Progresívci útočia na Matoviča: “V tejto chvíli by už mali svietiť všetky kontrolky demokracie”

Progresívci útočia na Matoviča: “V tejto chvíli by už mali svietiť všetky kontrolky demokracie”

Bratislava 25. júna 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunerlíková)

 

Poprední politici mimoparlamentného liberálneho Progresívneho Slovenska (PS) vo svojich komentároch na sociálnej sieti ostro kritizujú predsedu vlády Igora Matoviča z OĽaNO za jeho postoj ku koaličnému partnerovi Borisovi Kollárovi (Sme rodina), kvôli jeho údajne opísanej diplomovej práci. Podľa zástupcov PS Matovič nerealizuje zmenu politickej kultúry, ktorú sľuboval pred voľbami.

Na snímke Michal Truban a Igor Matovič

Bývalý šéf PS Michal Truban konštatoval, že voliči Igorovi Matovičovi verili, že keď bude vo vláde on, bude v nej robiť strážneho psa. “Že bude odvážne a nahlas hovoriť pravdu každému, kto si to zaslúži, bez strachu a kalkulovania. Ale on sa asi zmenil,” všimol si Truban, ktorého nedávno vo vedení PS nahradila aktivistka Irena Biháriová.

Reklama

Podľa Michala Trubana si premiér “jednoducho umyl ruky a odhodil zodpovednosť”. “Stačilo čarovné zaklínadlo „lebo inak mafia“ a už od neho nemáme čakať žiaden tlak na očistenie jeho vlády,” dodáva.

Irena Biháriová premiérovi Matovičovi odkázala: “Necelých 100 dní vo funkcii, ste sa definitívne rozhodli vyrovnať sa Robertovi Ficovi. Kryť Borisa Kollára a jeho plagiátorskú kauzu je z vašej strany o to väčšia hanba, že ste v úplne rovnakom prípade Andreja Danka žiadali jeho odstúpenie z postu predsedu parlamentu. Dnes tvrdíte, že toto je iné.”

Reklama

“Bohužiaľ, týmto ukazujete, že si nestojíte za slovom, že ohýbate princípy podľa toho, čo ide o “našich ľudí” a teda robíte presne to, čo ste vyčítali ostatným. Dnes už sa už nedá na všetky zlyhania reagovať argumentom, „lebo Fico“. Nezískali ste od svojich voličov bianco šek, že môžete robiť čokoľvek, stačí postrašiť návratom Smer-u.

Biháriová si myslí, že teraz je čas ukázať, že Matovič nie je len opozičný krikľúň, ale líder koalície, ktorý si vie stáť za slovom a dodržiavať tie isté pravidlá, ktoré žiadal od iných.

Podpredsedníčka strany Zora Jaurová si myslí, že argumentácia premiéra Matoviča, ktorou sa snaží ospravedlniť svoj dvojitý meter pri plagiátorskej kauze predsedu parlamentu Kollára je dôkazom toho, že nielen kvalita diplomových prác, ale aj výuka základnej logiky a schopnosti kontextového myslenia je zjavným problémom nášho školstva a verejného života.

“To, čo sme počuli na dnešnej tlačovke sa však už vymyká aj z bežnej miery demagógie a politického vykrúcania a naznačuje, že Igor Matovič a jeho takzvaná protikorupčná agenda začínajú byť pre túto krajinu nebezpečné. Človek, ktorý za úplne rovnaký prehrešok žiadal odstúpenie Andreja Danka, ktorý si postavil svoju volebnú kampaň na nulovej tolerancii voči kradnutiu dnes argumentuje tým, že v prípade Borisa Kollára sú predsa vyššie ciele a takáto banalita nemôže byť dôvodom na to, aby si pokazil svoj volebný úspech,” píše Jaurová.

Podľa jej názoru, to, čo nám premiér povedal, by sa vlastne dalo zhrnúť asi takto: Keď podvádzajú tí, ktorým chcem zobrať moc, sú to nebezpeční zlodeji. Keď to robí „môj človek“, Boris Kollár a jeho zbojnícka česť, je to len také menšie zlo, ktoré treba ignorovať, lebo my predsa zachraňujeme svet.

Reklama

“Účel však nesvätí prostriedky, so zlom sa nedá bojovať iným zlom a politici, ktorí nadobudnú pocit, že ich mesiášska misia je nadradená zákonom, morálnym pravidlám, či vlastným zásadám sa skôr, či neskôr vždy obrátia proti demokracii. To, čo sme počuli na tlačovke je nebezpečnejšie, ako sa nám môže zdať. Zmena, ktorú ponúkala táto vláda, mala byť zmenou, ktorá ponúkne nové štandardy politického života, ľudí, ktorí si stoja za slovom a novú spoločenskú morálku. Zatiaľ však ponúka len nových „našich ľudí“ a premiéra, ktorý „neurobí nič“, čím by ohrozil svoju politickú pozíciu a stále nejasnejšiu spoločenskú misiu.”

“Nepokazte mi to, vraví nám. Lenže v tejto chvíli by už mali svietiť všetky kontrolky demokracie.”

Poslanec Európskeho parlamentu za koalíciu PS/Spolu Michal Šimečka k tomu doplnil, že na jednej strane chápe, že Igor Matovič je v zložitej situácii a dokonca súhlasí s ním, že rozpad vlády by teraz nebol pre Slovensko dobrý. “To mu však nemôže brániť, aby jasne pomenoval podvod a odsúdil ho,” myslí si Šimečka.

“Namiesto toho premiér vyhlásil, že “neurobí nič, čo by ohrozilo stabilitu vlády”. V tom momente dokonale poprel étos volieb a vlastnej vlády. Lebo “zmena” mala predsa spočívať v slušnosti a v novej politickej morálke. “Zmena” mala znamenať, že už nebudeme od politikov počúvať, prečo musia v záujme stability prehliadať podvody a krádeže “našich ľudí”.”

Michal Šimečka dodal, že v politike sú bezpochyby situácie, keď účel svätí prostriedky. “Toto však nie je jedna z nich. Igor Matovič je presvedčený, že svojím pragmatizmom chráni Slovensko pred návratom smeráckej mafie. Mýli sa. Práve tým, že ukradnutú diplomovku odmieta odsúdiť, dáva zbraň do rúk antisystémovým politikom ako Fico či Kotleba. Im odteraz stačí kričať: “všetci sú rovnakí, všetci klamú, všetci kradnú.” Každým ďalším dňom, ktorý Boris Kollár zotrvá vo funkcii predsedu parlamentu, sa nám to bude ťažšie rozporovať,” myslí si poslanec EP Šimečka.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali