Termín referenda sa Aliancii za rodinu pozdáva, verí že bude platné

Termín referenda sa Aliancii za rodinu pozdáva, verí že bude platné

Bratislava 27. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR, AZR)

 

Kampaň k referendu chce Aliancia za rodinu financovať z dobrovoľných darov

Aliancia za rodinu (AZR), ktorá iniciovala petíciu za vypísanie referenda o rodine, oceňuje jeho vyhlásenie na 7. februára 2015. “Je to dobrý termín, sme radi, že takýto termín bol vyhlásený, dúfame, že umožní čo najväčšiemu počtu ľudí zúčastniť sa na referende,” uviedol dnes pred Prezidentským palácom hovorca AZR Anton Chromík.

Reklama
Na snímke logo Aliancie za rodinu

Organizátori očakávajú, že referendum bude platné. “Tešíme sa a veríme, že referendum bude aj v tomto ohľade úspešné,” povedal Chromík. Organizátori zároveň očakávajú, že plebiscit spustí v spoločnosti diskusiu o rodine. “Toto referendum má byť základ, na ktorom má byť postavená ďalej konkrétna podpora rodín,” vysvetlil.

Kampaň k referendu chce AZR financovať z dobrovoľných darov. Pomáhať jej majú dobrovoľníci. Po referende plánujú zverejniť náklady na kampaň.

Reklama

Pôvodne sa AZR chcela občanov v referende spýtať štyri otázky. Pri jednej z nich však Ústavný súd (ÚS) SR skonštatoval, že nie je v súlade s ústavou. Ide o otázku, ktorá sa občanov pýtala, či súhlasia s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom. Podľa Chromíka ÚS v náleze skonštatoval, že táto otázka je nejednoznačná. “Myslíme si, že tú tretiu otázku, ktorá bola vylúčená, budeme musieť riešiť iným spôsobom,” dodal Chromík. Ako to chcú spraviť, však nespresnil.

 

Referendum bude podľa Chromíka dobrý základ, na ktorom musí Aliancia za rodinu postaviť konkrétnu podporu rodine a manželstvu

Chromík zároveň uviedol, že samotný Ústavný súd uznal, že tri referendové otázky sú v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Referendum sa môže konať o manželstve, o tom, aby zostal zachovaný súčasný stav ohľadom detí, ktoré majú právo na otca a mamu pri adopcii aj o práve rodičov a detí povedať NIE, ak by sa deťom nanucovala v školách ideológia.

Hovorca ďalej povedal, že rozhodnutie ÚS SR každý s napätím očakával. Uviedol tiež, že prebehlo viacero dezinformácii o zavedených nových práv. Niektorí v referendových otázkach videli diskrimináciu voči iným. „Sme radi, že Ústavný súd vyvrátil tieto pochybnosti a jasne povedal, že naše otázky nikoho nediskriminujú, a nezabudol to poznamenať ani o tej vylúčenej otázke.”

Reklama

Aliancia za rodinu sa však nestotožňuje s názorom Ústavného súdu, ktorý pri vylúčenej otázke vidí dvojaký výklad s ohľadom na „priemerného občana“. Ani priemerný občan si nemôže myslieť, že ak je „blízkou osobou“ je v štátom uznanom životnom spoločenstve napríklad so svojou vydatou sestrou. Uznanie, registrácia, či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou je v súčasnosti iba znakom manželstva.

Anna Verešová uviedla: „Sme radi, že otázky o deťoch ostali v referende a nevidel v nich nič protiústavné. Chceme sa pozerať na práva cez pohľad dieťaťa. To nemá právo ísť na referendum, hoci hlavne o ňom sa rozhoduje. Vyzývame všetkých choďte hlasovať za deti, ktoré chcú otca a mamu nastálo. Ktoré nepotrebujú ideológiu ale slobodu vyjadriť svoj názor v školách. Každý kto príde na referendum bude hlasovať za deti a o deťoch.“

Ďalší hovorca aliancie Peter Kremský rozhodnutie Ústavného súdu vníma ako pozitívny signál pre jej budúcu pomoc rodinám. Aliancia si napriek tomu myslí, že takéto veci nepatria na Ústavný súd, pretože ľudia majú právo rozhodovať o rodine. „Vieme, že musíme urobiť všetko, aby aj vylúčená otázka o výnimočnosti manželstva bola vyriešená. Vyzývame ľudí, aby sa referenda zúčastnili a povedali 3x áno. Tešíme sa na diskusiu pred referendom, a veríme, že bude korektná bez osočovania,“ dodáva Kremský.

Referendum bude podľa Chromíka dobrý základ, na ktorom musí Aliancia za rodinu postaviť konkrétnu podporu rodine a manželstvu. „Manželstvo je skutočne výnimočné a musíme sa starať o to, aby bolo podporované nie všeobecne, ale konkrétne, prednášali sme už svoje snahy o opatrenia ohľadom materskej či ekonomickej nezávislosti rodiny a budeme to robiť aj ďalej, aby sa rodina dostala do centra politiky každej vlády,” uviedol Chromík.

 

Reklama

Most nebude odporúčať voličom, ako hlasovať v referende o rodine

Strana Most-Híd nebude odporúčať svojim voličom, ako hlasovať v referende o ochrane rodiny, ktoré prezident Andrej Kiska vyhlásil na 7. februára 2015.

“Témy referenda polarizujú spoločnosť. Sme občianska strana, ktorá rešpektuje rozmanitosť v hodnotovo-etických otázkach. Účasť na referende je občianskym postojom a nemyslíme si, že máme právo radiť ľuďom, ako hlasovať,” uvádza sa v stanovisku strany. Väčšina poslancov Národnej rady SR za Most-Híd sa na všeľudovom hlasovaní zúčastní.

 

Petíciu za vypísanie referenda, pôvodne so štyrmi otázkami, iniciovala Aliancia za rodinu. Vo vyhlásenom referende sa budú nachádzať len tri z nich

Občania SR sa budú vyjadrovať k tomu, čo si myslia o ochrane rodiny. Prezident Andrej Kiska sa rozhodol vyhlásiť referendum po tom, ako si preštudoval nález Ústavného súdu (ÚS) SR k danej veci. Oznámil to dnes v Prezidentskom paláci. Hlasovanie sa uskutoční v sobotu 7. februára budúceho roka.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Pozostávať bude z troch otázok – či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu (AZR). Vyše 400.000 podpisov doručila Kiskovi 27. augusta. Ten sa rozhodol, že dá súlad predmetu referenda s ústavou SR preskúmať ÚS. Ústavný súd prišiel 28. októbra k záveru, že jedna zo štyroch otázok nie je v súlade s ústavou.

Ako dnes priblížil Kiska, po doručení petície AZR nadobudol pochybnosti, či ako prezident smie vyhlásiť takéto referendum, či sa otázky netýkajú základných práv a slobôd, o ktorých ústava zakazuje konať hlasovanie.

“Po preštudovaní odôvodnenia Ústavného súdu konštatujem, že moje osobné pochybnosti zostali aj v prípade ďalších otázok. K rozhodnutiu a odôvodneniu Ústavného súdu boli pripojené alternatívne stanoviská ústavných sudcov. Ako prezident ale musím rozhodnutie Ústavného súdu rešpektovať,” zdôraznil Kiska.

Reklama

Sobota 7. februára sa podľa neho ukázala byť jediným možným termínom, kedy rodiny s deťmi ešte necestujú na jarné prázdniny, alebo sa z nich nevracajú. Dátum konzultoval aj s ministrom vnútra. Dostal ubezpečenie, že štátne orgány sú pripravené zabezpečiť konanie hlasovania. Zároveň vyzval na tolerantnú a slušnú diskusiu z každej strany.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali