Prezident: Pri kauze Gorila je potrebné urobiť odpočet, je to mokvajúca rana

Prezident: Pri kauze Gorila je potrebné urobiť odpočet, je to mokvajúca rana

Bratislava 8. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Prezident Andrej Kiska o kauze Gorila rokoval so šéfom polície Gašparom

Kauza Gorila má za sebou viac ako desať rokov, vyšetruje sa viac ako päť, ale namiesto toho, aby sa urobil odpočet, nastali mediálne prestrelky a vzájomné obviňovania medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), policajným prezidentom Tiborom Gašparom a odchádzajúcim šéfom vyšetrovacieho tímu Gorila Marekom Gajdošom. Novinárom to dnes povedal prezident SR Andrej Kiska, ktorý o kauze rokoval so šéfom polície Gašparom.

Reklama
Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska prijal 8. novembra 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara
Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska prijal 8. novembra 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara

“Je potrebné urobiť odpočet, aby sa povedalo, čo vieme a čo nie, kto zlyhal a kto čo urobil dobre. Policajný prezident by sa mal postaviť a urobiť tento odpočet. Gorila je mokvajúca rana našej spoločnosti, rana v dôvere ľudí v právny štát. Preto treba povedať, kde sú chyby a kde je problém. Je to súdnictvo, trestný poriadok, vyšetrovatelia či prokuratúra?” pýtala sa hlava štátu.

Kiska je presvedčený, že sa to musí jasne zodpovedať, lebo kauzy tiahnuce sa dlhú dobu oslabujú dôveru ľudí v štát a sú príčinou vzrastu extrémizmu. “To sú veci, ktoré musíme spoločne pohnúť a ja verím, že čas na odpočet nastal,” povedal.

Reklama

Prezident minulý týždeň hovoril aj s vyšetrovateľom Gajdošom. Toho si na pôdu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť už skôr pozvali aj opoziční poslanci, lebo sa chceli pýtať na tlaky, ktorým Gajdoš čelil a ktoré sú dôvodom jeho odchodu do civilu. Kaliňák však Gajdošovi zakázal do parlamentu prísť z dôvodu zachovania mlčanlivosti, ktorej nebol zbavený. Kiska si však myslí opak. “Nechcem robiť rozhodcu, ale myslím si, že parlament by si mal vypočuť všetky zúčastnené strany,” dodal prezident.

Šéf polície Gašpar súhlasí s Kiskom. “Ak by sa Marek Gajdoš rozhodol urobiť odpočet už skôr, nebol by som proti. Treba urobiť odpočet, podrobný a konkrétny. Mohol by byť na začiatku budúceho roka,” pripustil s tým, že ak ho nebude chcieť urobiť vyšetrovací tím alebo jeho nový šéf, urobí to Gašpar sám v rozsahu, v akom ho splnomocnia vyšetrovatelia. “Je pravda, že 16 či 17 trestných vecí je už uzavretých, bolo by možné o nich diskutovať,” povedal.

Vyšetrovateľ Gajdoš skončí v polícii k 31. decembru 2016, jeho nástupca na čele tímu Gorila by mal byť podľa Gašpara známy už na budúci týždeň. Gajdoš si ho vyberie sám bez možnosti veta nadriadených.

Na otázku, či bude vypočutý aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa spisu Gorila navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici v Bratislave a diskutoval tam s predstaviteľom finančnej skupiny, Gašpar povedal, že nevie. “Všetci, ktorí majú relevantné poznatky o trestnom čine, mali by k tej veci vypovedať. Ak to vyšetrovatelia vyhodnotia tak, že by mal byť premiér vypočutý, tak zrejme bude,” myslí si.

V súvislosti s Gajdošovou návštevou parlamentu Gašpar upozornil, že nie je ten, kto pozýva ľudí na parlamentný výbor. “Ale z pohľadu jeho možností niečo konkretizovať, tak to súvisí so zbavením mlčanlivosti,” dodal.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali