá výrazne zlepší kvalitu spravovania štátu, úroveň služieb občanom a štýl politiky na Slovensku,“ priblížil ciele dohody Beblavý.

Strana Sloboda a Solidarita už koncom júna deklarovala, že do parlamentných volieb pôjde samostatne. Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vtedy vyhlásil, že ak sa nová strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí spojí s už existujúcimi stranami Progresívne Slovensko a Spolu, tak takýto trojblok môže mať zmysel. “Ak sa nespoja, bude to rozbíjanie opozície,” uviedol.

 

Liberáli hovoria jasne a nahlas, kým kresťania nejasne

Reklama

Žiaľ, spolupráca KDH a extrémistických liberálov pripomína v mnoho spoluprácu kresťanských demokratov v krajinách západnej EÚ. Aj tam chceli kresťanskí demokrati dosiahnuť úspech a podieľať sa na vláde, ale ich príbeh bol, povedané slovami Vladmira Palka, “príbehom veľkého ústupu” v podobe prijatia zákonov o potratoch, eutanázie či registrovaných partnerstiev.

Podstatným dôvodom týchto ústupkov, ktoré pravdepodobne čakajú aj Slovensko, ak nastane vláda PS/Spolu a KDH, je, že “liberáli hovoria jasne a nahlas, kým kresťania nejasne” – stačí sa len započúvať do vyjadrení Trubana a Beblavého v porovnaní s Hlinom. Aktuálna situácia už totiž pripomína argumentovanie politickej jednoty v prospech demokracie, slobody a nezávislosti. Žiaľ, niektorí vnímajú demokratické hodnoty a slobody v podobe antikoncepcie, potratov, eutanázie, požiadaviek LGBTI či gender ideológie (viac v článku).

Jaroslav Zajac

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali