Projekt Superligy sa nevzdáva, zvyšných šesť klubov zatiaľ drží spolu

Projekt Superligy sa nevzdáva, zvyšných šesť klubov zatiaľ drží spolu

Londýn 21. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francois Mori)

 

Zostávajúcich šesť členov futbalovej Európskej Superligy zvažuje, ako pretvoriť projekt po odstúpení všetkých šiestich anglických klubov. Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, AC Miláno, Inter Miláno a Juventus Turín zverejnili v stredu spoločné stanovisko, v ktorom naďalej trvajú na tom, že futbal v Európe potrebuje zmenu

Superliga
Ilustračné foto

V utorok večer sa objavili aj správy o vystúpení Barcelony a Atletica, tie sa však zatiaľ nepotvrdili. ”

Reklama

Európska Superliga je presvedčená, že súčasný status quo európskeho futbalu sa musí zmeniť. Navrhujeme novú európsku súťaž, pretože terajší systém nefunguje. Náš návrh umožní športu vyvíjať sa a zároveň prinesie zdroje a stabilitu pre celú futbalovú pyramídu vrátane pomoci prekonať finančné problémy spôsobené pandémiou. Napriek oznámenému odchodu anglických klubov, ktoré to museli urobiť pre obrovský tlak, sme presvedčení, že náš návrh je plne v súlade s právnymi predpismi. Dokázalo to rozhodnutie súdu, ktoré chráni Superligu pred zásahmi tretích strán. Vzhľadom na nové okolnosti pripravíme adekvátne kroky na pretvorenie projektu. Stále chceme ponúknuť fanúšikom najlepšie zápasy a zabezpečiť plán solidarity pre celú futbalovú komunitu,” uvádza sa v spoločnom stanovisku šestice zo Španielska a Talianska.

FC Arsenal, FC Chelsea, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur sa už myšlienky na účasť v novej súťaži vzdali (viac aj TU). Ako posledná to za dramatických okolností oficiálne potvrdila londýnska Chelsea. Pred domácim stretnutím najvyššej anglickej súťaže s Brightonom sa napriek opatreniam zhromaždilo pred štadiónom Stamford Bridge približne 1000 fanúšikov. Proti zámeru protestovali transparentmi “Odpočívaj v pokoji futbal 1863-2021”, “Vytvorený chudobnými, ukradnutý bohatými”, “Chceme naše chladné večery v Stoke” či “Roman sprav správnu vec”, ktoré adresovali majiteľovi klubu Romanovi Abramovičovi. Priaznivci zablokovali tímový autobus a upokojiť sa ich snažil bývalý dlhoročný brankár a súčasný technický poradca Petr Čech. Žiadal o čas, kým sa všetko vyjasní, a o uvoľnenie cesty autobusu, priaznivci ho označili za “zradcu”.

Reklama

“K Európskej Superlige sme sa pripojili koncom minulého týždňa. Teraz sme mali čas všetko dôkladne zvážiť a rozhodli sme sa, že naše pokračovanie v projekte by nebolo v najlepšom záujme klubu, fanúšikov ani širšej futbalovej komunity,” napísala Chelsea v oficiálnom vyhlásení a kroky anglických klubov uvítal prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin: “Je obdivuhodné priznať si chybu a tieto kluby urobili veľkú chybu. Sú však naspäť a viem, že majú čo ponúknuť nielen v našich súťažiach, ale celému futbalu v Európe. Znovu vybudujeme jednotu a spolu pôjdeme ďalej.”

Na odstúpenie Liverpoolu zatlačili hráči na čele s kapitánom Jordanom Hendersonom. On, ale aj Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson, James Milner, Alisson Becker, Virgil van Dijk, Thiago Alcantara a Curtis Jones zverejnili na twitteri: “Nepáči sa nám to a nechceme to. Toto je náš kolektívny postoj.” Ideu predtým kritizovali aj tréner Jürgen Klopp či tréner City Pep Guardiola.

Experti Sky Sports Jamie Carragher a Gary Neville sa zhodli, že majitelia ich bývalých klubov FC Liverpool a Manchester United musia odísť. Výkonný podpredseda United Ed Woodward odstúpi zo svojej pozície na konci roka. V Anglicku sa začali vyrovnávať s dôsledkami, na kontinente sa Superliga snaží zachrániť svoju budúcnosť.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali