Prezidentka podpísala novelu zákona o minimálnej mzde a ďalšie zákony

Prezidentka podpísala novelu zákona o minimálnej mzde a ďalšie zákony

Bratislava 5. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o minimálnej mzde. Od roku 2021 bude tak minimálna mzda na Slovensku dosahovať najmenej 60 % z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V roku 2021 by tak mohli najnižšie hrubé zárobky na Slovensku vzrásť až na 653 eur

Na snímke Zuzana Čaputová

Prezidentka v utorok podpísala aj novelu zákona o správe daní (daňový poriadok). Na jej základe budú daňové úrady zadržiavať vodičské preukazy pre podlžnosti na daniach. Od zadržiavania vodičských preukazov pre dlžoby na daniach však budú oslobodení vodiči z povolania. Voči nim nový druh daňovej exekúcie nebude môcť byť uplatnený. Správca dane totiž bude môcť zadržať vodičský preukaz len toho daňového dlžníka, ktorého príjmy nie sú priamo podmienené držbou vodičského preukazu.

Reklama

Okrem novely zákona o minimálnej mzde a o správe daní odobrila prezidentka v utorok aj osem ďalších noviel ekonomických zákonov. Z noviel, ktoré boli schválené 15. októbra 2019 odobrila novelu zákona o spotrebnej dani z elektriny, novelu zákona o dani z pridanej hodnoty a novelu zákona o účtovníctve. Z noviel, ktoré boli schválené 16. októbra 2019 prezidentka podpísala novelu o energetickej hospodárnosti budov, novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, novelu zákona o omamných látkach, novelu zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska a novelu zákona o sociálnej ekonomike.

Podpísaním novely zákona o účtovníctve sa od budúceho roka zmiernia kritériá pre povinné auditovanie účtových závierok obchodných spoločností. Sumy, ktorých prekročením vzniká povinnosť závierku overovať audítorom, sa oproti súčasnosti zdvojnásobia. Podmienka obratu sa tak zvýši na štyri milióny eur a podmienka veľkosti majetku na dva milióny eur. Zákon o účtovníctve pritom stanovuje, že obchodné spoločnosti a družstvá musia dať auditovať svoje výsledky po naplnení minimálne dvoch z troch stanovených podmienok. Okrem výšky obratu a sumy majetku je tretím kritériom počet zamestnancov. Nastavený je na 30 ľudí a novelou sa nemení.

Reklama

Prezidentka odobrila aj novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov. Novela prevezme európsku smernicu z roku 2018, ktorá obsahuje opatrenia pre členské štáty EÚ, pre investorov v stavebníctve a v energetike k tomu, aby energetický systém do roku 2050 dosiahol dlhodobý cieľ energeticky efektívneho a dekarbonizovaného fondu všetkých bytových a nebytových budov, verejných i súkromných. Ich užívanie totiž spôsobuje až 36 % všetkých emisií oxidu uhličitého (CO2) v EÚ.

Od začiatku budúceho roka by sa mala zlepšiť bezpečnosť detských ihrísk. Prezidentka podpísala nový zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska. Nová legislatíva definuje bezpečnostné požiadavky, ktoré by mali detské ihriská spĺňať ako celok, a nielen jednotlivé hracie prvky. Stanovujú sa napríklad požiadavky na povrch detských ihrísk alebo na rozmiestnenie hracích zariadení.

Z podpísanej novely zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke vyplýva, že pre oprávnené osoby pri technickej a emisnej kontrole áut sa zavedie možnosť upustenia od sankcie. Oprávnené osoby však musia do pätnástich dní nahlásiť pochybenie svojho technika. Na staniciach technickej kontroly sa nebude môcť používať také zariadenie, ktoré by umožnilo neoprávnené ovplyvnenie výsledku kontroly meraných údajov a hodnôt.

Príspevok na podporu udržania pracovných miest sa zvýši. Tento príspevok stúpne zo súčasných 50 percent na 60 percent z náhrady mzdy poskytnutej zamestnancovi. Rozsah neprideľovania práce sa zvýši z 20 % na 40 % ustanoveného týždenného pracovného času a obdobie poskytovania príspevku sa predĺži zo 60 na 120 dní v kalendárnom roku. Ide o opatrenie na predchádzanie negatívnym dopadom, ktoré sú spojené so spomalením hospodárskeho rastu. Vyplýva to z podpísanej novely zákona o sociálnej ekonomike

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali