Našla sa druhá čierna skrinka malajzijského dopravného lietadla

Našla sa druhá čierna skrinka malajzijského dopravného lietadla

Doneck/Moskva 18. júla 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:youtube/RT/Itar-Tass)

 

Lietadlo sa zrútilo na východe Ukrajiny, v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice

Miesto pádu malajzijského dopravného lietadla

Záchranári pátrajúci po obetiach havárie lietadla Boeing-777 malajzijských aerolínií, ktoré bolo pravdepodobne zostrelené nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny, našli druhú čiernu skrinku havarovaného stroja.

Reklama

Prvú čiernu skrinku našli proruskí separatisti vo štvrtok, keď sa lietadlo zrútilo.

 

Reklama

Na palube lietadla bolo 298 ľudí

Malajzijské dopravné lietadlo typu Boeing-777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru s 288 (pôvodne správy hovorili o počte 295) osobami na palube sa vo štvrtok popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Informovali o tom ukrajinské i ruské internetové servery, ako aj svetové tlačové agentúry, ktoré však pravdivosť správy nemohli ešte overiť. Podľa nemenovaných zdrojov internetového vydania denníka Ukrajinska pravda sa spojenie s posádkou lietadla prerušilo o 16.20 h miestneho času. Periodikum píše ako jediné o zostrelení stroja bez uvedenia ďalších podrobností a dodáva, že stroj letel nad ukrajinským územím cez medzinárodný koridor.

Trosky malajzijského lietadla

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko uviedol, že lietadlo letelo vo výške 10.000 metrov, keď ho zasiahla strela z raketového systému Buk. Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že stratila kontakt so svojím letom MH17 z Amsterdamu, ktorého posledná pozícia bola v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Nemenovaný zdroj z ukrajinského ministerstva obrany podľa agentúry  UNIAN tvrdí, že k zrúteniu lietadla mohlo dôjsť v dôsledku zlyhania ľudského faktora na strane separatistov alebo ruských dobrovoľníkov. Zdroj tiež tvrdí, že ruská protivzdušná obrana poskytla zrejme silám, ktoré vypálili predmetnú raketu, súradnice ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu IL-76, ale v dôsledku chyby došlo k zostreleniu civilného stroja nachádzajúceho sa neďaleko vytipovaného cieľa.

Reklama

Ukrajinský stroj letel v inkriminovanom čase s nákladom určeným pre obkľúčené armádne sily v regióne. Tak ukrajinské vládne sily, ako aj separatisti sa už nechali počuť, že nedisponujú vojenskými prostriedkami na zostrelenie stroja letiaceho vo výške 10.000 metrov.

Pád lietadla Boeing -777

Práve kvôli letovej výške 10.000 metrov vzniká problém, ktorý je ťažko vysvetliť obvinením separatistov z jeho zostrelenia. Lietadlo letiace v takejto výške môže byť zostrelené iba dvomi zbraňovými systémami, ktoré sa nachádzajú na území Ukrajiny. Protileteckým systémom S-300 alebo systémom Buk. Ani jednu z týchto technologicky vyspelých zbraní separatisti nemajú. Zato dvoma prápormi protileteckej obrany, ktoré majú vo svojej výzbroji systémy Buk disponuje ukrajinská armáda.

Za vytvorenie štátnej vyšetrovacej komisie s účasťou zahraničných subjektov, vrátane zástupcov Holandska a Malajzie, ako aj medzinárodných organizácií, na objasnenie príčin leteckého nešťastia na východe Ukrajiny sa dnes vyslovil najvyšší predstaviteľ postsovietskej republiky, prezident Petro Porošenko. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačovú službu hlavy štátu.

Porošenko v menej ukrajinského štátu vyjadril hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí tejto tragédie. Heraščenko medzitým na jednej zo sociálnych sietí informoval, že tragédiu nikto neprežil. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil vyšetrovanie “leteckej katastrofy” na východe krajiny, informovala agentúra Reuters. Podľa nej jeden zo záchranárov videl na mieste najmenej 100 tiel. Trosky lietadla sú údajne roztrúsené do 15 kilometrov od miesta dopadu. Líder proruských separatistov Alexandr Borodaj obvinil zo zostrelenia stroja ukrajinskú armádu.

Reklama

 

Na miesto pádu lietadla dorazili separatisti

Na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny dorazili prvé jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Informoval o tom podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. “Jednotky domobrany sú už na mieste. Oznámili, že medzi obeťami sú aj deti,” citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina. Malajzijského premiéra Najiba Razaka správa šokovala, napísala agentúra ITAR-TASS.

Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že nebude veľkým prekvapením, ak by podozrenie najprv padlo na proruských separatistov. “Bolo by to dosť zničujúce pre nich aj pre ich ruských podporovateľov… Rusi im nepochybne dodávajú zbrane, takmer iste protilietadlové zbrane, takže Rusko by bolo do toho veľmi pravdepodobne zapletené, čo by zvýšilo kritiku na adresu Ruska,” dodal Brenton.

 

Porošenko označil zrútenie malajzijského dopravného lietadla za  “teroristický čin”

Ukrajinský prezident označil zrútenie malajzijského dopravného lietadla za  “teroristický čin”. “Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom,” citovala prezidenta agentúra UNIAN.Porošenko taktiež oznámil, že pozval na Ukrajinu holandských expertov, aby dôkladne vyšetrili tento “teroristický čin”.Podľa holandských médií sa na palube lietadla nachádzali aj desiatky holandských pasažierov. Dve holandské cestovné kancelárie informovali, že si prostredníctvom nich letenky rezervovalo 45-50 Holanďanov, uviedla agentúra DPA. Rusko podľa agentúry Reuters požiadalo Kyjev o povolenie pomôcť pri záchranných operáciách.

 

Separatisti chcú čierne skrinky z malajzijského lietadla poslať do Moskvy

Proruskí separatisti chcú čierne skrinky z lietadla odovzdať na expertízu do Moskvy. Podľa agentúry Interfax tvrdia, že ich už našli. Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin povedal, že “bezpodmienečne ich s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme MAK (Medzištátnemu leteckému výboru), do Moskvy”.

Reklama

“Pracujú tam vysokokvalifikovaní odborníci, ktorí môžu presne určiť príčinu katastrofy, hoci je i tak zrejmá,” citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina. Purgin ešte predtým informoval, že na miesto pádu stroja typu Boeing-777 dorazili prvé jednotky domobrany Doneckej ľudovej republiky.

 

Separatisti sa rozhodli v záujme vyšetrenia tragédie uzatvoriť humanitárne prímerie

Domobrana Doneckej ľudovej republiky sa chystá uzavrieť dvoj- až trojdňové “humanitárne prímerie” s Kyjevom s cieľom umožniť vyšetrovanie zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to premiér samozvanej republiky Alexandr Borodaj.

“Sme v režime videokonferencie s úradmi v Kyjeve. Umožníme sem prístup medzinárodným organizáciám,” citovala Borodaja agentúra RIA Novosti. Ukrajinský predstaviteľ medzitým informoval, že pohotovostným zložkám bránia v práci ozbrojení separatisti.

Reklama

“Pátracie práce sú ťažké, pretože hovoríme o veľkom okruhu… ale aj preto, že ozbrojení teroristi, ktorí sú na mieste, veciam bránia,” povedal šéf ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhij Bočkovskyj novinárom. Bližšie podrobnosti neposkytol, uviedla agentúra Reuters.

 

SBU a ukrajinský politik tvrdia, že za nešťastím stoja kozáci

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala informácie, že za zrútením lietadla stoja “kozáci”, stojaci na Černužynskom stanovišti. SBU zverejnila informáciu vo večerných hodinách. Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok, o čom informoval internetový server www.unn.com.ua.

V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

Reklama

 

USA ponúkli Ukrajine pomoc pri vyšetrovaní zrútenia malajzijského lietadla a zdesenie z tragickej udalosti vyjadrila aj nemecká kancelárka Merkelová

Americký viceprezident Joe Biden hovoril dnes s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. V telefonáte ponúkol podporu USA pri objasňovaní zrútenia malajzijského dopravného lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice, informovala s odvolaním sa na Biely dom agentúra Reuters.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová je šokovaná leteckou haváriou na východe Ukrajiny a požaduje komplexné a nezávislé vyšetrenie okolností, ktoré predchádzali zrúteniu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Smútok šéfky nemeckej vlády nad takmer troma stovkami obetí a jej spoluúčasť pozostalým tlmočil dnes v Berlíne hovorca spolkového kabinetu Steffen Seibert, vyplýva z agentúrnej správy DPA.

Aj predpokladané okolnosti, v zmysle ktorých malo byť lietadlo letiace v značnej výške zostrelené, sú šokujúce. Ak by sa táto správa potvrdila, potom by predstavovala ďalšiu tragickú eskaláciu konfliktu na východe Ukrajiny, odznelo v nemeckej metropole.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý dnes pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Mexika, reagoval na správy z Ukrajiny zhrozene a vyslovil sa za vyšetrenie celej záležitosti na medzinárodnej úrovni.

Podľa vlastných slov sa mu nedostáva slov v reakcii na fakt, že stovky úplne nezainteresovaných ľudí prišli o život takýmto strašným spôsobom. “Očakávame, že sa urobí maximum pre čo najrýchlejšie vyšetrenie incidentu. Separatisti by mali neodkladne garantovať prístup k miestu nehody pre všetkých záchranárov a príslušníkov bezpečnostných zložiek,” podčiarkol. Nemecký minister zahraničných vecí zaslal svojmu rezortnému kolegovi z Malajzie kondolenčný list.

Reklama

 

Podľa Putina môže za haváriu lietadla Ukrajina

Ukrajina je zodpovedná za dnešnú haváriu malajzijského lietadla s 295 ľuďmi na palube, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. “Nepochybne je štát, na území ktorého sa toto stalo, zodpovedný za túto hroznú tragédiu,” povedal Putin v Kremli na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré odvysielala ruská štátna televízia.

Ako dodal, “tragédia by sa nestala, keby bol mier” na východe Ukrajiny a v oblasti by sa neobnovili boje. Putin zároveň podľa agentúry Reuters vyzval ruské úrady, aby podnikli všetko, čo bude možné na pomoc pri vyšetrovaní havárie. “Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sa mohol dosiahnuť objektívny obraz toho, čo sa stalo… Toto je neakceptovateľná záležitosť,” zdôraznil Putin.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podľa agentúry Reuters vyzval na “úplné a transparentné medzinárodné vyšetrovanie” havárie. Bezpečnostná rada OSN zároveň plánuje v piatok mimoriadne zasadanie v súvislosti so situáciou na Ukrajine, informovali nemenované diplomatické zdroje. Podľa prvých správ sa schôdzka mala začať v New Yorku v piatok o 21.00 SELČ, môže sa však uskutočniť aj skôr, v ranných hodinách miestneno času, píše Reuters.

 

Podľa spravodajskej stanice BBC bolo na palube lietadla až 154 Holanďanov

Reklama

Podľa agentúry Reuters americký viceprezident Joe Biden uviedol, že zrútenie malajzijského lietadla očividne “nebola nehoda”. Biden v Detroite nazval haváriu stroja “závažnou situáciou” a dodal, že je tu mnoho otázok, ktoré musia byť zodpovedané.

Šéf malajzijských aerolínií pre oblasť Európy Huib Gorter podľa BBC zdôraznil, že v tejto chvíli je prioritou postarať sa o trpiace rodiny a príbuzných obetí, píše BBC. Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans podľa agentúry Reuters upozornil, že pohotovostným jednotkám musí byť umožnený bezpečný a ničím nerušený prístup na miesto tragédie. “Toto je veľmi čierny deň pre Holandsko,” zdôraznil Timmermans s tým, že je potrebné nezávislé vyšetrovanie príčiny nehody.

 

Ako pracuje protilietadlový systém Buk si pozrite v tomto videu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali