Problém utečencov: Všade hovoria, že im chcú pomôcť a všade sa chcú prisťahovalcov zbaviť

Problém utečencov: Všade hovoria, že im chcú pomôcť a všade sa chcú prisťahovalcov zbaviť

Brusel 7. júla 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Karim Kadim)

 

Problém s utečencami presne pripomína problém palice, ktorá má dva konce. Na jednej strane, všetci hovoria o solidarite a humanite, nechcú aby ich obvinili z nečinnosti. Na druhej strane, všetci sa boja toho, aké šarapaty v ich krajine narobia prisťahovalci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Keď niektorí demokrati pripomínajú, že aj Slováci emigrovali do USA a Kanady, kde hľadali prácu, porovnanie s utečencami z Blízkeho Východu absolútne neobstojí. Emigranti – Európania v cudzej krajine dodržiavali obvyklé pravidlá hry, prispôsobili sa, mnohí sa prakticky asimilovali. Prisťahovalci z Afriky a Ázie majú iba jeden taký maličký nedostatok: nikdy sa neprispôsobia pravidlám hry v krajine, do ktorej nasťahujú. Chcú tam nastoliť vlastné zákony a žiť tak, ako si zvykli vo svojej krajine pôvodu. A potom už aj domáci sa cítia ako cudzinci. Viaceré európske mestá majú vlastné „blízkovýchodné raje“. Iba jeden – jediný príklad. Skúste si odskočiť do krásneho historického francúzskeho mesta Marseille…

Reklama

Niet sa čomu čudovať, že lídri viacerých európskych štátov, ktorí vycítili nálady verejnosti, sa postavili na parohy a robia všetko, aby sa na ich územie nedostali žiadne utečenci z Afriky a Blízkeho Východu. Čudujeme sa im? A práve tento problém zázračne zjednotil všetkých premiérov V-štvorky, ktorí húževnato odolávajú nátlaku zo strany Bruselu, Berlína a Paríža. Aj na nedávnej schôdzke s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom počas rokovaní v Bratislave odmietli prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie na základe kvót. Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko sú pripravené pomôcť riešiť migračnú krízu na základe dobrovoľnosti. Sú ochotní pomáhať utečencom – ale radšej na ich území. Sú ochotní podniknúť viaceré aktivity v domovských krajinách utečencov – len aby zostali tam a neťahali sa do Európy. Možno to nie je zlý nápad – urobiť poriadok v týchto krajinách…

Žeby sa takto búrili iba postsovietske krajiny? Vôbec nie. Napríklad naši susedia v Rakúsku tiež diametrálne zmenili prístup k prisťahovalcom. Rakúsko v krátkom čase pozastaví všetky nové azylové konania a sústredí sa na vracanie a vyhostenie odmietnutých azylantov. Potvrdila to aj rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Reklama

To, že utečencov nechcú Anglosasi, to už vieme. Briti odmietajú prijímať utečencov a využívajú svoju váhu mocného štátu – nech sa im niekto pokúsi rozkazovať! Je zaujímavé, že presne tak postupujú aj Anglosasi na opačnej strane zemegule. Austrália platí utečencom tisíce dolárov za to, aby stiahli žiadosti o azyl a vrátili sa do domovských krajín. Nie sú to chýry. Oficiálne to potvrdil aj austrálsky minister pre imigráciu a ochranu hraníc Scott Morrison. Dosť prísne pravidla platia aj pre tých, ktorí sa mienia presťahovať do Kanady.

A čo naši kamaráti v malých štátoch Európy – takých, ako Slovensko? Každý sa bráni po svojom. Napríklad nová dánska vláda plánuje znížiť na polovicu sociálne dávky, ktoré dostávajú od štátu prisťahovalci. Asi netreba vysvetľovať, čo je cieľom tohto opatrenia: spomalenie a radšej zastavenie prílevu imigrantov do krajiny. Tieto opatrenia presadzujú predovšetkým pravicoví populisti z Dánskej ľudovej strany, ktorí držia pri moci menšinovú vládu premiéra Larsa Lokkeho Rasmussena. Navyše zakladateľka tejto strany Pia Kjaersgaard sa v piatok stala predsedníčkou dánskeho parlamentu, kde má širokú podporu.

Okrem toho dánska vláda mieni zaviesť kontroly na hraniciach, aby zastavila pašerákov a nelegálnych migrantov. Dánsky minister zahraničia Kristian Jensen vysvetlil, že toto opatrenie neporuší pravidlá schengenského priestoru, kde platí voľný pohyb osôb, a bude prijatý po dohode s Európskou úniou. Dánska vláda uviedla, že sociálne dávky pre prisťahovalcov klesnú zo súčasných 11 300 dánskych korún (zhruba 1 500 eur) mesačne na 6 tisíc dánskych korún (okolo 800 eur). Tí, ktorí zložia skúšku z dánštiny, dostanú bonus vo výške 1 500 dánskych korún (okolo 200 eur) za mesiac. Do budúcna vláda plánuje aj ďalšie sprísnenie pravidiel pre presťahovalcov.

Analytici pripomínajú, ž vlani požiadalo o azyl v Dánsku okolo 15 tisíc ľudí, čo je dvojnásobok v porovnaní s rokom 2013. Niet sa čomu čudovať, že dánska vláda reguluje prílev cudzincov. Podobné opatrenia pripravujú viaceré európske štáty. Kým Brusel, Paríž a Berlín presadzujú kvóty a vymýšľajú nové pravidla, ako prijímať prisťahovalcov, drvivá väčšina európskych štátov pracuje práve na tom, ako maximálne obmedziť alebo úplne zastaviť tento proces. A hlavnou príčinou je neprispôsobivosť prisťahovalcov.

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali