Biskupi, kňazi či katechéti a politici sa dnes stretávajú so Svätým Otcom. Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti

Biskupi, kňazi či katechéti a politici sa dnes stretávajú so Svätým Otcom. Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti

Bratislava 13. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Michal Svítok,KP SR,Jaroslav Novák)

 

V priestoroch Katedrály sv. Martina v Bratislave sa v pondelok dopoludnia stretávajú so Svätým Otcom Františkom biskupi, kňazi, zasvätené osoby, seminaristi a katechéti. S biskupmi sa hlava katolíckej cirkvi stretne ešte raz, a to v stredu 15. septembra počas modlitbového stretnutia v Národnej Svätyni v Šaštíne, ktoré sa uskutoční pred svätou omšou

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František a bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský

Pápeža pri vchode do katedrály privítal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a miestny farár, ktorý mu podal kríž a svätenú vodu na pokropenie. Po krátkej tichej modlitbe Svätý Otec František pristúpil k oltáru.

Reklama

Súčasťou stretnutia v Katedrále sv. Martina je okrem príhovoru pápeža aj pozdrav Zvolenského. Zúčastnení sa s pápežom spoločne pomodlia aj modlitbu Otče náš. Hlava katolíckej cirkvi pozdraví biskupov aj jednotlivo.

Popoludní pápež František súkromne navštívi centrum Betlehem v Bratislave. Čaká ho tiež stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí. V pondelok večer sa s pápežom na apoštolskej nunciatúre stretne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Reklama

 

Láska pápeža k chudobným je podľa Zvolenského inšpiráciou pre kňazov

Láska pápeža Františka voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, je pohľad, ktorý sa snažia biskupi a kňazi nanovo nadobudnúť aj s pomocou svojich patrónov, ako aj svätého Martina, patróna bratislavskej Katedrály sv. Martina. V príhovore na stretnutí s pápežom v priestoroch katedrály to vyhlásil bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

“Už vo vašej prvej encyklike, ktorú ste adresovali nám, biskupom, kňazom a diakonom, zasväteným osobám a veriacim laikom, sme si uvedomili vašu lásku voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, ktorí zaostali, opustení, vyradení,” vyhlásil Zvolenský.

Pripomenul, že ide o jedinečnú česť a radosť, že Svätý Otec prišiel, aby nás povzbudil svojou prítomnosťou a aby nás posilnil vo viere.

“S vami a vo vás dnes, vaša svätosť, v tejto katedrále otvárame náruč vikárovi Kristovmu, najvyššiemu veľkňazovi, nástupcovi svätého Petra. Vaša návšteva je pre nás nesmierne dôležitá, s takou radosťou sme na ňu čakali. Vo vás si uvedomujeme univerzálnosť a jednotu našej matky cirkvi. A lepšie chápeme, že aj dnes náš Pán predstavuje nám prvého z nástupcov apoštolov a zveruje mu kľúče od kráľovstva,” zdôraznil bratislavský arcibiskup.

Reklama

Biskupi a kňazi sa podľa Zvolenského usilujú, aby poznali a správne porozumeli to, čo im Peter hovorí dnes.

“Sme tu s vami, vaša svätosť, sprítomňujeme všetkých zasvätených a laikov, ktorí chcú ohlasovať evanjelium,” dodal Zvolenský.

 

Pápež František: Cirkev má byť znakom slobody a prijatia, musí byť pokorná ako Ježiš

Cirkev má byť znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Vyhlásil to pápež František v príhovore v bratislavskej Katedrále sv. Martina, kde sa stretol s biskupmi, kňazmi, ako aj ďalšími zasvätenými osobami a katechétmi. Pápež vyzdvihol slobodu, tvorivosť a dialóg ako aspekty, ktorými sa má Cirkev riadiť.

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František

“Cirkev, ktorá formuje ľudí v zmysle vnútornej a zodpovednej slobody a ktorá vie byť tvorivá v ponáraní sa do dejín a kultúry, je tiež cirkvou, ktorá vie viesť dialóg so svetom – s tými, ktorí vyznávajú Krista, hoci nie sú ‘od nás’, s tými, ktorí kráčajú namáhavou cestou duchovného hľadania, a tiež s tými, ktorí neveria,”  vyhlásil Svätý Otec v príhovore duchovným.

Reklama

Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti. “Aká krásna je pokorná cirkev, ktorá sa neoddeľuje od sveta a nepozerá na život s odstupom, ale žije v jeho vnútri,” povedal pápež.

Vyzval ich nebáť sa formovať ľudí tak, aby mali zrelý a slobodný vzťah k Bohu. Povzbudil ich, aby formovali veriacich k slobode od rigidnej religiozity.

“Nik sa nesmie cítiť utláčaný, ale každý nech má možnosť objaviť slobodu Evanjelia a postupne vstúpiť do vzťahu s Bohom,” vyhlásil.

Pápež tiež vyzýva na tvorivosť. Poukázal na osobnosti sv. Cyrila a Metoda, ktorí vymysleli nové písmo a jazyky na šírenie Evanjelia a boli tvoriví v pretlmočení kresťanského posolstva.

“Nepotrebuje to isté aj dnešné Slovensko? Nie je snáď toto najurgentnejšou úlohou cirkvi pri dnešných európskych národoch – vymyslieť nové ‘písma’, aby zvestovala vieru?” opýtal sa pápež.

Pápež František pripomenul, že Evanjelium nebolo nikdy zatvorené do schém. Kňazom povedal o dôležitosti správnej prípravy kázne.

“Homília nie je sviatosťou, ale je to svätenina, je v srdci Eucharistie. Pomyslime si na veriacich, ktorí niekedy musia počúvať homílie, ktoré trvajú 40 či 50 minút, o argumentoch, ktorým nerozumejú. Prosím vás, kňazi a biskupi, myslite na to, ako si dobre pripraviť homíliu, aby tam bol kontakt s ľuďmi, aby tam bola inšpirácia z liturgických textov. Kázeň obvykle nemá mať viac ako desať minút, lebo ľudia po pár minútach strácajú pozornosť,” povedal  s tým, že aj Ježiš hlásal posolstvá konkrétnymi vecami, ktoré ľudia chápali.

Svätý Otec pripomenul, že cirkev je spoločenstvo, ktoré zvestovaním Evanjelia lásky vytvára spoločenstvo, priateľstvo a dialóg medzi veriacimi, medzi rôznymi vierovyznaniami a medzi národmi.

“Jednota, spoločenstvo a dialóg sú vždy krehké, najmä vtedy, keď máme za sebou bolestné dejiny, ktoré zanechali po sebe jazvy,” skonštatoval s tým, že rany môžu byť otvormi, cez ktoré prechádza Božie milosrdenstvo.

Pápež pripomenul Ježišovu výzvu, “aby sme prerušili začarovaný a ničivý kruh násilia, aby sme nastavili druhé líce, aby sme sa nedali premôcť zlu, ale dobrom premáhali zlo”.

Reklama

 “Aká krásna je pokorná cirkev, ktorá sa neoddeľuje od sveta a nepozerá na život s odstupom, ale žije v jeho vnútri,” pripomenul pápež s tým, že nemáme zabúdať zdieľať, kráčať spolu, prijať žiadosti a očakávania ľudí.

To nám podľa neho pomáha oslobodiť sa od zameranosti na seba samých.

“Centrom Cirkvi nie je Cirkev! Zanechajme prílišné starosti o seba, o naše štruktúry či o to, ako sa spoločnosť na nás pozerá. Ponorme sa radšej do skutočného života ľudí a klaďme si túto otázku – aké sú potreby a duchovné očakávania nášho ľudu?” prihovoril sa ďalej kňazom a biskupom.

Pápež sa poďakoval duchovným za ich prácu.

“Prajem vám, aby ste naďalej kráčali cestou evanjeliovej slobody, v tvorivosti viery a v dialógu, ktorý vyviera z Božieho milosrdenstva,” uzavrel Svätý Otec.

Reklama

 

 

Prezidentka sa stretla s pápežom Františkom v Prezidentskom paláci, na rozhovor dostala “nadpriemerný čas”

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok ráno v Prezidentskom paláci stretla s pápežom Františkom

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová

Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Reklama

Čaputová sa spoločne s pápežom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna v Prezidentskom paláci. Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala “nadpriemerný čas”. Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

Pápež spolu s prezidentkou vystúpia na stretnutí s príhovormi. Na podujatí, ktoré sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastní približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

Pápež František bude na návšteve Slovenska do 15. septembra. Zavíta okrem Bratislavy aj do Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

 

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej v záhrade Prezidentského paláca
Vaša Svätosť, drahý pápež František, milí spoluobčania!

Keď som sa pred niekoľkými mesiacmi s Vami stretla, povedali ste mi, že Slovensko máte vo svojom srdci. V týchto dňoch máme možnosť ukázať Vám, že Vaša osoba, Vaše duchovné poslanie a Vaše myšlienky majú miesto v našich srdciach.

Pápež František na Slovensku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Ćaputová

Myslím na Vaše slová, že “táto doba nie je len epochou zmien, ale je zmenou epochy”.

Reklama

Naša krajina po páde komunizmu tiež prešla, a stále ešte prechádza, veľkými zmenami. Československo sa pokojným spôsobom rozdelilo na dva štáty, v ktorých žijú dva bratské národy – Slováci a Česi – vo vzájomnom rešpekte a spolupráci. Slovensko je pevnou súčasťou veľkej rodiny demokratických štátov Európskej únie, ktorá nám poskytuje dôležité medzinárodné záruky našej bezpečnosti a prosperity.

Kresťanstvo a katolícka cirkev sú po stáročia pevnou súčasťou našej kultúrnej identity. Vítame Vás však nielen ako predstaviteľa jednej z najväčších duchovných rodín tejto planéty a jej hodnôt, ale tiež, a predovšetkým, ako nositeľa veľmi potrebnej inšpirácie pre budúcnosť ľudstva. Pre budúcnosť nášho Slovenska, aj pre budúcnosť kresťanstva v ňom je veľmi dôležitý spôsob, akým predkladáte posolstvo evanjelia pre našu dobu – nielen ako “dedičstvo otcov”, ale aj ako cestu pretvárajúcu našu prítomnosť a ukazujúcu do budúcnosti.

Náš svet je dnes mnohonásobne prepojený, ale zároveň je tragicky rozdeľovaný. Každá kríza, pandemickú krízu nevynímajúc, prináša silné slová a silné gestá. Pokojný tón, porozumenie a pochopenie sú čoraz viac považované za prejav slabosti. Akoby sme si postupne zvykali na to, že výsledkom ľudského snaženia, spoločenskej alebo politickej diskusie, má byť porazenie svojho názorového oponenta. Ak však má byť “zmena epochy” vstupom do lepšej budúcnosti, potrebujeme zmeniť prístup. Výsledkom každej našej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia.

Svet čelí krízam, a pritom jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva v spolupráci. Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť, uvedomenie si pri pohľade na kohokoľvek z nás, že ty si ja a ja som ty, že tvoríme jednotu. Majme teda odvahu k ľudskosti. Sme odkázaní žiť spolu, a bez pochopenia a vzájomného porozumenia to nedokážeme.

Vaša svätosť, pápež František,

vítame Vás na Slovensku ako jednu z najväčších mravných a duchovných autorít súčasného ľudstva. Váš spôsob hlásania evanjelia a Váš osobný mravný príklad oslovuje aj ľudí ďaleko za viditeľnými hranicami katolíckej cirkvi. Vyzývate k pokore, milosrdenstvu a všeľudskému bratstvu. Vyzývate k novej kultúre politiky a k novej etike v hospodárstve. Vo svojich sociálnych encyklikách varujete pred najväčšími nebezpečenstvami našej doby – populizmom, národným sebectvom, fundamentalizmom a fanatizmom. Viditeľne sa staviate proti všetkým, ktorí chcú náboženstvo zneužívať na politické ciele. Zdôrazňujete, že k jadru evanjelia patrí starosť o ľudí v núdzi, o ľudí bez domova, o ľudí, ktorých z vlastnej krajiny vyháňajú vojny, terorizmus a chudoba. Pri mnohých príležitostiach opakujete, že akákoľvek forma antisemitizmu, ale tiež náboženskej neznášanlivosti, je nezlučiteľná s kresťanstvom.

Spomínam si tiež na slová, ktoré ste povedali pri jednom z našich rozhovorov: “Boh odpúšťa vždy, človek občas a príroda nikdy”.

Súhlasím s Vami a ak máme prežiť, musíme sa znovu učiť tomu, ako byť citliví voči našej planéte, ktorá nám v minulosti šepkala a teraz už kričí, že nás nedokáže uniesť, lebo sme pre ňu priťažkí. Musíme sa na príčiny a dôsledky klimatickej krízy pozerať ako na spoločný problém a hľadať spoločné riešenia.

Reklama
Vaša svätosť,

sme vďační za Vašu návštevu na Slovensku. Naše dedičstvo tvoria osudové zápasy o prežitie, o dôstojnosť, o jazyk, o individuálnu aj národnú slobodu, o uznanie, o toleranciu voči menšinám, o uchovanie viery, či prírodnej rozmanitosti. Aj po chybách a porážkach sme sa dokázali opäť postaviť na nohy, či to bolo v Slovenskom národnom povstaní alebo v Novembri 1989. Prichádzate medzi srdečných a prajných ľudí, ktorí si ctia svoje tradície a svoju zem. Celé generácie našich rodičov a starých rodičov majú svoje domovy ozdobené vetou “Hosť do domu, Boh do domu”. 

Vaša Svätosť, drahý pápež František, vitajte na Slovensku!

 

Prezidentka: Jediný spôsob, ako zvládnuť krízy, spočíva v spolupráci

Výsledkom každej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia. Svet čelí krízam a jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva v spolupráci. Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť a uvedomenie si, že ľudia tvoria jednotu. V príhovore v Prezidentskom paláci pri príležitosti návštevy pápeža Františka na Slovensku to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová

Hlava štátu pápeža privítala ako nositeľa veľmi potrebnej inšpirácie pre budúcnosť ľudstva.

“Pre budúcnosť nášho Slovenska, aj pre budúcnosť kresťanstva v ňom je veľmi dôležitý spôsob, akým predkladáte posolstvo evanjelia pre našu dobu – nielen ako ´dedičstvo otcov, ale aj ako cestu pretvárajúcu našu prítomnosť a ukazujúcu do budúcnosti,” povedala.

Podotkla, že svet je v súčasnosti mnohonásobne prepojený, ale zároveň je tragicky rozdeľovaný. Každá kríza, aj tá pandemická, prináša silné slová a gestá.

Reklama

“Pokojný tón, porozumenie a pochopenie sú čoraz viac považované za prejav slabosti. Akoby sme si postupne zvykali na to, že výsledkom ľudského snaženia, spoločenskej alebo politickej diskusie, má byť porazenie svojho názorového oponenta,” poznamenala hlava štátu.

Pamätá si na slová pápeža o tom, že “táto doba nie je len epochou zmien, ale je zmenou epochy”.

“Ak však má byť ´zmena epochy´ vstupom do lepšej budúcnosti, potrebujeme zmeniť prístup. Výsledkom každej našej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia,” skonštatovala Čaputová.

“Spomínam si tiež na slová, ktoré ste povedali pri jednom z našich rozhovorov: Boh odpúšťa vždy, človek občas a príroda nikdy. Súhlasím s vami a ak máme prežiť, musíme sa znovu učiť tomu, ako byť citliví voči našej planéte, ktorá nám v minulosti šepkala a teraz už kričí, že nás nedokáže uniesť, lebo sme pre ňu priťažkí,” hovorí prezidentka.

Doplnila, že na príčiny a dôsledky klimatickej krízy sa musia ľudia pozerať ako na spoločný problém a hľadať spoločné riešenia.

V príhovore prezidentka poukázala, že Svätý Otec je jednou z najväčších mravných a duchovných autorít. Jeho spôsob evanjelia a osobný mravný príklad oslovuje ľudí ďaleko za viditeľnými hranicami katolíckej cirkvi, tvrdí Čaputová. Pápež tiež vyzýva k pokore, milosrdenstvu a všeľudskému bratstvu, k novej kultúre politiky a k novej etike v hospodárstve. Pápež sa podľa prezidentky viditeľne stavia proti všetkým, ktorí chcú náboženstvo zneužívať na politické ciele. Zdôrazňuje aj, že k jadru evanjelia patrí starosť o ľudí v núdzi, o ľudí bez domova, o tých, ktorých z vlastnej krajiny vyháňajú vojny, terorizmus a chudoba.

 

Reklama
 Prezidentka darovala pápežovi symbolické i praktické dary

Prezidentka SR Zuzana Čaputová darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií. Hlava štátu odovzdala pápežovi dary počas pondelkového stretnutia v Prezidentskom paláci

Prezidentka darovala pápežovi symbolické i praktické dary
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová

Symbolickým darom prezidentky Svätému Otcovi je chlieb.

“Keďže chlieb vzniká z mnohých zŕn, aj v starokresťanskej modlitbe sa spomína ako symbol spájania. Chlieb je zároveň symbolom života, ľudskej práce a dobrých skutkov,” zdôvodnil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Darovaný chlieb upiekli v trnavskej pekárni Chlieb náš. Uložený bol v prútenom košíku, ktorý uplietol majster ľudovej umeleckej výroby Pavol Vrtich z Nového Mesta nad Váhom z lúpaného prútia a prikrytý paličkovanou čipkou z Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Vzor ružice na nej má pôvod v obci Slovenský Grob. Prikrývku navrhla výtvarníčka Božena Janeková v roku 1987.

Ďalším darom je kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. V rámci reštaurátorskej práce sa zameriava na obnovu sakrálnych pamiatok, ktorá sprítomňuje umelecké poklady a vieru dávnych majstrov. Približuje rôzne reštaurátorské postupy a techniky na dielach od gotiky až po súčasnosť.

Prezidentka darovala pápežovi symbolické i praktické dary
Na snímke kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej

“Keďže prezidentku SR a pápeža Františka spája vzťah k životnému prostrediu a obaja opakovane pripomínajú riziká spojené s klimatickými zmenami a naliehavosť klimatickej krízy, medzi darmi je aj nabíjacia stanica od slovenskej startupovej firmy AgeVolt z Bratislavy, ktorú budú môcť vo Vatikáne používať na dobíjanie elektromobilov,” priblížil Strižinec.

Výrobok je čiastočne z recyklovaných materiálov. Flexibilitou a riadenou umelou inteligenciou prispieva k znižovaniu emisií oxidu uhličitého.

Reklama

Prezidentka sa rozhodla tiež podporiť Vatikánsku komisiu pre COVID-19 a Fond pápežských misijných diel, cez ktoré je financovaný boj s pandémiou v chudobnejších štátoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a Oceánii. Rovnako pomáha aj ľuďom bez domova a iným marginalizovaným skupinám. Darovala im zdravotnícke pomôcky a prístroje.

Súčasťou medicínskeho vybavenia je pľúcny ventilátor od spoločnosti IPM Chirana, ktorý sa skladá z 1200 komponentov riadených umelou inteligenciou. Je navrhnutý tak, aby pacientovi poskytol individualizovanú pomoc podľa stavu jeho pľúc. Firma poskytne prístroj a vyškolí personál v zariadení podľa výberu Svätej stolice.

Prezidentka darovala pápežovi symbolické i praktické dary
Na snímke medicínske vybavenie pre vatikánsky fond, ktorý pomáha v boji proti pandémii v najchudobnejčích častiach sveta

Medzi darmi je aj 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove, 98-tisíc špeciálnych injekčných striekačiek od spoločnosti Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti COVID-19, 108-tisíc ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy.

Tradičným darom prezidentky je aj med od včiel z úľov v Prezidentskej záhrade.

 

Reklama
Darom Svätého Otca je medaila odkazujúca na návštevu Slovenska

Pápež František daroval prezidentke SR Zuzane Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede medaily je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

Darom Svätého Otca je medaila odkazujúca na návštevu Slovenska
Pápež František daroval prezidentke SR Zuzane Čaputovej na stretnutí medailu. ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska

Ako TASR informovali z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS), medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov patrí i pamätná medaila.

“Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu,” uviedli z KBS.

Autorkou pamätnej medaily pastoračnej návštevy pápeža Františka v dňoch 12. – 15. septembra na Slovensku je talianska umelkyňa Daniela Longová, z dielne ktorej pochádzajú i medaily jeho predchádzajúcich apoštolských ciest, ako aj niektorých ciest Benedikta XVI.

Pamätná medaila návštevy Svätého Otca na Slovensku má na svojej rubovej strane erb pápeža Františka a po obvode kruhu latinský nápis “FRANCISCVS P.M.”. Na čelnej strane je v strede zobrazená patrónka Slovenska, Sedembolestná Panna Mária. Za jej postavou sa na vzorkovanom pozadí vyníma symbol našej vlasti – cyrilo-metodský dvojramenný kríž. Na obvode je latinský názov cesty a dátum. Medaila má priemer 50 milimetrov a je vyrobená z pozláteného bronzu.

Prezidentka darovala pápežovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ako aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií.

Pápeža v pondelok privítala prezidentka v Prezidentskom paláci. Absolvovali stretnutie medzi štyrmi očami aj s jej blízkymi. Následne sa v Prezidentskej záhrade obaja prihovorili približne 500 pozvaným hosťom zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

 

Dejiny Slovenska pozývajú, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy

Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť. Jeho dejiny pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Kým na rôznych frontoch pokračujú boje o nadvládu, nech táto krajina naďalej potvrdzuje svoje posolstvo integrácie a pokoja a Európa nech sa vyznačuje solidaritou prekračujúcou jej hranice, ktorá by ju mohla dostať späť do centra dejín. Na pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave to uviedol pápež František.

Svätý Otec vyjadril radosť, že je na Slovensku, a uviedol, že prišiel ako pútnik do mladej krajiny s dávnou históriou a do zeme s hlbokými koreňmi, umiestnenej v srdci Európy.

“Naozaj sa nachádzam v ‘strednej zemi’, cez ktorú už toľkí prešli,” vyhlásil pápež.

Od Veľkej Moravy až po Uhorské kráľovstvo, od Československej republiky až po súčasnosť sa Slováci uprostred nie malého počtu skúšok podľa slov pápeža dokázali pokojamilovným spôsobom integrovať a odlíšiť.

“Pred 28 rokmi svet obdivoval nekonfliktný zrod dvoch nezávislých krajín. A rád by som pripomenul, že sa to udialo bezprostredne po kanonizácii svätej Anežky,” skonštatoval.

Pápež poukázal aj na modrý pás na zástave SR, ktorý, ako tvrdí, symbolizuje bratstvo so slovanskými národmi. Bratstvo podľa Svätého Otca potrebujeme, aby sme mohli podporovať integráciu, ktorá sa stáva stále dôležitejšou.

“Je naliehavé práve teraz, vo chvíli, keď po tvrdých mesiacoch pandémie očakávame, spolu s mnohými ťažkosťami, vytúžený nový štart ekonomiky, ktorému napomáhajú plány obnovy Európskej únie,” uviedol.

Reklama

Upozornil však na riziko unáhlenia sa a podľahnutia pokušeniu zisku, vyvolávajúcich prechodnú eufóriu, ktorá namiesto spájania rozdeľuje.

Slovenské dejiny sú podľa pápeža nezmazateľne poznačené vierou, a preto dúfa, že tá pomôže prirodzeným spôsobom udržiavať úmysly a pocity bratstva. Pápež pritom poukázal na životy svätých Cyrila a Metoda.

“Pevnosť ich viery sa prejavovala v spontánnej otvorenosti. Je to dedičstvo, ktorého ovocie ste povolaní zbierať, aby ste boli aj v tomto čase znakom jednoty,” poznamenal Svätý Otec.

Slovákov vyzval, nech z ich sŕdc nevymizne povolanie k bratstvu.

“Nech vždy sprevádza sympatickú autentickosť, ktorá vás charakterizuje,” vyhlásil pápež.

Vo svojom prejave spomenul aj pandémiu nového koronavírusu. Označil ju ako “skúšku našich čias”. Ľudia by podľa neho mali túto krízu prijať ako “výzvu prehodnotiť náš životný štýl”. Nemá zmysel sa podľa pápeža sťažovať na minulosť, treba si vyhrnúť rukávy a spolu budovať budúcnosť.

“Želám vám, aby ste to urobili s pohľadom upretým nahor, ako keď sa pozeráte na vaše nádherné Tatry,” podotkol.

 

Na ekumenickom stretnutí poprial všetko Svätý otec dobré i v hebrejčine

Ešte pred popoludňajším programom so zástupcami židovskej komunity sa pápež František na nedeľňajšom (12.9) ekumenickom stretnutí zišiel s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) Richardom Dudom.

“Pontifik mu odovzdal pamätnú plaketu a zaželal všetko dobré, dokonca mu zaprial G’mar Chatima Tova (hebrejský pozdrav/želanie dobrého, pozn. TASR),“ uvádza ÚZŽNO na sociálnej sieti.

“Predseda zväzu mu na oplátku poprial príjemnú a bezproblémovú misiu na Slovensku a vyslovil radosť zo stretnutia na Rybnom námestí,“ píše ďalej ÚZŽNO.

Stretnutie so zástupcami židovskej komunity na Slovensku je v programe o 16.45 h. Predpoludním sa pápež v záhrade Prezidentského paláca stretol s predstaviteľmi štátu a diplomatických zborov, v katedrále sv. Martina ho čaká stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi. Popoludní súkromne navštívi centrum Betlehem a po stretnutí so židovskou komunitou na Rybnom námestí pri pamätníku holokaustu má v programe v priestoroch Apoštolskej nunciatúry stretnutie s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom  a predsedom vlády SR Eduardom Hegerom.

V poradí ide o štvrtú návštevu Svätého Otca na Slovensku. V štvordňovom (12.9. – 15. 9.) programe pokračuje v utorok (14.9.) jeho cesta návštevou Prešova a Košíc, v stredu (15.9.) zamieri do Šaštína, kde na svätej omši prednesie homíliu.

 

Reklama

 

Sv. Otec zanechal v prezidentskom paláci odkaz o modlitbe za krajinu

Pápež František zanechal v Čestnej knihe Prezidentského paláca v Bratislave odkaz:

“Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy.”

Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

KBS priblížila, že odkaz zapísal pápež do knihy po pondelkovom súkromnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Zlatej sále Prezidentského paláca, po ktorom pokračoval jeho program stretnutím s predstaviteľmi verejného života Slovenska a diplomatickým zborom v záhrade komplexu Grasalkovičovho paláca.

 

Svätý Otec navštívil petržalské centrum Betlehem

Pápež František v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke. Privítala ho predstavená centra z kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých.

pápež František
Na snímke pápež František sa rozpráva s misionárkami lásky počas súkromnej návštevy centra Betlehem

Príchod pápeža na stretnutie s miestnou komunitou sprevádzal na nádvorí detský spevácky zbor. Prítomní boli aj rodičia s deťmi. Svätý Otec sa prítomným krátko prihovoril. Vyjadril radosť z tohto stretnutia. Poďakoval sestrám za ich službu. “Keď sme aj v skúške, Pán je vždy medzi nami, nikdy nás neopustí. Nikdy na to nezabudnite, ani v ťažkých chvíľach,” povzbudil prítomných.

Krátko po príchode navštívil Svätý Otec chorých, ktorí sa nachádzajú v interiéri centra.

Potom sa pápež František spolu s prítomnými pomodlil modlitbu Zdravas Mária, udelil požehnanie a odovzdal rehoľným sestrám dar v podobe ikony Panny Márie. Pred odchodom ešte pristúpil najmä k deťom a hendikepovaným.

pápež František
Na snímke pápež František počas súkromnej návštevy centra Betlehem v Bratislave

Misionárky lásky sídlia v petržalskom centre Betlehem 20 rokov. Zakladateľkou tejto rehole je svätá Matka Tereza. Momentálne v centre Betlehem pôsobí sedem rehoľníčok. Všetky pochádzajú zo zahraničia. Venujú sa charitatívnej činnosti.

 

Richard Duda označil prítomnosť pápeža za historickú chvíľu pre židov

Prítomnosť pápeža Františka pri pamätníku holokaustu v Bratislave je pre židovskú komunitu zlomová, historická chvíľa. Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku Richard Duda to uviedol v príhovore pri stretnutí Svätého Otca so zástupcami židovskej komunity na Rybnom námestí v Bratislave. Vyzval na spoluprácu medzi kresťanmi a židmi.

pápež František
Na snímke pápež František počas stretnutia so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave v pondelok 13. septembra 2021

“Sme presvedčení, že najdôležitejšou zásadou, ktorou sa rozvoj židovsko-kresťanských vzťahov má riadiť, je neustála komunikácia. Len ňou sa dá dosiahnuť stav trvalého zbližovania a pokojného súžitia. Veríme, že nefalošná ochota viesť úprimný dialóg umožní jedného dňa dať definitívnu bodku aj za tienistým obdobím spolužitia, ktoré pred 80 rokmi, počas hrôzostrašného svetového vojnového konfliktu, vážne poznačilo vzťahy medzi obyvateľmi na tomto území,” vyhlásil Duda.

Predseda ÚZŽNO na Slovensku pripomenul, že v Bratislave a na Slovensku je niekoľko miest zhmotňujúcich symbiózu medzi kresťanmi a židmi. Mimoriadne symbolickým miestom je podľa neho aj Rybné námestie, kde sa stretnutie konalo. “Bok po boku tu stál kresťanský a židovský svätostánok. Obyvatelia multietnického mesta sa tu modlili k jednému Bohu a spoločne prežívali radosti a starosti, ktoré im život priniesol. Architektúra teda stelesňovala súžitie komunít až do chvíle, kým nenastal čas temna,” skonštatoval. Poukázal na to, že židovská komunita takmer zanikla počas druhej svetovej vojny a synagóga padla za obeť “barbarskému zásahu” v období budovania komunizmu.

Reklama

V príhovore Duda vyzdvihol dôležitosť lásky k blížnemu, ktorú ilustroval na svojom kresťansko-židovskom manželstve. “Som presvedčený, že harmonické partnerské a rodinné vzťahy dokážu zabezpečiť stabilitu v spoločnostiach všade na svete. V takých spoločnostiach, v ktorých náboženská či etnická príslušnosť bude len a len príležitosťou na vzájomné obohacovanie a mierové spolunažívanie,” dodal predseda ÚZŽNO.

 

Pápež František: Pamäť nesmie v súvislosti s holokaustom ustúpiť zabudnutiu

Pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave to uviedol pápež František, vyjadrujúci pietu nad obeťami holokaustu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

pápež František
Na snímke pápež František (v pozadí vľavo) a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku Richard Duda (v pozadí vpravo) počas stretnutia so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave

Na súčasnom bratislavskom Rybnom námestí pripomenul František genius loci bývalej židovskej štvrte i bezprostrednú blízkosť židovskej synagógy a katolíckeho chrámu, ktorá symbolizovala bezproblémové mierové spolužitie dvoch konfesií. “Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít, vzácny symbol veľkého významu, úžasný znak jednoty v mene Boha našich otcov. Tu cítim aj ja, ako mnohí z nich, potrebu ‘vyzuť si sandále’, lebo sa nachádzam na mieste požehnanom bratstvom ľudí v mene Najvyššieho,” povedal pápež.

Zároveň však pripomenul, že miesto symbolizuje aj temné obdobie slovenskej histórie, keď protižidovské nariadenia dospeli nielen k obmedzeniu práv, ale až k deportáciám a smrti viac než 100.000 slovenských židov. “Tu, pred dejinami židovského národa, poznačenými touto tragickou a neopísateľnou konfrontáciou, sa hanbíme priznať to, koľkokrát bolo použité nevysloviteľné meno Najvyššieho na neopísateľné činy neľudskosti. Koľko utláčateľov vyhlásilo: ‘Boh je s nami’, ale pritom oni neboli s Bohom,” zdôraznil pápež.

Varoval súčasne pred opakovaním histórie. “Lebo ani dnes nechýbajú márne a falošné modly, ktoré zneucťujú meno Najvyššieho,” pripomenul poukazujúc na bezohľadnú túžbu po moci a peniazoch, ľahostajnosť i manipuláciu. “Ďalej je to zabudnutie na minulosť a neznalosť, ktorá všetko ospravedlňuje, hnev a nenávisť,” pripomenul František. “Zdôrazňujem, že sme zjednotení v odsúdení každého násilia, každej formy antisemitizmu a v snahe, aby nikdy nebol sprofanovaný Boží obraz v ľudskej bytosti,” dodal Svätý Otec.

František však zároveň zvýraznil, že duchovná sila je naďalej ukrytá v komunite, ktorá nezabúda na svoje tradície a korene a túži po dialógu a priateľstve. Aj preto nazval miesto stretnutia so židovskou komunitou  tým, kde žiari svetlo nádeje. “Sem prichádzate každý rok zapáliť prvé svetlo na Chanukiu. Takto sa objavuje posolstvo, že nie smrť a zničenie majú posledné slovo, ale obnova a život,” zdôraznil František. Vôľu pokračovať v ceste zbližovania podľa neho dokumentuje aj dnešné stretnutie.

František na záver ocenil spoluprácu kresťanských a židovských komunít a prácu, ktorú urobili od roku 2017 pri zbližovaní oboch konfesií. Onačil to za otváranie dvier z och strán. “Svet potrebuje dvere, sú znakmi požehnania pre ľudstvo,” zdôraznil pápež.

Na pietnom mieste po prejave zapálil sviečky na počesť obetí holokaustu.

 

Pápež František sa súkromne stretol s predsedom parlamentu a predsedom vlády

Hlava katolíckej cirkvi sa po skončení verejného programu odobrala do priestorov Apoštolskej nunciatúry pri Horskom parku. Súčasťou neverejného programu pápeža Františka je aj stretnutie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO).

Podľa predsedu národnej rady Kollára je pápež František veľmi pokrokový a má veľmi rád ľudí. Nerozlišuje, či je dieťa z úplnej či neúplnej rodiny a hlása to, aby boli do božieho stáda prijímaní všetci. „Za toto som mu poďakoval, že tú cirkev aj týmto posúva dopredu, modernizuje ju a má pokrokové myšlienky a názory,” uviedol Kollár.

S pápežom Františkom sa rozprával aj o ochrane životného prostredia. „Máme šťastie, že tento pápež je taký, aký je a ide s dobou. Cíti aj skrivodlivosti sveta, ale cíti aj našu zodpovednosť voči našim budúcim generáciám,“ dodal. Predseda parlamentu predstavil pápežovi Františkovi projekt sochy vierozvestov Cyrila a Metoda v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska. Socha by mala stáť v areáli Bratislavského hradu.

Premiér Heger uviedol, že on a jeho rodina absolvovali s pápežom veľmi príjemné stretnutie. Premiér sa pápeža opýtal, s akým posolstvom prichádza pre neho ako predsedu vlády.

„Svätý otec vyzdvihol, že na Slovensku vidí aj v politike mladých ľudí, čo teda veľmi pozitívne hodnotil. Páčilo sa mu aj to, že na Slovensku videl veľa mladých ľudí, rodín s deťmi, čo je pre neho veľkým znakom, že Slovensko má pred sebou skvelú budúcnosť,“ povedal Heger.

Premiér sa pápeža pýtal aj na výber destinácií na Slovensku. Pápež vysvetlil, že počas každej návštevy sa chce stretnúť s ľuďmi, ktorí sú v núdzi a na okraji spoločnosti. „Tak tomu bude aj na Slovensku, pretože vidí, že v dnešnej dobe sa aj toto dostáva na okraj a je dôležité ukazovať kresťanskú lásku a ľudskosť v záujme o týchto ľudí a pomôcť im,“ povedal Heger.

Predseda vlády dodal, že na záver stretnutia on a jeho rodina odovzdali pápežovi darčeky. „Naše dve dcéry pre pápeža ručne vyrobili mydlo a syn mu odovzdal pohľadnicu s krížom, ktorú urobil,“ povedal Heger. Vyzdvihol pápežovu srdečnosť v tom, že je to človek ľudskosti, ktorý sa zaujíma o každého človeka bez rozdielu.

 

Hlavu katolíckej cirkvi čaká v utorok program na východe Slovenska

Pápeža Františka čaká v utorok 14. septembra program v Prešove a v Košiciach.

Po rannom odlete z Bratislavy do Košíc sa presunie do Prešova, kde o 10:30 odslúži božskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať. Tá sa uskutoční na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove. Pápež bude mať počas omše aj kázeň. Popoludní o 16:00 sa pápež stretne s rómskou komunitou na košickom sídlisku Luník IX, kde sa prítomným krátko prihovorí. Následne sa o 17:00 stretne s mladými na košickom Štadióne Lokomotíva, kde bude mať príhovor.

Večer odletí z Košíc do Bratislavy na nunciatúru, kde je počas celej návštevy Slovenska ubytovaný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali